Πιο ενεργό ρόλο στις διεθνείς υποθέσεις ζητά η Γερμανία

09:50 3/3/2016 - Πηγή: iPop

Την άποψη της πως πρέπει η χώρα της να διαδραματίζει ευρύτερο ρόλο στις διεθνείς υποθέσεις τόνισε η κατά τη διάρκεια ομιλία της η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ η οποία μάλιστα απέκρουσε όλες τις πιέσεις που δέχεται, όπως σημείωσε το τελευταίο διάστημα για να αλλάξει πολιτική αναφορικά με την προσφυγική κρίση.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας της στην προεκλογική εκδήλωση του κόμματός της στην πόλη Βίτλιχ, στο ομόσπονδο κρατίδιο Ρηνανία-Παλατινάτο, η Άνγκελα Μέρκελ

σημείωσε πως πλέον η χώρα της δεν αρκείται απλά στο να εξάγει προϊόντα στον υπόλοιπο κόσμο σημειώνοντας:

Μάλλον πρέπει να αναλάβουμε περισσότερες ευθύνες σε έναν ανοικτό κόσμο για αυτά που συμβαίνουν πέραν των ευρωπαϊκών μας συνόρων

Εν συνέχεια η Γερμανίδα καγκελάριος εξήγησε: «Αυτό σημαίνει περισσότερη αναπτυξιακή βοήθεια, περισσότερα κοινά πρότυπα για την προστασία του περιβάλλοντος, αυτό σημαίνει δίκαιο εμπόδιο και πολύ περισσότερα από αυτά που ίσως νιώθει κανείς σε μια κοινωνία κλεισμένη στον εαυτό της».

Να σημειωθεί πως η πρόθεση η οποία εξέφρασε η Άνγκελα Μέρκελ για πιο ουσιαστική εμπλοκή της Γερμανίας στις διεθνείς υποθέσεις φαίνεται στην ουσία να αντανακλά την μεγάλη αυτοπεποίθηση που νιώθει το Βερολίνο. Βέβαια, έρχεται και αντιμέτωπη με την πεποίθηση που έχουν εκφράσει πολλοί πολίτες και όχι μόνο για την αλλαγή στάσης της χώρας σχετικά με το προσφυγικό.

Η Καγκελάριος της Γερμανίας τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχει αυξήσει τις προσπάθειες της να πείσει πως «πρέπει να υπάρξει ένα ευρωπαϊκό σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης». Αρκετοί, όμως είναι όσοι δεν τάσσονται υπέρ της και καλούν την χώρα να κλείσει τα σύνορα της.

Από την πλευρά του ο Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος είναι ο ηγέτης της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), του αδελφού κόμματος της CDU στη Βαυαρία, το κρατίδιο που αποτελεί το σημείο εισόδου για τους περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες, είναι ένας από αυτούς που ασκούν ισχυρές πιέσεις στην Άνγκελα Μέρκελ.

Αξίζει να τονισθεί πως μετά τη συνάντηση τους την Τετάρτη σε συγκέντρωση που πραγματοποίησε στο Χάλε της ανατολικής Γερμανίας, ο Ζεεχόφερ τόνισε:

Εάν τα διεθνή μέτρα δεν εφαρμοστούν έγκαιρα ή εάν δεν είναι αρκετά αποτελεσματικά, δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε τη λήψη εθνικών μέτρων

Γενικά, όπως έχει γίνει γνωστό η συντηρητική παράταξη αντιμετωπίζει με έντονη νευρικότητα την άνοδο του αντιμεταναστευτικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία. Αυτό σημαίνει πως είναι πολύ πιθανό η σκληρή στάση του στο προσφυγικό να του χαρίσει μεγάλα ποσοστά και στα τρία κρατίδια.

photo:Aris Oikonomou / SOOC

The post Πιο ενεργό ρόλο στις διεθνείς υποθέσεις ζητά η Γερμανία appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα