Όταν η θλίψη των Χριστουγέννων συναντά την θλίψη της πανδημίας

17:54 22/12/2020 - Πηγή: iPop

Σε αντίθεση με την κλασική εικόνα των Χριστουγέννων που περιλαμβάνει στιγμές ευτυχίας και χαλάρωση, τα Χριστούγεννα είναι μια από τις πιο αγχωτικές και δύσκολες περιόδους του χρόνου για πολλούς ανθρώπους. Κάθε χρόνο την περίοδο των γιορτών, πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από μελαγχολία και την “κατάθλιψη των Χριστουγέννων”. Τα Χριστούγεννα όμως του 2020 έχουν να προσθέσουν ένα ακόμη άγχος και

θλίψη, αυτών της πανδημίας και της αναγκαστικής μας παραμονής στο σπίτι.

Η κοινωνική απόσταση, η κλειστή αγορά, η απαγόρευση μετακίνησης σε άλλο νομό ή χώρα αποτελούν πρωτοφανείς καταστάσεις για την περίοδο των Χριστουγέννων και μπορούν να προκαλέσουν έξτρα άγχος και θλίψη.

Τι μπορείς να κάνεις όταν η κατάθλιψη των Χριστουγέννων συναντά τα αρνητικά συναισθήματα του κορονοϊού;Αναγνώρισε ότι αυτή η χρονιά είναι μοναδική

Όπως πολλά πράγματα που αντιμετωπίσαμε το 2020 έτσι και αυτές οι γιορτές μας φέρνουν αντιμέτωπους με την δημιουργική προσαρμογή.

Ξεκίνα με το να δεχθείς ότι η πραγματικότητα φέτος θα είναι διαφορετική από κάθε άλλη χρονιά. Επιτρέποντας στον εαυτό σου να το δεχθείς αυτό, θα επιλέξεις να αφήσεις χώρο στην χαρά και στην ευτυχία σου.

​Αναλογίσου τις ανάγκες σου για αυτήν την περίοδο

Χαμηλώστε τις προσδοκίες σας για το πως «πρέπει» να είναι τα Χριστούγεννα και επικεντρωθείτε σε αυτό που εσείς θέλετε πραγματικά. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος για να περάσετε τα Χριστούγεννα. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Μη συγκρίνετε τον εαυτό σας με αυτά που κάνουν άλλοι άνθρωποι και άλλες οικογένειες. Επικεντρωθείτε σε αυτό που είναι το καλύτερο για εσάς. Η λίστα με τα πράγματα που δεν μπορείς να κάνεις φέτος τα Χριστούγεννα ίσως είναι μεγαλύτερη από ότι πέρσι.

Κάθε χρονιά είναι διαφορετική. Ότι κάνατε πέρσι, δεν χρειάζεται να το κάνετε και φέτος. Και ό,τι κάνετε φέτος δεν χρειάζεται να το κάνετε και του χρόνου. Αν για παράδειγμα η κύρια ανάγκη σου αυτήν την περίοδο ήταν να βρίσκεσαι σε επαφή με την οικογένειά σου ή με πολλά δικά σου άτομα, προσπάθησε να αρκεστείς σε ένα μικρότερο κάλεσμα. Το να απαγορεύσεις τελείως αυτήν σου την ανάγκη στον εαυτό σου μπορεί να γίνει κακοποιητικό ως προς εσένα.

Επένδυσε στην ευεξία σου

Το ότι δεν θα έχεις τις άπειρες κοινωνικές υποχρεώσεις και την διοργάνωση του ρεβεγιον, μπορεί να σου αφήσει περισσότερο χρόνο να επενδύσεις στον εαυτό σου και στην ευεξία του.

Ξεκουραστείτε και κοιμηθείτε όσο χρειάζεστε. Ο ύπνος θα σας βοηθήσει να ανταπεξέλθετε καλύτερα στις δυσκολίες που πιθανόν να αντιμετωπίζετε. Αν το σώμα σας είναι πιο ξεκούραστο τότε θα νιώθετε κι εσείς πιο δυνατοί.

​Αποφύγετε τις καταχρήσεις. Φροντίστε τη διατροφή σας. Να τρέφεστε με μέτρο, και αποφύγετε το υπερβολικό αλκοόλ αφού δεν θα υπάρχουν κοινωνικές συναναστροφές. Το υπερβολικό αλκοόλ μπορεί απλά να κουκουλώσει τα προβλήματα σας για λίγο, μετά όμως θα αισθάνεστε χειρότερα.

Με το να φροντίσετε τον εαυτό σας, του επιτρέπεται να είναι πιο παρών, συνδεδεμένος, ενεργητικός, βοηθητικός και υγιής.

Freepik Μάθε και επικοινώνησε τα όρια σου

Γνωρίζοντας τα όρια σου θα σε βοηθήσει να διαχειριστείς καλύτερα το στρες και αυτό που το προκαλεί. Επίσης θα σε βοηθήσει στην πρόληψη της αυτοφροντίδας σου, για παράδειγμα, αποφεύγοντας αγχογόνες καταστάσεις και ανθρώπους, κάνοντας αναπνοές, ζητώντας βοήθεια ή και με το να ξεκουράζεσαι.

Αν για παράδειγμα σχεδιάζετε να επισκεφτείτε κάποιους συγγενείς και αγαπημένα πρόσωπα, αλλά γνωρίζετε ότι θα αγχωθείτε, βάλτε ένα χρονικό περιθώριο για το πότε θα πάτε και θα φύγετε. Αν το όριο αντοχής σας είναι δύο ώρες, τότε πάτε και μείνετε για δύο ώρες και στη συνέχεια φύγετε (άσχετα με το εάν το δείπνο έχει σερβιριστεί ή όχι!). Βάζοντας όρια ελαχιστοποιείτε την πιθανότητα να το “παρακάνετε” και την επόμενη μέρα να το μετανιώνετε(αυτό περιλαμβάνει τα όρια στην κατανάλωση φαγητού και ποτού).

Επικοινωνήστε τα όρια σας στους άλλους. Επειδή ακριβώς είναι μια ιδιαίτερη χρονιά, φροντίστε να ενημερώσετε έτσι ώστε να σας σεβαστούν στο ότι δεν επιθυμείτε για παράδειγμα αγκαλίες ή φιλιά ή ότι νιώθετε την ανάγκη να φοράτε την μάσκα σας συνεχώς.

Ακολούθησε την χαρά

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη σου για αυτήν την περίοδο μπορείς να σου επιτρέψεις να κάνεις και κάτι διαφορετικό φέτος. Ενεργοποιείστε τον εαυτό σας, και κάντε πράγματα που σας ενδιαφέρουν και σας διασκεδάζουν. Αν χρειάζεστε μια αλλαγή, κάντε φέτος κάτι που δεν έχετε ξανακάνει.

Ίσως φέτος επιλέξεις να είσαι πιο δημιουργικός και να βγεις από την καθιερωμένη σου ρουτίνα ή να ανακαλύψεις νέες ευκαιρίες που δεν είχες σκεφθεί στο παρελθόν.

Pexels/i love simple beyondΤο παρόν είναι παρόν

Στις γιορτές έχουμε την τάση να μιλάμε για το παρελθόν και να αναπολούμε για ότι χάσαμε. Από την άλλη μιλώντας για το μέλλον την δεδομένη χρονική στιγμή είναι κάτι που μπορεί να μας προκαλέσει έντονο άγχος. Δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε ούτε στον παρόν ούτε στο μέλλον, ας το παραδεχτούμε. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ζήσουμε και να απολαύσουμε το παρόν. Αυτό βέβαια μπορεί να είναι πιο εύκολο να το λέμε παρά να το κάνουμε. Είναι κάτι που μπορεί να πάρει χρόνο και θέλει υπομονή και εξάσκηση. Δώσε χώρο στο παρόν σου.

Μην ξεχνάς το δώρο της ευγνωμοσύνης

Επικεντρωθείτε σε αυτά που έχετε στη ζωή σας, και όχι σε αυτά που δεν έχετε. Στον απολογισμό της χρονιάς μην εστιάσετε σε ανεκπλήρωτα όνειρα και στις απώλειες. Αναγνωρίστε αυτά που καταφέρατε. Επικεντρωθείτε στα συναισθήματα στοργής, καλοσύνης, γενναιοδωρίας συναισθημάτων και ευγνωμοσύνης για τους ανθρώπους που έχετε στη ζωή σας.

Αναζήτησε στήριξη

Αν αισθάνεστε αδύναμοι στο να ανταπεξέλθετε στον ψυχικό φόρτο των Χριστουγέννων και της πανδημίας, αν έχετε σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης ή άγχους, αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, αν χάσατε την όρεξή σας, ή αν αισθάνεστε ότι είστε σε απόγνωση, αναζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού επαγγελματία υγείας.

Μην πιέσετε τον εαυτό σας για να είστε χαρούμενοι κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Έχουμε σαφείς προσωπικούς λόγους να μην είμαστε χαρούμενοι ειδικά φέτος. Αναγνώρισε το και αποδέξου το. Να είστε επιεικείς και ειλικρινείς με τον εαυτό σας.

Μη δέχεστε την «τέλεια» εικόνα των Χριστουγέννων που τα Μέσα μαζικής ενημέρωσης ή άλλοι άνθρωποι προσπαθούν να σας κάνουν να πιστέψετε. Η πραγματική ζωή δεν είναι πάντα ρόδινη και ευτυχισμένη όπως συχνά παρουσιάζεται στην τηλεόραση.

Μαρία Γιαννοπούλου, Ψυχολόγος ΑΠΘ, MSc
Εκπαιδευμένη στην Ψυχοθεραπεία Gestalt
PgD Παιδοψυχολογία Παιδιού & Εφήβου
Ιδρυτικό Μέλος www.allaboutparents.gr
τηλ: 6942217440
Ευρυτανίας 13, Αμπελόκηποι
email: [email protected]

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Όταν η θλίψη των Χριστουγέννων συναντά την θλίψη της πανδημίας εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα