Ποια είναι η καθημερινή συνήθεια που μπορεί να προκαλέσει καρδιολογικές παθήσεις και δεν την ήξερες;

14:23 27/11/2022 - Πηγή: iPop

Ο ύπνος είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την καλή υγεία του οργανισμού, δεδομένου ότι ο ποιοτικός ύπνος προσφέρει πολλά οφέλη. Ωστόσο, ανάλογα με την καθημερινότητα του κάθε ατόμου, κάποιοι κοιμούνται νωρίς το βράδυ και κάποιοι άλλοι αργά. Με αφορμή λοιπόν αυτό τον διαχωρισμό, πραγματοποιήθηκε μελέτη για όσους κοιμούνται αργά το βράδυ και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης σοβαρών παθήσεων.

Ποιοτικός ύπνος; Τρεις συμβουλές και τα κατάφερες

Τι έδειξε η μελέτη για τους νυχτερινούς τύπους;

Σύμφωνα με μια νέα

αμερικανική μελέτη για όσους κοιμούνται αργά, έδειξε ότι μπορεί να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η καρδιοπάθεια, σε σχέση με τους πρωινούς τύπους. Αυτό συμβαίνει διότι, οι νυχτερινοί τύποι έκαιγαν λιγότερο λίπος σε κατάσταση ηρεμίας, σε αντίθεση με τα άτομα που κοιμούνται και ξυπνάνε νωρίς που χρησιμοποιούν πιο αποτελεσματικά το λίπος ως πηγή ενέργειας. Επίσης, οι ξενύχτυδες ήταν επίσης πιο πιθανό να είναι ανθεκτικοί στην ινσουλίνη, πράγμα που σημαίνει ότι οι μύες τους απαιτούσαν περισσότερη ινσουλίνη για να μπορέσουν να λάβουν την ενέργεια που χρειάζονται.

Ο επικεφαλής της μελέτης που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Rutgers στο New Jersey, Στίβεν Μάλιν, λέει ότι η λειτουργία της ινσουλίνης είναι να υποχρεώνει τους μύες να απορροφούν την γλυκόζη στο αίμα. Οι διαφορές που παρατηρούνται στον μεταβολισμό του οργανισμού, ανάμεσα στους δύο βασικούς χρονότυπους σχετίζονται με το κατά πόσο ο οργανισμός ενός ατόμου μπορεί να χρησιμοποιήσει την ινσουλίνη για να βοηθήσει τα κύτταρα του να χρησιμοποιήσουν τη γλυκόζη ως ενεργειακή πηγή. Τα άτομα που ξυπνάνε νωρίς το πρωί και είναι δραστήριοι από νωρίς, βασίζονται περισσότερο στο σωματικό λίπος ως πηγή ενέργειας, ενώ είναι λιγότερο ανθεκτικοί στην ινσουλίνη.

Αντίστοιχα, τα άτομα που κοιμούνται και ξυπνάνε αργά καταναλώνουν λιγότερη ποσότητα λίπους τόσο σε κατάσταση ηρεμίας όσο και κατά την διάρκεια άσκησης. Επίσης, έχουν μεγαλύτερη αντίσταση στην ινσουλίνη, οπότε χρειάζονται μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή την ορμόνη για να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Ακόμα, ο οργανισμός των ατόμων που πάνε αργά για ύπνο, χρησιμοποιεί περισσότερο τους υδατάνθρακες και όχι τα λίπη για πηγή ένεργειας.

Συμβουλές μακροζωίας: Τι πρέπει να κάνουμε για να ζήσουμε περισσότερο;

Ρολόι σώματος και χρονότυπος

Όλοι οι άνθρωποι έχουν κιρκάδιο ρυθμό, δηλαδή ένα εσωτερικό 24ωρο ρολόι του σώματος που ρυθμίζει την απελευθέρωση της ορμόνης μελατονίνης για να προάγει τον ύπνο και σταματά την παραγωγή έτσι ώστε να ξυπνάμε. Το ρολόι του σώματός μας κατευθύνει επίσης πότε πεινάμε, πότε νιώθουμε πιο υποτονικοί και πότε νιώθουμε αρκετά ζωηροί για να ασκούμαστε, μεταξύ πολλών άλλων σωματικών λειτουργιών.

Όλοι ξέρουμε ότι το αίσθημα του ύπνου μας έρχεται όταν πέφτει το φως ενώ αντίστοιχα ξυπνάμε με το φως του ήλιου. Το φως της ημέρας εισέρχεται στα μάτια, ταξιδεύει στον εγκέφαλο και εκπέμπει ένα σήμα που καταστέλλει την παραγωγή μελατονίνης. Όταν ο ήλιος δύει, το ρολόι του σώματος ενεργοποιεί ξανά την παραγωγή μελατονίνης και λίγες ώρες αργότερα έρχεται ο ύπνος.

UnsplashΗ διαδικασία της έρευνας

Για να πραγματοποιηθεί η μελέτη για όσους κοιμούνται και το κατά πόσο κινδυνεύουν από καρδιολογικές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2, οι ερευνητές χώρισαν 51 ενήλικες χωρίς καμία πάθηση ή διαβήτη, σε πρωινούς και βραδινούς χρονότυπους με βάση τις χρονικές προτιμήσεις τους για ύπνο και αφύπνιση. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι συμμετέχοντες έκαναν μια ελεγχόμενη δίαιτα και δεν έτρωγαν όλη τη νύχτα, ενώ τα επίπεδα δραστηριότητάς τους παρακολουθούνταν για μια εβδομάδα.

Η ερευνητική ομάδα προσδιόρισε τη μάζα σώματος, τη σύσταση σώματος και το επίπεδο φυσικής κατάστασης κάθε ατόμου και μέτρησε τα επίπεδα ευαισθησίας στην ινσουλίνη. Επιπλέον, οι ερευνητές εξέτασαν πώς ο μεταβολισμός κάθε ατόμου λάμβανε το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς του, είτε μέσω λίπους είτε μέσω υδατανθράκων.

Η καύση λίπους μπορεί να αυξήσει την αντοχή για περισσότερη σωματική και πνευματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι υδατάνθρακες, από την άλλη, είναι αυτά που χρησιμοποιεί το σώμα για έντονη σωματική δραστηριότητα. Τα αποτελέσματα της δοκιμής έδειξαν ότι τα άτομα που είχαν πρωινό χρονότυπο χρησιμοποίησαν περισσότερο λίπος για ενέργεια τόσο κατά την ανάπαυση όσο και κατά τη διάρκεια της άσκησης, σε αντίθεση με εκείνα με βραδινό χρονότυπο που χρησιμοποιούσαν περισσότερους υδατάνθρακες ως πηγή ενέργειας.

Τέλος, ο Στίβεν Μάλιν τόνισε ότι θα χρειαστούν περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα και να καθοριστεί αν οι μεταβολικές διαφορές οφείλονται στον χρονότυπο ή σε πιθανή εσφαλμένη ευθυγράμμιση μεταξύ της φυσικής προτίμησης ενός ατόμου να κοιμάται αργά και της ανάγκης να ξυπνήσει νωρίς λόγω του ωραρίου που ακολουθεί στην καθημερινότητά του.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Ποια είναι η καθημερινή συνήθεια που μπορεί να προκαλέσει καρδιολογικές παθήσεις και δεν την ήξερες; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα