Ούτε οι κάκτοι δε θα είναι ασφαλείς στο μέλλον από την κλιματική αλλαγή

12:44 18/4/2022 - Πηγή: iPop

Με ένα νέο και συγκλονιστικό εξώφυλλο κυκλοφορεί το περιοδικό TIME, το οποίο σχετίζεται με την κλιματική κρίση και τον ρόλο των πολυεθνικών στην αντιμετώπισή της. Ένα εξώφυλλο που φανερώνει μία σκληρή και θλιβερή αλήθεια για την ανθρωπότητα.

Στο Χιούστον στις αρχές Μαρτίου, δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν απέναντι από το γιγάντιο ξενοδοχείο Hilton που φιλοξενούσε το CERAWeek , το χαρακτηριστικό

ετήσιο συνέδριο της βιομηχανίας ενέργειας. Τα πανό των διαδηλωτών κατηγορούσαν τα εταιρικά στελέχη στο εσωτερικό ότι πρόδωσαν την ανθρωπότητα επιδιώκοντας την οικονομική απόδοση.

Το άγαλμα του πνιγμένου κοριτσιού στο Μπιλμπάο κατάφερε να κάνει όλο τον κόσμο να μιλά για την κλιματική αλλαγή

Εξώφυλλο περιοδικού TIME: Το σκληρό πρόσωπο της κλιματικής κρίσης

Στο εξώφυλλο του περιοδικού TIME απεικονίζεται στο κέντρο του ένα δέντρο το οποίο ξεπροβάλλει μέσα από ένα τραπέζι εταιρικών συνεδριάσεων.

TIME’s new cover: Governments are failing. How business is taking on the climate flight https://t.co/jzp20n7LX8 pic.twitter.com/1spErScHDC

TIME (@TIME) April 14, 2022

Το συγκεκριμένο εξώφυλλο, το οποίο απευθύνεται στην κλιματική κρίση που αφορά την ανθρωπότητα άμεσα, συνοδεύεται από μία ιστορική αναδρομή στη σχέση της βιομηχανίας με την κλιματική αλλαγή, από τα τέλη της δεκαετίας του ‘80 μέχρι και σήμερα. Με τίτλο «Earth, Inc», το συγκεκριμένο ρεπορτάζ του Justin Worland, μιλά για όλες τις ανθυγιεινές και μη φιλικές πρακτικές προς το περιβάλλον που ακολουθούσαν οι εταιρείες μέχρι το 2016 χωρίς να έχουν κυβερνητική καθοδήγηση ή κατευθυντήριες γραμμές.

Όλα αυτά άλλαξαν με τη υπογραφή της Συμφωνίας των Παρισίων και από τότε έχουν αρχίσει να γίνονται μικρά βήματα που υπόσχονται αλλαγή. Μάλιστα, οι εταιρείες έχουν ένα κίνητρο να αναλάβουν μεγάλες δεσμεύσεις, αλλά χρειάζονται ένα αξιόπιστο σύστημα για να θέσει τους κανόνες και να διασφαλίσει ότι αυτές οι δεσμεύσεις μπορούν να εξεταστούν και να υπάρξει έλεγχος και πραγματική πρόοδος. Χρειάζονται κυβερνήσεις να ηγούνται και να ορίζουν ισχυρές πολιτικές.

Οι ωκεανοί της Γης για άλλη μία φορά σπάνε ένα δυσάρεστο ρεκόρ – Οι θερμότεροι που έχουν καταγραφεί το 2021, για 3η συνεχόμενη χρονιά

Είναι όλο και πιο δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς βρίσκουμε μια τέτοια πολιτική εγκαίρως. Τον Φεβρουάριο, η IPCC, το επιστημονικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, προειδοποίησε για «το παράθυρο ευκαιριών που κλείνει γρήγορα για να εξασφαλίσει ένα βιώσιμο μέλλον». Οι εκπομπές πρέπει να κορυφωθούν έως το 2025, προκειμένου να έχουμε μια αξιοπρεπή πιθανότητα περιορισμού της θέρμανσης στους 1,5°C.

Σε μια έκθεση ορόσημο που περιγράφει τους πιθανούς μοχλούς για τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών, η IPCC διαπίστωσε ότι οι πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα, εάν ακολουθηθούν, θα μπορούσαν να συμβάλουν «σημαντικά» σε αυτόν τον στόχο. Η ομάδα αξιολόγησε τον αντίκτυπο 10 πρωτοβουλιών του ιδιωτικού τομέα και διαπίστωσε ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση ή αποφυγή εκπομπών συνολικά 26 γιγατόνων έως το 2030 – ισοδύναμο με περισσότερα από πέντε χρόνια ρύπανσης από άνθρακα στις ΗΠΑ.

Η θετική είδηση της ημέρας: Η Αυστραλία δεσμεύεται για κλιματική ουδετερότητα και δίνει το σωστό παράδειγμα (Αν κι άργησε να αναλάβει δράση)

Το πώς θα εξελιχθεί αυτή η συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης και βιομηχανίας θα διαμορφώσει όχι μόνο την τροχιά των εκπομπών τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες, αλλά και το μέλλον της δημοκρατικής διακυβέρνησης και πώς η κοινωνία θα διαχειριστεί την αναπόφευκτη πλέον κοινωνική αναστάτωση που θα προκύψει από την κλιματική αλλαγή.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Ούτε οι κάκτοι δε θα είναι ασφαλείς στο μέλλον από την κλιματική αλλαγή εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα