Ωμοφαγική διατροφή: Άλλο ένα food trend ή ένας τρόπος διατροφής που μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της υγείας και της ευεξίας μας; – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

17:03 17/12/2022 - Πηγή: iPop

Τελευταία ακούμε πολύ τις λέξεις ωμό, ωμοφαγία, ωμοφαγικό. Η ωμοφαγική διατροφή αποτελεί μια νέα τάση, τη διατροφή του μέλλοντος ή ένα μοντέλο διατροφής που αγνοούσαμε; Όπως δηλώνει και το όνομα της, ωμοφαγία είναι η κατανάλωση των τροφίμων όπως ακριβώς μας τα έδωσε η φύση, δηλαδή ωμά! Πρόκειται για τη διατροφή που βασίζεται σε ωμά, μη επεξεργασμένα φυτικής προέλευσης τρόφιμα και κατά προτίμηση βιολογικής καλλιέργειας.

Ως κύρια πηγή διατροφής, εμφανίστηκε περίπου 200 χρόνια πριν, αλλά έγινε ευρέως γνωστή

τα τελευταία χρόνια. Η πιο διάσημη εκδοχή της είναι εκείνη που στηρίζεται σε φυτικές πρώτες ύλες χωρίς ζωικά προϊόντα. Ποιοι είναι όμως οι συχνότεροι τύποι και τα οφέλη της ωμοφαγίας;

Δεν έχεις χρόνο να μαγειρέψεις; Αυτά είναι τα γεύματα που πρέπει να βάλεις στη διατροφή σου τις μέρες που απλά δεν προλαβαίνεις!

Τύποι ωμοφαγίας

Οι περισσότεροι άνθρωποι που ακολουθούν τη δίαιτα με ωμές τροφές τρώνε μόνο φυτικές τροφές, γεγονός που την καθιστά ένα είδος vegan διατροφής. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι τρώνε ωμά ζωικά προϊόντα, ωμό ή αποξηραμένο κρέας.

Υπάρχουν τρεις γενικοί τύποι ωμοφαγίας:

μια ωμή vegan διατροφή που αποκλείει όλα τα ζωικά προϊόντα, εστιάζοντας μόνο σε φυτικά τρόφιμαμια ωμή χορτοφαγική διατροφή που περιλαμβάνει φυτικές τροφές συν ωμά αυγά και μη επεξεργασμένα γαλακτοκομικά προϊόνταμια ωμή παμφάγα διατροφή που περιλαμβάνει φυτικές τροφές, ωμά ζωικά προϊόντα και ωμό ή αποξηραμένο κρέαςΤι μπορώ να φάω;Freepik

Οι άνθρωποι ερμηνεύουν τη δίαιτα της ωμής τροφής και τι σημαίνει με διαφορετικούς τρόπους. Μερικοί τρώνε ελάχιστα μαγειρεμένο φαγητό, ενώ άλλοι δεν τρώνε καθόλου. Για κάποιους είναι τρόπος ζωής και για άλλους είναι απλά μια διατροφική επιλογή.

Τα ακόλουθα τρόφιμα είναι κατάλληλα για τις περισσότερες δίαιτες με ωμά τρόφιμα:

ωμά φρούτα και ωμά λαχανικάαποξηραμένα φρούτα και λαχανικάφρέσκοι χυμοί φρούτων και λαχανικώνμουλιασμένα φασόλια, άλλα όσπρια και δημητριακάωμοί ξηροί καρποί και σπόροιφυστικοβούτυρο και το αμυγδαλοβούτυρογάλατα ξηρών καρπών, συμπεριλαμβανομένου του γάλακτος αμυγδάλουγάλα καρύδαςλάδι καρύδαςδιατροφική μαγιάφύκιααποξηραμένα φρούταπράσινη σκόνη τροφίμων, όπως αποξηραμένο σιταρόχορτο ή φύκιατρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, συμπεριλαμβανομένου του kimchi και του ξινολάχανουάλλα βιολογικά, φυσικά ή μη επεξεργασμένα τρόφιμα

Ανάλογα με τον τύπο της δίαιτας, μια δίαιτα με ωμές τροφές μπορεί επίσης να περιέχει:

ωμά αυγάωμά ψάρια, όπως σούσι ή σασίμιάλλα ωμά ή αποξηραμένα κρέαταμη παστεριωμένο και μη ομογενοποιημένο γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα

Τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται περιλαμβάνουν:

όλα τα μαγειρεμένα ή επεξεργασμένα τρόφιμαεπιτραπέζιο αλάτισάκχαρα και αλεύρικαφέ, τσάι και αλκοόλζυμαρικάΠώς προετοιμάζεται το φαγητό;

Κατά την προετοιμασία του φαγητού σε μια δίαιτα ωμής τροφής, οι άνθρωποι τείνουν να ακολουθούν ορισμένες στρατηγικές, όπως το μούλιασμα, η αφυδάτωση και ο χυμός των τροφίμων. Η δίαιτα επιτρέπει τον τεμαχισμό και την ανάμειξη των τροφίμων.

Η ωμοφαγία αποκλείει οποιοδήποτε φαγητό θερμαίνεται πέρα ​​από μια συγκεκριμένη θερμοκρασία, συνήθως 40 ° έως 48°C, αν και τα στοιχεία μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των πηγών. Η μόνη θέρμανση που επιτρέπεται είναι με έναν αφυγραντήρα.

Οι άνθρωποι μπορούν να φάνε πολλά φρούτα και λαχανικά χωρίς προετοιμασία, ενώ άλλοι χρειάζονται κάποια πρόσθετα βήματα. Οι συνήθεις μέθοδοι παρασκευής ωμών τροφίμων περιλαμβάνουν:

μούλιασμα φασολιών και δημητριακών σε νερόαποξήρανση ή αφυδάτωση φρούτωνχυμοί φρούτων και λαχανικών ή smoothiesΠοια είναι τα οφέλη της ωμοφαγίας;Pexels

Πολλοί άνθρωποι που ακολουθούν μια δίαιτα με ωμές τροφές πιστεύουν ότι κάνει το σώμα πιο ικανό να προλαμβάνει και να καταπολεμά τις ασθένειες, ιδιαίτερα τις χρόνιες παθήσεις. Αυτά είναι τα οφέλη της ωμοφαγίας:

Υψηλή σε θρεπτικά συστατικά

Μια δίαιτα με ωμές τροφές τείνει να είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και όσπρια, τα οποία αποτελούν βασικά συστατικά μιας υγιεινής διατροφής. Η κατανάλωση μιας σειράς από αυτά τα τρόφιμα θα παρέχει άφθονες βιταμίνες, μέταλλα και υγιεινά λίπη και πρωτεΐνες.

Λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα τείνουν να είναι υψηλότερα σε αλάτι, πρόσθετα σάκχαρα και ανθυγιεινά κορεσμένα λίπη. Μπορούν να οδηγήσουν σε φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων και καρδιαγγειακές παθήσεις. Επομένως, η μείωση ή η εξάλειψή τους μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Απώλεια βάρους

Εάν ένα άτομο επιθυμεί να χάσει βάρος, η κατανάλωση κυρίως άψητων φαγητών μπορεί να βοηθήσει. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ωμές τροφές είναι συνήθως χαμηλές σε θερμίδες και οι φυτικές τροφές είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, κάνοντας ένα άτομο να αισθάνεται χορτάτο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;Pexels

Ορισμένα τρόφιμα δεν είναι ασφαλή για την ωμή κατανάλωσή τους. Η διαδικασία μαγειρέματος διασπά τις τοξικές χημικές ουσίες τους σε ορισμένα τρόφιμα και άλλα ενέχουν κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης.

Συνήθως, τα άψητα ζωικά προϊόντα είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Αυτό περιλαμβάνει:

ωμό και μισοψημένο κρέας, συμπεριλαμβανομένου του κοτόπουλουωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα αυγάωμό (μη παστεριωμένο) γάλα και προϊόντα που παρασκευάζονται από αυτόωμά οστρακοειδή

Οι διατροφολόγοι και οι διαιτολόγοι προτείνουν στα άτομα που ακολουθούν δίαιτα με ωμές τροφές να καταναλώνουν τις ακόλουθες με προσοχή:

Φαγόπυρο: Τα χόρτα του φαγόπυρου μπορεί να είναι τοξικά όταν είναι ωμά, αν και υπάρχει μικρή έρευνα σχετικά με την επίδρασή του στον άνθρωπο.

Φασόλια: Τα φασόλια περιέχουν μια χημική ουσία που ονομάζεται φυτοαιμοσυγκολλητίνη. Τα ωμά φασόλια και τα φύτρα φασολιών μπορεί να είναι τοξικά.

Ωμά αυγά: Τα βακτήρια της σαλμονέλας υπάρχουν σε ορισμένα αυγά, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή ασθένεια, ακόμη και θάνατο. Το μαγείρεμα των αυγών σκοτώνει τα βακτήρια αυτά.

Θαλασσινά και οστρακοειδή: Τα ωμά θαλασσινά και τα οστρακοειδή μπορούν να μεταδώσουν επιβλαβή βακτήρια.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Ωμοφαγική διατροφή: Άλλο ένα food trend ή ένας τρόπος διατροφής που μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της υγείας και της ευεξίας μας; – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα