Αγαπητέ εργοδότη: Σε νοιάζει η ποσότητα των ωρών ή η ποιότητα της δουλειάς;

19:17 6/4/2022 - Πηγή: iPop

Διαβάζω για το εξάμηνο πιλοτικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Αμερική και Καναδά, με 80% εργασίας και 100% μισθό και τα οφέλη της τετραήμερης εργασίας όπως έχουν σημειωθεί ήδη από τις εταιρείες που ήδη κάνουν αυτή τη δοκιμή στις εταιρείες τους και δεν κρύβω ότι έχω εντυπωσιαστεί. Επίσης όμως νιώθω ένα αίσθημα απογοήτευσης γιατί όσο αισιόδοξος άνθρωπος και αν είμαι, ξέρω ότι αυτό το μοντέλο, δεν θα γίνει ποτέ στην Ελλάδα υπό αυτήν την μορφή. Ακόμα και αν γίνει θα κόψει τον μισθό ο εργοδότης, ή θα γίνει μετά από 20 χρόνια και

όπως πάντα τελευταίοι θα είμαστε αυτοί που θα το βιώσουμε.

Τα καταγεγραμμένα οφέλη της τετραήμερης εργασίας

Οι έρευνες δείχνουν ότι από τότε που το μοντέλο της τετραήμερης εργασίας εφαρμόστηκε σε κάποιες εταιρείες συγκεκριμένα σε εταιρεία τεχνολογίας της Νέας Υόρκης, σημειώθηκε αύξηση των εσόδων της τάξεως του 61% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Επίσης 800% αυξήθηκη η ζήτηση για εργασία σε αυτήν την εταιρεία.

Γιατί συνεχίζεις να σε σαμποτάρεις πετώντας στα σκουπίδια τις επαγγελματικές ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά σου

Δουλειά ή δουλεία

Δεν είναι παιχνίδι με τις λέξεις, αλλά πολλοί υποστηρίζουν ότι καλό είναι να τη ονομάζουμε εργασία (ότι δηλαδή παράγεις έργο) και όχι δουλειά που παραπέμπει στη δουλεία. Η εργασία για όλους μας είναι σαν μια γιορτή. Το ότι παράγεις έργο, ενέργεια, φαιά ουσία και πληρώνεσαι γι’αυτό είναι πραγματικά κάτι πολύ ευχάριστο όταν υπάρχει στη ζωή του ανθρώπου και του δίνει άλλο νόημα.

Freepik

Το θέμα δεν είναι το να δουλέψω πιο λίγο, αλλά το να βρω τους μηχανισμούς, να κάνω σωστά και καλά τη δουλειά μου μέσα στο ωράριό μου, δίνοντας παράλληλα τον καλύτερο εαυτό μου. Το γεγονός ότι θα δούλευα μια μέρα λιγότερο δεν σημαίνει ότι δεν αγαπώ την εργασία μου, σημαίνει ότι θα έχω την ευκαιρία να περάσω χρόνο με τους δικούς μου ανθρώπους, να ξεκουραστώ, να αλλάξω παραστάσεις. Δεν είναι τεμπελιά, δεν είναι λούφα. Δεν θέλω να σε εκμεταλλευτώ αγαπητέ εργοδότη, θέλω να αξίζει κάθε ευρώ από αυτά που με πληρώνεις αλλά και και εσύ να κάνεις τη δουλειά σου όπως θες.

Αν ήμουν εργοδότης τι θα ήθελα;

Είναι εντελώς διαφορετικό το mindset του ελεύθερου επαγγελματία που παίζει μόνος του μπάλα, του υπαλλήλου και του εργοδότη. Με κάποιον τρόπο, είμαι με το μέρος και με των τριών. Επειδή είχα την τύχη να εργαστώ με εξαιρετικά κακούς εργοδότες αλλά και με εξαιρετικά καλούς, μπορώ να μιλήσω τουλάχιστον από τη μεριά του να είσαι υπάλληλος κάπου και να σιχτιρίζεις που έρχεται η Κυριακή. Να μην θες να πας να δουλέψεις, να μην θες να δώσεις την ενέργειά σου σε αυτόν τον άνθρωπο και να εύχεσαι κάτι να γίνει και να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης.

Τετραήμερη εργασία: Τα οφέλη του νέου εργασιακού μοντέλου που υιοθετούν όλο και περισσότερες χώρες

Και κάποτε ο εφιάλτης τελειώνει και έκτοτε ξέρεις ότι από δω και μπρος δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψεις στον εαυτό σου να βιώσει κάτι αντίστοιχο. Στη περίπτωση που ο εργοδότης σου είναι καλός και πας τραγουδώντας στη δουλειά και πάλι ίσως υπάρχουν φορές που ίσως σκέφτεσαι τι ωραία σήμερα να είχα άδεια και να πήγαινα μια βόλτα στη θάλασσα ή στα μαγαζιά, όχι γιατί δεν αγαπάς τη δουλειά σου ή γιατί δεν εκτιμάς τον εργοδότη σου αλλά γιατί αυτό χρειάζεσαι κάποιες φορές.

Τι λένε λοιπόν οι έρευνες; Και χαίρομαι πολύ που το γνωρίζω αυτό το δεδομένο! Ότι η ουσιαστική δουλειά που κάνει ένας υπάλληλος αντιστοιχεί σε 4 ώρες. Οι υπόλοιπες 4 απλώς συντηρούν το έργο τους. Στο εξωτερικό υπάρχουν εταιρείες που έχουν τη λογική ότι αν τελειώσεις τη δουλειά σου στις 4 ή στις 5 ώρες μπορείς να φύγεις. Αυτό ως «bonus» παραγωγικότητας (όχι χρηματικό). Και μάλιστα αυτή η μέθοδος λειτουργεί εξαιρετικά καλά και οι εταιρείες έχουν και αποτελεσματικότητα και κέρδη αλλά και πολύ ευτυχισμένο προσωπικό.

Αν ήμουν εργοδότης δεν θα με ένοιαζε πόσες ώρες θα δούλευε ο υπάλληλος της εταιρείας μου, θα με ενδιέφερε να γινόταν σωστά η δουλειά μου με το καλύτερο αποτέλεσμα και με έναν ευτυχισμένο υπάλληλο παράλληλα. Και δεν το λέω επειδή σήμερα δεν είμαι εργοδότης. Έχω τη χαρά να πάρω πολλά καλά κομμάτια από τον καλό μου εργοδότη και έχω πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μου εκείνον που ήταν απαράδεκτος στην συμπεριφορά του, ώστε να μην γίνω πότε σαν εκείνον.

Πρωταγωνίστρια η ποιότητα ζωής

Μετά την ύπαρξη του Covid-19 και της πανδημίας στη ζωή μας όλοι έχουμε γίνει πιο ευαίσθητοι στα θέματα της ποιότητα ζωής, στο selfcare, στο να μας διαφυλάξουμε με νύχια και με δόντια την ψυχική μας υγεία. Έρευνες λένε ότι το να δουλεύεις από απόσταση ή από όποιο μέρος του πλανήτη θες βοηθά πολύ στο να αποφευχθεί πιθανό burn out.

Οι εταιρείες που λαμβάνουν αυτό το μήνυμα και αφουγκράζονται τον παλμό των εργαζομένων, πλέον βγαίνουν νικητριες σε σχέση με τον ανταγωνισμό που ακολουθεί πιο φιλικές στον άνθρωπο τακτικές. Ακόμα και στην Ελλάδα οι ελάχιστες εταιρείες που είναι καινοτόμες στον παράγοντα άνθρωπο είναι εκείνες που όλοι θέλουν να δουλέψουν αλλά και αυτές που προτιμά τελικά και ο καταναλωτής γιατί όλη αυτή η διάθεση βγαίνει προς τα έξω.

Μπορούμε να δώσουμε και εμείς ως υπάλληλοι το καλύτερο δυνατό και σε πιο υγιή ωράρια αλλά και οι εργοδότες να μην νιώσουν οι ριγμένοι της υπόθεσης. Εύχομαι μια μέρα να ζήσουμε τέτοιες εμπειρίες στα εργασιακά περιβάλλοντα και να δούμε τα οφέλη σε όλες τις βαθμίδες της κοινωνίας μας.

Η άσκηση που μπορεί να σου εγγυηθεί ότι θα γίνεις κάθε μέρα καλύτερος σε αυτό που κάνεις

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Αγαπητέ εργοδότη: Σε νοιάζει η ποσότητα των ωρών ή η ποιότητα της δουλειάς; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αγαπητέ,agapite