Ποια είναι η ψυχολογία πίσω από τα ψέματα; 9 σημεία που μπορούν να σε βοηθήσουν να ξεσκεπάσεις και εσύ τον ψεύτη

20:40 6/4/2022 - Πηγή: iPop

Ψέματα! Λευκά, κατά συνθήκη, μικρά και μεγάλα. Γιατί λέμε ψέματα; Ποια είναι η ψυχολογία του ψέματος; Γιατί ένας άνθρωπος μπορεί να επιλέξει την οδό αυτή αντί της αλήθειας; Ποια σημάδια στη γλώσσα του σώματός τους, μαρτυρά ότι ψεύδονται; Γιατί η αλήθεια είναι δύσκολη, είναι γυμνή, κάποιες φορές πονάει, αλλά κανείς δεν θέλει να ζει με ψέματα ή μέσα σε αλήθειες ωραιοποιημένες, φορώντας όμορφα πέπλα που σαγηνεύουν και παραπλανούν. Η αλήθεια βγαίνει πάντα στην επιφάνεια και κανένα ψέμα δεν ζει

για πάντα.

Γιατί λέμε ψέματα

Ίσως έχεις παρατηρήσει και εσύ στη ζωή σου ότι γύρω μας υπάρχουν πολλά ψέματα. Από το μικρό παιδί που έριξε το μπουκάλι με το γάλα και λέει ότι δεν το έκανε, την έφηβη που λέει ψέματα ότι δεν έκανε κοπάνα, ενώ έκανε και πήγε για καφέ με κάποιο αγόρι, μέχρι τους πολιτικούς στις συνεντεύξεις στην τηλεόραση.

Για πολλά ψέματα, οι λόγοι που λέγονται είναι περίπλοκοι. Μερικές φορές είναι για να προστατευτεί ο ψεύτης από την τιμωρία ή για να προστατευτεί κάποιον άλλος από την τιμωρία. Το ψέμα μπορεί να ειπωθεί για να αποφευχθεί το αίσθημα της ντροπής, να προσπεραστεί μια άβολη κατάσταση ή απλώς να κάνει τους άλλους να σκεφτούν καλύτερα πράγματα για το άτομο που λέει το ψέμα.

Τελικά είναι τα λευκά ψέματα τόσο σημαντικά στις σχέσεις;

Είναι πιο δύσκολο να καταλάβουμε γιατί μερικοί άνθρωποι λένε συχνά ψέματα χωρίς ξεκάθαρο σκοπό και πότε τα ψέματα είναι εύκολο να διαψευστούν. Οι ερευνητές λένε ότι υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μερικοί άνθρωποι λένε ψέματα καταναγκαστικά.

Τα επαναλαμβανόμενα ψέματαΤο ψέμα που λέγεται μπορεί να μην φαίνεται ως ψέμα σε αυτόν που το λέει. Οι επαναλαμβανόμενοι ψεύτες μπορεί μερικές φορές να αισθάνονται τόση πίεση που η μνήμη τους είναι αναξιόπιστη. Προσπαθούν να ανακουφίσουν αυτή την πίεση λέγοντας κάτι που θα κάνει την κατάσταση να λειτουργήσει. Γι αυτό το άτομο, αυτό που μόλις ειπώθηκε είναι αυτό που θέλει να πιστέψει. Το άτομο που λέει ψέματα μπορεί τόσο πολύ να θέλει το ψέμα να είναι η αλήθεια που το ψέμα γίνεται η πραγματική του αλήθεια.Οι άνθρωποι που λένε ψέματα έχουν συχνά την επιθυμία να έχουν τον έλεγχο. Όταν η αλήθεια μιας κατάστασης δεν συμφωνεί με τέτοιο έλεγχο, παράγουν ένα ψέμα που συμφωνεί με την αφήγηση που επιθυμούν.Συχνά μπορεί να ανησυχούν ότι δεν θα τους σεβαστούν αν πουν την αλήθεια, μπορεί να τους κάνει να φαίνονται κακοί ή άσχημοι στους άλλους. Αντίθετα, προσφέρουν απλόχερα ένα ψέμα που τους κάνει να φαίνονται καλοί, ηρωικοί και ξεχωριστοί, αλλά δεν είναι σε θέση να δουν ότι αυτό που λένε δεν έχει καμία βάση.

Ανταγωνισμός μεταξύ των μαμάδων: Μια μάχη στην οποία δεν πρέπει να πέσεις

Σημάδια στη γλώσσα του σώματος που μαρτυρούν το ψέμα

Όταν κάποιος λέει ψέματα, το πρόσωπο περιέχει συχνά δύο μηνύματα, τι θέλει να δείξει ο ψεύτης και τι θέλει να κρύψει ο ψεύτης. Συχνά, αυτά τα κρυμμένα συναισθήματα διαρρέουν με τη μορφή μιας έκφρασης, μιας σύντομης ακούσιας έκφρασης προσώπου που αποκαλύπτει το αληθινό συναίσθημα.

Αυτή η γρήγορη εναλλαγή στη θέση του κεφαλιού, μπορεί να μαρτυρά το ψέμα.Ο ρυθμός της αναπνοής του ψεύτη, γίνεται πιο βαρύς.Ταυτόχρονα καθώς αλλάζει η αναπνοή, οι ώμοι τους σηκώνονται και η φωνή τους μπορεί να γίνει ρηχή. «Ουσιαστικά τους κόβεται η αναπνοή γιατί αλλάζει ο καρδιακός ρυθμός και η ροή του αίματος.Μένουν εντελώς ακίνητοι. (Να προσέχεις πάντα όταν κάποιος δεν κινείται καθόλου).Επαναλαμβάνουν αυτό που λες. Αυτό συμβαίνει επειδή προσπαθούν να πείσουν εσένα αλλά και τον εαυτό τους ότι αυτό που λένε είναι αλήθεια. Με την επανάληψη κερδίζουν χρόνο για να παράξουν τη συνέχεια του σεναρίου τους.Λένε πάρα πολλές πληροφορίες, δίνοντας λεπτομέρειες που δεν ζητήθηκαν. Οι ψεύτες συχνά μιλούν πολύ επειδή ελπίζουν ότι οι άλλοι θα τους πιστέψουν.Αγγίζουν ή να καλύπτουν το στόμα τους. Ένα ενδεικτικό σημάδι του ψέματος είναι ότι ένα άτομο θα βάλει αυτόματα τα χέρια του πάνω από το στόμα του όταν δεν θέλει να ασχοληθεί με ένα θέμα ή να απαντήσει σε μια ερώτηση. Κλείνουν με αυτόν τον τρόπο κυριολεκτικά την επικοινωνία.Καλύπτουν ενστικτωδώς ευάλωτα μέρη του σώματος, περιοχές όπως τον λαιμό, το στήθος, το κεφάλι ή την κοιλιά.Μπορεί να γίνει δύσκολο να μιλήσουν. Αν παρακολουθήσεις το βίντεο μιας ανάκρισης ενός υπόπτου που είναι ένοχος, συχνά γίνεται όλο και πιο δύσκολο για εκείνον να μιλήσει. Αυτό συμβαίνει επειδή το αυτόματο νευρικό σύστημα μειώνει τη ροή του σάλιου σε περιόδους στρες, κάτι που στεγνώνει τους βλεννογόνους του στόματος. Άλλα σημάδια που πρέπει να προσέξεις είναι το ξαφνικό δάγκωμα των χειλιών ή τα σφιγμένα χείλη.Μπορεί να σε κοιτούν επίμονα χωρίς να ανοιγοκλείνουν πολύ τα μάτια τους. Όταν οι άνθρωποι λένε ψέματα, είναι σύνηθες ότι διακόπτουν την οπτική επαφή, αλλά ο ψεύτης θα μπορούσε να κάνει για να διατηρήσει την οπτική επαφή σε μια προσπάθεια να σε ελέγξει και να σε χειραγωγήσει. Όταν οι άνθρωποι λένε την αλήθεια, οι περισσότεροι μπορεί να στρέφουν τα μάτια τους γύρω τους και μπορεί ακόμη και να κοιτούν αλλού. Οι ψεύτες, από την άλλη, θα χρησιμοποιήσουν ένα ψυχρό, σταθερό βλέμμα για να εκφοβίσουν και να ελέγξουν.

Για πόσο θα μας νοιάζει το «Τι θα πει ο κόσμος»;

Η απάντηση στο γιατί λέμε ψέματα, ενώ μπορούμε να πούμε την αλήθεια για τον καθένα είναι διαφορετική. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι ψεύτες είναι άνθρωποι που ζουν σε μια φυλακή ούτως ή άλλως γιατί πάντα πρέπει να είναι σε επιφυλακή και να θυμούνται τι έχουν πει ώστε να μην αποκαλυφθούν. Επιπλέον τη φυλακή, την έφτιαξαν από μόνοι τους, δεσμεύοντας τον εαυτό τους σε μια ζωή χωρίς να μπορούν να είναι ο εαυτός τους, αφού πιστεύουν ότι ο ψεύτικος εαυτός τους έχει περισσότερο ενδιαφέρον από τον πραγματικό.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Ποια είναι η ψυχολογία πίσω από τα ψέματα; 9 σημεία που μπορούν να σε βοηθήσουν να ξεσκεπάσεις και εσύ τον ψεύτη εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα