Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το πώς να προστατεύσεις τη γάτα σου από τους ψύλλους

16:39 18/4/2021 - Πηγή: iPop

Οι ψύλλοι είναι μικροσκοπικά παράσιτα που λατρεύουν να τρέφονται με το αίμα του κατοικίδιου ζώου σου. Τα τσιμπήματα προκαλούν ερεθισμό και αυτό μπορεί να επηρεάσει τόσο εσένα όσο και την οικογένειά σου. Γι’ αυτό καλό είναι να γνωρίζεις πώς να προστατεύσεις τη γάτα σου από τους ψύλλους.

Πώς να προστατεύσεις τη γάτα σου από τους ψύλλουςΤι είναι οι ψύλλοι

Οι ψύλλοι είναι μικρά, χωρίς φτερά, έντομα που μπορούν να διασχίζουν μεγάλες αποστάσεις με άλματα. Για να επιβιώσουν οι ψύλλοι πρέπει να τραφούν με ζεστό αίμα και έτσι είτε δαγκώνουν το κατοικίδιό σου, είτε ακόμα και εσένα! Το δάγκωμα προκαλεί

συνήθως το ξύσιμο του κατοικίδιου ζώου σου και μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό και αλλεργίες.

Pexels Ποια είναι τα συμπτώματα

Εάν παρατηρήσεις τη γάτα σου να δαγκώνεται και να γλύφει το δέρμα της, τότε αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη ψύλλου. Η φαγούρα είναι ακόμα μία σημαντική ένδειξη για την ύπαρξη ψύλλου είτε στο κατοικίδιο σου είτε σε εσένα αν συνοδεύεται με μικρά κόκκινα τσιμπήματα.

Τα αυγά των ψύλλων είναι λευκά και έτσι είναι αρκετά δύσκολο να εντοπιστούν, ωστόσο η βρωμιά των ψύλλων (ένα μείγμα από ψύλλους και αποξηραμένο αίμα) είναι συχνά ορατή στο δέρμα των κατοικίδιων ζώων που έχουν ψύλλους.

Ακόμα αν οι ψύλλοι είναι ζωντανοί και υπάρχουν ακόμα στη γούνα της γάτας σου ενδέχεται να μπορέσεις να τους εντοπίσεις – αν προλάβεις πριν κρυφτούν καλά μέσα στη γούνα της! Ωστόσο, γύρω από τη βάση της ουράς και γύρω από το λαιμό είναι καλά μέρη για να κοιτάξεις.

Alexander Possingham/UnsplashΤι μπορούν να προκαλέσουν οι ψύλλοι

Ατοπική δερματίτιδα: Αυτός είναι ένας πολύ συγκεκριμένος τύπος δερματικής αντίδρασης, που παρατηρείται συχνά σε γάτες που είναι αλλεργικές στο σάλιο ψύλλων. Οι προσβεβλημένες γάτες έχουν μικρές κηλίδες σε διάφορα μέρη του σώματός τους, αλλά πιο συχνά σε όλη την πλάτη τους και γύρω από το λαιμό τους. Μπορεί να δεις επίσης τριχόπτωση, ειδικά κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης και γύρω από τη βάση της ουράς.

Αναιμία: Σε νεαρά γατάκια, μια προσβολή από ψύλλους μπορεί να προκαλέσει τόσο μεγάλη απώλεια αίματος που το γατάκι γίνεται αναιμικό. Αυτό μπορεί να μοιάζει με αδυναμία και ωχρά ούλα.

Πλατυέλμινθας σκώληκας: Εάν η γάτα σου έχει πλατυέλμινθα σκώληκα, μπορεί να προέρχεται από ψύλλους. Το συγκεκριμένο σκουλήκι μπορεί να επιβιώσει μέσα στους ψύλλους και να μεγαλώσει στη γάτα σου εάν καταναλώσουν κατά λάθος τους ψύλλους όταν γλείφουν τη γούνα τους.

Ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσεις τη γάτα σου από τους ψύλλους είναι να χρησιμοποιείς σχετικά συχνά μία θεραπεία για ψύλλους προκειμένου να αποφύγεις μελλοντικά προβλήματα τόσο για τη γάτα σου όσο και για σένα.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το πώς να προστατεύσεις τη γάτα σου από τους ψύλλους εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα