Οι γυναίκες στο Ιράν απαιτούν την φωνή τους όσο ο λαός ξεσηκώνεται εναντίον του καθεστώτος του Χαμενεΐ

14:57 23/9/2022 - Πηγή: iPop

Οι διαδηλώσεις στο Ιράν έχουν μετατραπεί σε πρόκληση χωρίς προηγούμενο για το καθεστώς της χώρας. Ο θάνατος της 22χρονης Mahsa Amini από τις αρχές του κράτους δεν θα μείνει ατιμώρητος. Αυτό διαλαλεί εδώ και μια βδομάδα ο ιρανικός λαός, βγαίνοντας στους δρόμους και βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την ίδια του τη ζωή. Οι διαμάχες συνεχίζονται χωρίς σταματημό με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται συνεχώς. Η επανάσταση των γυναικών στο Ιράν είναι γεγονός. Αυτό που μένει να δούμε

είναι αν θα καταφέρει να ανατρέψει την υπάρχουσα κατάσταση ή θα ξεχαστεί μαζί με τα θύματά της.

Μέσα σε αυτό το κλίμα γενικής αναταραχής, υπάρχουν φωνές που καλούν το ισλαμικό καθεστώς του Χαμενεΐ να παραιτηθεί. Τα πράγματα είναι τόσο κρίσιμα στο Ιράν καθώς η χώρα αυτή έχει να δει τέτοια μαζική κινητοποίηση από το 2019, όπου και ξέσπασαν σκληρές διαδηλώσεις λόγω της κυβερνητικής απόφασης για αύξηση της βενζίνης. Από την άλλη πλευρά, σαν ένα από τα πιο πιστά κράτη στην σκληρή μορφή του ισλαμικού νόμου και στην παραγκώνιση της γυναικείας φύσης, δεν έχει αντικρίσει πότε στην ιστορία του την ύψωση της φωνής των γυναικών.

Ο κόσμος αντιδράει στον θάνατο της Mahsa Amini όσο η ιρανική κυβέρνηση κλειδώνει Instagram και WhatsApp

Η δολοφονία της Amini έχει πυροδοτήσει ένα ξέσπασμα πρωτοφανούς οργής στο Ιράν, που αναζωπύρωσε το αίσθημα δυσαρέσκεια των πολιτών εναντίον της σκληρής ισλαμικής δημοκρατίας.

She is someone's grandma taking her hijab off joining the protests. If watching this doesn't melt your heart then what will?#Mahsa_Amini#مهسا_امینی#IranProtests2022#Iran pic.twitter.com/CIaZy73WJn

— Reza Hmd (@reza_a_a) September 21, 2022Η επανάσταση των γυναικών στο Ιράν χαρακτηρίζεται από τον πρόεδρο Ebrahim Raisi ως μια πράξη απόλυτου χάους για την χώρα

Μιλώντας στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος του Ιράν Ebrahim Raisi, κατηγόρησε την Δύση ότι υποκρίνεται εγείροντας το ζήτημα του θανάτου της Mahsa Amini, ενώ τόνισε ότι οι συνθήκες θανάτου του κοριτσιού θα διερευνηθούν διεξοδικότερα. Σχολιάζοντας την κατάσταση στη χώρα, την χαρακτήρισε ως μια «πράξη απόλυτου χάους». Ανέφερε ότι «υπάρχει η ελευθερία της έκφρασης στο Ιράν, αλλά η κυβέρνηση δεν θα ανεχτεί βανδαλισμούς».

Τα λόγια του προέδρου όμως δεν φαίνονται να πείθουν τον ιρανικό λαό, καθώς οι διαδηλώσεις συνεχίζονται κάθε μέρα και με μεγαλύτερη δυναμική. Η ιρανική κυβέρνηση δείχνει το σκληρότερο πρόσωπό της στους διαδηλωτές. Τα Μέσα Ενημέρωσης κάνουν λόγο για 36 νεκρούς αυτή την ώρα, ένας αριθμός που δεν είναι απίθανο να αυξηθεί μέσα στα επόμενα λεπτά. Η αστυνομία δεν κάνει καμία διάκριση. Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας εκτοξεύουν επανειλημμένα παράνομα πλαστικά σφαιρίδια προς τους διαδηλωτές. Οι εικόνες που έρχονται από τους δρόμους της Τεχεράνη συγκλονίζουν.

Σ’ αυτόν τον αγώνα οι γυναίκες δεν είναι μόνες τους. Τις τελευταίες ώρες τον γύρο του διαδικτύου κάνει η φωτογραφία ενός Ιρανού άνδρα που πρόταξε το σώμα του και δέχτηκε τις πλαστικές σφαίρες, προστατεύοντας με αυτόν τον τρόπο τις γυναίκες διαδηλώτριες. Μια στιγμή δυνατή, που κατόρθωσε να συγκινήσει ένα ολόκληρο πλανήτη.

An Iranian Man who shielded many women and took all shotgun pellets on himself during anti-hijab protest in Tehran. #Iran #IranProtests2022 pic.twitter.com/DyRDgNgKEd

God ❁ (@i_m_God) September 20, 2022Ο πατέρας της Mahsa Amini συγκλονίζει με τις αποκαλύψεις του

Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη προχώρησε ο πατέρας της Amini στο BBC της Περσίας. Ο πατέρας τόνισε ότι οι αρχές δεν του επέτρεψαν να δει ολόκληρο το σώμα της κόρης του, μόνο τα πόδια και το πρόσωπο.

«Υπήρχαν μώλωπες στα πόδια της», είπε, προσθέτοντας ότι είχε ζητήσει από τους γιατρούς να τις εξετάσουν, αλλά δεν τον άκουσαν.

Απέρριψε επίσης τους ισχυρισμούς του υπουργού Εσωτερικών και του Ιατροδικαστή ότι η Mahsa αντιμετώπιζε καρδιακά προβλήματα, που την οδήγησαν σε αυτή την κατάληξη.

«Λένε ψέμματα, η κόρη μου δεν έχει επισκεφτεί σε όλη της την ζωή το νοσοκομείο. Ούτε για ένα απλό κρύωμα.», συμπληρώνει.

Το έκρυθμο κλίμα στο Ιράν δεν φαίνεται να οδηγείται στην εξομάλυνση. Οι διαδηλωτές είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν για ένα καλύτερο αύριο. Η επανάσταση των γυναικών στο Ιράν έχει ξεκινήσει και εμείς ευχόμαστε να παρασύρει μαζί της και να ξεριζώσει κάθε πατριαρχικό στοιχείο που την εμποδίζει να αναπνεύσει. Οι ηγέτες του ιρανικού κράτους δεν ακούν το λαό τους. Εμείς ας το κάνουμε!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Οι γυναίκες στο Ιράν απαιτούν την φωνή τους όσο ο λαός ξεσηκώνεται εναντίον του καθεστώτος του Χαμενεΐ εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα