Πνευμονία: Πώς μεταδίδεται, ποια είναι τα συμπτώματα και τι θεραπεία ακολουθείται;

18:31 12/11/2020 - Πηγή: iPop

Κάθε χρόνο, 450 εκατομμύρια άνθρωποι παρουσιάζουν πνευμονία και 4 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν απ’ το νόσημα του αναπνευστικού συστήματος. Πρόκειται για ένα απ’ τα συνηθέστερα νοσήματα του κατώτερου αναπνευστικού, όμως, συχνά μπορεί να γίνει απειλητικό για τη ζωή. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα, ας δούμε ποια είναι τα βασικά συμπτώματα της πνευμονίας, πώς μεταδίδεται αλλά και ποια είναι η θεραπεία που ακολουθείται.

Η πνευμονία προκαλείται συνήθως από ιούς και μικρόβια/ βακτήρια, ενώ ο πνευμονιόκοκκος είναι η συχνότερη αιτία βακτηριακής

λοίμωξης του κατώτερου αναπνευστικού. Η διηθητική πνευμονιοκοκκική νόσος σε συνδυασμό με την εμφάνιση μικροβιαιμίας και σηψαιμίας έχει εξαιρετικά δυσμενή πρόγνωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία κάθε 25 δευτερόλεπτα καταγράφεται ένας παιδικός θάνατος που οφείλεται στον στρεπτόκοκκο της πνευμονίας.

Η θνητότητα της πνευμονίας από κορονοϊό μας θύμισε την κεντρική θέση που έχουν οι λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος στην ιατρική κοινότητα.

Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα της πνευμονίας;Βήχας (παραγωγικός)ΦλέματαΠόνος στο στήθοςΠυρετόςΔύσπνοιαΡίγηΑυξημένος αναπνευστικός ρυθμός

Τα συνήθη ευρήματα και συμπτώματα σε παιδιά είναι ο πυρετός, ο βήχας και η γρήγορη αναπνοή ή η δύσπνοια.

Κορονοϊός, γρίπη ή κρυολόγημα; Δες τις διαφορές στα συμπτώματα

Ποιοι είναι οι συχνότεροι τρόποι μετάδοσης της πνευμονίας;

Οι ιοί μπορούν να φθάσουν στον πνεύμονα μέσα από διάφορες οδούς. Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός συνήθως μεταδίδεται όταν οι άνθρωποι αγγίξουν μολυσμένα αντικείμενα και στη συνέχεια αγγίξουν τα μάτια ή τη μύτη τους.

Άλλες ιογενείς λοιμώξεις παρουσιάζονται όταν γίνεται εισπνοή μολυσμένων αερομεταφερόμενων σταγονιδίων από τη μύτη ή το στόμα. Εφόσον οι ιοί εισέλθουν στην ανώτερη αναπνευστική οδό, μπορούν να προχωρήσουν στους πνεύμονες, όπου προσβάλλουν τα επιθηλιακά κύτταρα των αεραγωγών, τις κυψελίδες ή το πνευμονικό παρέγχυμα.

Εκτός από βλάβη στους πνεύμονες, πολλοί ιοί προσβάλλουν ταυτόχρονα άλλα όργανα, διαταράσσοντας έτσι και άλλες λειτουργίες του σώματος. Οι ιοί καθιστούν επίσης το σώμα πιο επιρρεπές σε βακτηριακές λοιμώξεις. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να προκύψει βακτηριακή πνευμονία ως συννοσηρή κατάσταση.

Ποια είναι η θεραπεία;

Υπάρχουν εμβόλια που εμποδίζουν ορισμένους τύπους πνευμονίας. Η θεραπεία της νόσου εξαρτάται από το υποκείμενο αίτιό της. Κατά της βακτηριακής πνευμονίας χορηγείται αγωγή με αντιβιοτικά. Αν η πνευμονία είναι σοβαρής μορφής, συνήθως γίνεται εισαγωγή του ασθενούς στο νοσοκομείο.

Τροφές για δυνατά πνευμόνια που σε προστατεύουν από λοίμωξη του αναπνευστικού

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Πνευμονία: Πώς μεταδίδεται, ποια είναι τα συμπτώματα και τι θεραπεία ακολουθείται; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα