Η Google προειδοποιεί: Λογισμικό σε Android κρυφακούει και καταγράφει ό,τι λες κι ό,τι κάνεις!

14:07 6/4/2022 - Πηγή: iPop

Ερευνητές ανακάλυψαν ένα επικίνδυνο λογισμικό spyware που κρυφακούει όποιον το κατεβάζει. Πρόκειται για ένα λογισμικό Android και από εδώ και πέρα θα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτική σχετικά με το πώς χειρίζεσαι το κινητό σου!

Η Dodgy είναι ένα λογισμικό Android που παρακολουθεί την τοποθεσία σου και καταγράφει ό,τι λες μέσω των μικροφώνων της συσκευής σου.

Επικίνδυνο λογισμικό
Android: Τι πρέπει να προσέξεις;

Στη συνέχεια στέλνει τα αρχεία στην οργάνωση, η οποία κρύβεται πίσω από την εφαρμογή. Η ταυτότητά της παραμένει μυστήριο.

Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι θα μπορούσαν, αργότερα, να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να σε εκβιάσουν.

Εμπειρογνώμονες από τη διεθνή ομάδα του κυβερνοχώρου Lab52 εντόπισαν την κακόβουλη εφαρμογή και την περιέγραψαν σε μια ανάρτησή τους την περασμένη εβδομάδα.

Αν έχεις Android δώσε προσοχή! Πρέπει να διαγράψεις τώρα αυτή την εφαρμογή γιατί κλέβει τραπεζικά στοιχεία

Είπαν ότι το κακόβουλο αυτό λογισμικό περιλαμβάνει όλα τα χαρακτηριστικά της τεχνολογίας κατασκοπείας που χρησιμοποιείται από Ρώσους χάκερ που χρηματοδοτούνται από το κράτος για να στοχεύουν Αμερικανούς και Ευρωπαίους.

Ακόμα δεν είναι σαφές πώς η εφαρμογή εγκαθίσταται στις συσκευές των θυμάτων. Προηγούμενες ρωσικές καμπάνιες spyware έχουν φορτώσει κακόβουλο λογισμικό σε συσκευές μέσω συνδέσμων που αποστέλλονται μέσω κειμένου ή email.

Το Process Manager εμφανίζεται ως εικονίδιο σε σχήμα γραναζιού, παρόμοιο με το εικονίδιο ρυθμίσεων που χρησιμοποιείται στις προεπιλεγμένες εκδόσεις του Android.

Μετά τη λήψη, εμφανίζεται μια προειδοποίηση σχετικά με τις άδειες εφαρμογής στον χρήστη που ζητά πρόσβαση στις κάμερες και πολλά άλλες λειτουργίες.

Pexels

Εάν ο χρήστης τα αποδεχτεί, η εφαρμογή είναι κρυφή και συνεχίζει να εκτελείται στο παρασκήνιο επ’ αόριστον.

Παρακολουθεί την τοποθεσία του χρήστη χρησιμοποιώντας το σήμα GPS της συσκευής του και καταγράφει ακόμη και τον ήχο μέσω του μικροφώνου.

Οι χάκερ μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν το λογισμικό υποκλοπής για να αποκτήσουν πρόσβαση στην κάμερα της συσκευής, να διαβάσουν τα κείμενα και να αποκτήσουν πρόσβαση στο αρχείο καταγραφής κλήσεων.

«Γεια, ευχαριστώ που τηλεφώνησες. Είσαι καλά; Πόσο μακριά είσαι;»: Η τηλεφωνική γραμμή που σου κρατά συντροφιά όταν γυρνάς σπίτι σου το βράδυ

Για να προστατευτείς από το συγκεκριμένο λογισμικό Android, είναι σημαντικό να ελέγχεις τακτικά την άδεια εφαρμογής που έχεις εκχωρήσει.

Μπορείς να το κάνεις αυτό μεταβαίνοντας στις Ρυθμίσεις της συσκευής σου και αναζητώντας την επιλογή Εφαρμογές και Ειδοποιήσεις και μετά Άδειες.

Ανακάλεσε τα δικαιώματα των εφαρμογών που δεν θέλεις να έχουν πρόσβαση στην κάμερα, το μικρόφωνο και τις ευαίσθητες πληροφορίες σου.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Η Google προειδοποιεί: Λογισμικό σε Android κρυφακούει και καταγράφει ό,τι λες κι ό,τι κάνεις! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα