Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τον πρώτο σου φυσιολογικό τοκετό

20:04 19/2/2016 - Πηγή: iPop

Πλησιάζει η μέρα που θα φέρεις στον κόσμο το πρώτο σου παιδί; Ξέρω πολύ καλά όλες τις απορίες που έχεις, καθώς τις είχα κι εγώ μέχρι πριν λίγο καιρό. Πώς θα είναι ο τοκετός; Θα αντέξω τον πόνο; Και πολλά ακόμα τέτοια ερωτήματα.

Σήμερα συμπληρώνεται ένας μήνας από τη μέρα που γέννησα το αγοράκι μου υπό ιδανικές -θα έλεγα- συνθήκες. Όπως ήθελα και προγραμμάτιζα. Και έτσι όπως τα θυμόμουν νωρίτερα, αποφάσισα να προσπαθήσω να σε βοηθήσω. Να έχεις μια ιδέα για το τι πρόκειται να συμβεί, έτσι ώστε να χαλαρώσεις και να βοηθήσεις στο να εξελιχθεί όσο γίνεται καλύτερα ο πρώτος σου φυσιολογικός τοκετός.

Αρχικά σου προτείνω να κανονίσεις να σε ξεναγήσουν σε όλες τις κλινικές, με τις οποίες συνεργάζεται ο /η γυναικολόγος σου και να επιλέξεις αυτήν που σου ταιριάζει περισσότερο. Τι εννοώ; Για παράδειγμα, προσωπικά σε μία πολύ γνωστή κλινική, για την οποία είχα ακούσει καλές κριτικές, η μαία μου έδειχνε στην ξενάγηση τα δωμάτια, το τηλεχειριστήριο για το κρεβάτι, το πιστολάκι για τα μαλλιά στο μπάνιο και τις ντουλάπες. Ναι, ωραία κι αυτά, αλλά εγώ δεν ήθελα να πάω για διακοπές! Με ενδιέφερε η αίθουσα τοκετού, ο εξοπλισμός που υπήρχε και οι ειδικότητες των γιατρών σε περίπτωση επιπλοκών κτλ. Επομένως αποφάσισα να γεννήσω στην κλινική που ένιωσα ότι το μωρό μου κι εγώ θα έχουμε την καλύτερη ιατρική φροντίδα.

Σε αυτή την κλινική, θα ήταν χρήσιμο να παρακολουθήσεις και τα μαθήματα ανώδυνου τοκετού και θηλασμού. Εμένα με βοήθησαν να προετοιμαστώ ακόμα καλύτερα. Έκανα εξάσκηση τις αναπνοές για να αντέξω τις συσπάσεις και να βοηθήσω στις εξωθήσεις, ενώ έμαθα και όσα χρειάζονται για να μπορέσω να θηλάσω από την πρώτη στιγμή το μωρό. Προσωπικά, με χαλάρωσε πάρα πολύ η Προϊσταμένη της Μαιευτικής Κλινικής στο μάθημα ανώδυνου τοκετού, που τα περιέγραψε όλα απλά και κατανοητά και ήξερα προτού έρθει η ώρα να γεννήσω, σε ποιον όροφο θα πάω, ποιοι γιατροί και μαίες θα είναι παρόντες, και βήμα βήμα πώς θα εξελιχθεί ο τοκετός (εκτός απροόπτου). Έμαθα με λεπτομέρειες, πού θα εξετάσουν το μωρό, πόση ώρα θα το έχω πάνω μου (skin to skin), πού θα το κάνουν το πρώτο του μπάνιο, πότε θα το δουν οι συγγενείς και ό,τι άλλο ήθελα να γνωρίζω.

Έτσι, όταν έσπασαν τα νερά τα ξημερώματα, ήξερα τι να κάνω. Σημείωσα την ώρα, παρατήρησα το αμνιακό υγρό (χρώμα, οσμή, ποσότητα), πήρα τηλέφωνο τον γυναικολόγο μου και μου είπε ότι είχα 2,5 ώρες στη διάθεσή μου για να ετοιμαστώ και να πάω στην κλινική, μετρούσα τη διάρκεια και την συχνότητα των συσπάσεων και τέλος, αφέθηκα στα χέρια των μαιών. Ακολουθήσαμε τη γνωστή διαδικασία προετοιμασίας, τη λήψη ιστορικού, το καρδιοτοκογράφημα και κάναμε εξάσκηση στις αναπνοές για την στιγμή των εξωθήσεων.

Άκουγα συνεχώς την καρδιά του μωρού και με χαλάρωναν οι χτύποι της και φυσικά είχα τον σύζυγό μου στο πλευρό μου σε όλη τη διάρκεια του τοκετού. 7,5 ώρες μετά, αντίκρυσα το πλασματάκι που με είχε ταράξει στις κλωτσιές, όταν ήταν μέσα στην κοιλιά μου και μπορώ να σου πω ότι κάθε πόνος άξιζε, καθώς με έφερνε όλο και πιο κοντά στη στιγμή που κράτησα για πρώτη φορά το μωρό στην αγκαλιά μου.

Βέβαια, πρέπει να ομολογήσω ότι εγώ ανήκω στις τυχερές, που εκτός από μια απολαυστική εγκυμοσύνη, είχα και έναν εύκολο και γρήγορο τοκετό. Αλλά ήμουν προετοιμασμένη για δύσκολες καταστάσεις. Όταν μου ευχόντουσαν «μ’ έναν πόνο», εγώ απαντούσα «με όσους να ‘ναι, αρκεί να είναι γερό το μωρό».

Τέλος, θα σου πρότεινα να κάνεις rooming in, δηλαδή να έχεις στο δωμάτιο το μωρό όλο το 24ωρο. Να μάθεις το μωρό σου από την πρώτη στιγμή, πότε πεινάει, πότε νυστάζει, να του αλλάζεις πάνες και σε ό,τι χρειαστείς μπορείς να φωνάζεις τις μαίες για βοήθεια και καθοδήγηση… Αλλά και αυτό θα νιώθει παράλληλα ασφάλεια, καθώς θα μυρίζει όλη την ώρα τη μητέρα του, θα νιώθει την παρουσία της και θα ηρεμεί.

Εμένα μου το έπαιρναν μόνο για μία ώρα κάθε πρωί, για να το κάνουν μπάνιο και τις προαιρετικές εξετάσεις που ζήτησα να γίνουν (οράσεως και ακοής). Έτσι, όταν επιστρέψαμε στο σπίτι μας, ήξερα ήδη πώς να το φροντίζω και δεν είχα (πολύ) άγχος για το τι πρέπει να κάνω.

Σου εύχομαι να έχεις έναν εύκολο τοκετό και κυρίως ένα υγιές και αρτιμελές μωρό. Και μην ξεχνάς, όσο πιο ευδιάθετη και ήρεμη πας στο μαιευτήριο τόσο λιγότερο θα πονέσεις και θα απολαύσεις τη γέννηση του παιδιού σου.

Και να βγάλεις πολλές φωτογραφίες!!! Το μωρό, τον άντρα σου, το δωμάτιο, τη θέα από το παράθυρο, τα πάντα! Όχι ότι θα ξεχάσεις ποτέ αυτές τις στιγμές. Απλά θα θέλεις σίγουρα να τις βλέπεις ξανά και ξανά.

Για τη μοναδική αυτή εμπειρία, να ευχαριστήσω την Υπεύθυνη Ποιότητας και Εξυπηρέτησης Ασθενών της Γενικής Κλινικής Θεσσαλονίκης, Αιμιλία Τζεϊναράκη, και όλο το προσωπικό της κλινικής, και φυσικά τους γυναικολόγους μου, Κώστα Λαθουρά και Θανάση Παντελή.

The post Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τον πρώτο σου φυσιολογικό τοκετό appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα