Οι απόψεις των ανδρών για την σεξουαλική παρενόχληση στον εργασιακό χώρο- Τι πιστεύουν και πώς αντιδρούν;

18:32 25/11/2022 - Πηγή: iPop

Καθημερινά χιλιάδες εργαζόμενες γυναίκες γίνονται αποδέκτες ακατάλληλων συμπεριφορών. Το γεγονός αυτό πέρα από σοκαριστικό, καταδεικνύει την επιτακτική ανάγκη να μπει ένα τέλος. Η κακομεταχείριση των γυναικών στο χώρο της εργασίας αυξάνει την κατάθλιψη, το άγχος, την επαγγελματική εξουθένωση και τη χαμηλή αυτοεκτίμηση. Ωστόσο, ποια είναι η γνώμη των ανδρών σ’αυτό; Γι’ αυτούς ποια σημάδια δηλώνουν παρενόχληση στον εργασιακό χώρο;

Πανελλαδική έρευνα πραγματοποίησε η ActionAid σχετικά με τις απόψεις και την στάση των ανδρών απέναντι στην σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία. Τα αποτελέσματα ήταν αποκαρδιωτικά. Σύμφωνα με την μελέτη, οι άνδρες δεν φαίνεται να αναγνωρίζουν τα προκλητικά βλέμματα και χυδαία αστεία ως σημάδια παρενόχλησης εναντίον των γυναικών-συναδέλφων τους.

Τι αντιλαμβάνονται οι άνδρες ως παρενόχληση στον εργασιακό χώρο;pexels

«Στείλε μου όταν φτάσεις»: Πώς είναι η καθημερινότητα μίας γυναίκας που φοβάται να γυρίσει μόνη της στο σπίτι;

Σκοπός της έρευνας ήταν να ρίξει φως στην νοοτροπία των ανδρών απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές. Άλλωστε, αποτελεί ένα θέμα, με το οποίο ελάχιστα έχουμε ασχοληθεί. Συνήθως, εστιάζουμε περισσότερο στις γυναίκες και στο πώς βιώνουν οι ίδιες την παρενόχληση στον εργασιακό χώρο, ενώ παραλείπουμε να δούμε την μεγάλη εικόνα. Στην τελική, οι «χαλαρές» απόψεις των ανδρών είναι αυτές που ορίζουν την παρενόχληση και την εδραιώνουν αντί να την εξαλείφουν.

Συγκεκριμένα, σχετικά με το τι πιστεύουν οι άνδρες για την παρενόχληση στο εργασιακό περιβάλλον, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι: οι συμπεριφορές που δεν περιλαμβάνουν σωματική επαφή αλλά παρενοχλούν λεκτικά ή με το βλέμμα αναγνωρίζονται πολύ λιγότερο ως σεξουαλική παρενόχληση. Μάλιστα, είναι αξιοσημείωτο το ότι, ακριβώς αυτές τις συμπεριφορές έχουν καταδείξει οι γυναίκες ότι τις κάνουν να νιώθουν άβολα. Συγκεκριμένα, σε ποσοστό 69% έχουν βιώσει ως σεξουαλική παρενόχληση τα προκλητικά βλέμματα και σε ποσοστό 61% την αφήγηση σεξουαλικών ή πρόστυχων αστείων και/ή ιστοριών.

Την ίδια στιγμή, στην ερώτηση του τι θεωρούν ως σεξουαλική παρενόχληση, οι συμμετέχοντες απάντησαν: τον εκβιασμό, τις απειλές και την δωροδοκία με σκοπό την σεξουαλική επαφή σε ποσοστό 88,1%. Τον βιασμό ή την απόπειρα βιασμού σε ποσοστό 87,9% και την ανεπιθύμητη σωματική επαφή σε ποσοστό 83,4%.

Ποια είναι η αντίδρασή τους σε περιστατικά παρενόχλησης και πώς έχουν επηρεαστεί από το metoo;

Οι αντιδράσεις των ανδρών απέναντι σε περιστατικά παρενόχλησης φαίνεται να μην είναι η αναμενόμενη. Συγκεκριμένα, όσοι δήλωσαν ότι έχουν υπάρξει μάρτυρες αντίστοιχων περιστατικών κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερώτηση σχετικά με το πώς αντέδρασαν. Το 60% δεν απάντησε στην ερώτηση, ενώ πολλοί ήταν κι αυτοί που υποστήριξαν ότι θα θύματα θα πρέπει να αντιδρούν δυναμικότερα και με μεγαλύτερη πυγμή.

Η πλειονότητα των ανδρών (87,6%), συμφώνησε με την άποψη ότι χρειάζονται πολιτικές μέσα στους εργασιακούς χώρους για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης και ότι η κυβέρνηση πρέπει να ασχοληθεί με την ανάπτυξη αυτών των πολιτικών. Μάλιστα, η συντριπτική πλειονότητα (77,6%), δήλωσε πως δεν θα εργαζόταν σε χώρο εργασίας όπου συμβαίνουν περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης.

Όσον αφορά το κίνημα του metoo φαίνεται ότι οι περισσότεροι υποστήριξαν ότι έχει θετικά επιρροή στον τρόπο που σκέφτονται για τα θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης κατά των γυναικών.

Όταν η αγάπη παίρνει το σκοτεινό της πρόσωπο, εμείς πρέπει να απαντάμε «ποτέ και σε καμία άλλη»

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Οι απόψεις των ανδρών για την σεξουαλική παρενόχληση στον εργασιακό χώρο- Τι πιστεύουν και πώς αντιδρούν; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα