Όσα πρέπει να προσέχεις όταν σκανάρεις QR codes

17:31 20/12/2019 - Πηγή: iPop

Τα QR codes είναι παντού γύρω μας. Σε φυλλάδια, σε στάσεις λεωφορείου, στα site που ανοίγεις για να πάρεις μια προσφορά, παντού. Σίγουρα έχεις κατεβάσει κάποια εφαρμογή στο κινητό σου για να σκανάρεις QR codes και τη χρησιμοποιείς πολύ συχνά. Ξέρεις, όμως, όλα όσα πρέπει να προσέχεις όταν σκανάρεις έναν κωδικό;

Όσα πρέπει να προσέχεις όταν σκανάρεις QR codesΤι είναι το QR code;

Ο κώδικας QR είναι ένας γραμμωτός κώδικας (barcode) δύο διαστάσεων,

που δημιουργήθηκε από την ιαπωνική εταιρεία Denso-Wave το 1994. Το «QR» προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων «Quick Response» (Γρήγορη Ανταπόκριση), γιατί οι δημιουργοί του είχαν ως κύριο σκοπό τα δεδομένα, που περιέχονται στον κώδικα, να αποκωδικοποιούνται με μεγάλη ταχύτητα.

Πολλές απάτες γίνονται με τα QR codes γι’ αυτό δεν πρέπει να σκανάρεις ό,τι βρίσκεις μπροστά σου διότι μπορεί να αποκτήσει κάποιος άγνωστος να αποκτήσει πρόσβαση στο κινητό σου ή ακόμα χειρότερα να εγκατασταθεί αυτόματα στη συσκευή σου κάποιο κακόβουλο λογισμικό.

Τι μπορείς να κάνεις για να προστατευτείς;Να κοιτάς πολύ καλά το URL/hyperlink όταν χρησιμοποιείς QR code για να κάνεις κάποια online πληρωμή. Είναι το ίδιο link της online συναλλαγής με εκείνο του QR code;Να θυμάσαι ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ να σκανάρεις κάποιο QR code για να αποδείξεις τις προσωπικές σου πληροφορίες.Δεν χρειάζεται ποτέ να χρησιμοποιήσεις στοιχεία όπως φωτογραφία σου ή αντίγραφο της ταυτότητάς σου ή του διπλώματος οδήγησης.Εάν δεν είσαι σίγουρος γι’ αυτό που πας να σκανάρεις, να επικοινωνήσεις αμέσως με την τράπεζά σου εάν είναι κάποια χρηματική συναλλαγή ή με το brand εάν σκανάρεις για να πάρεις κάποιον εκπτωτικό κωδικό για αγορές.Διάβασε ακόμα:

Με αυτά τα μυστικά στα passwords δεν θα σε χακάρουν ποτέ!

Το άρθρο Όσα πρέπει να προσέχεις όταν σκανάρεις QR codes εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα