Ας μιλήσουμε για τη βία: Μία λέξη, εκατομμύρια ανοιχτά τραύματα – Ποιες είναι οι συχνότερες μορφές κακοποίησης κατά των γυναικών;

16:31 25/11/2022 - Πηγή: iPop

Η βία κατά των γυναικών είναι μια από τις πιο διαδεδομένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο, που λαμβάνει χώρα καθημερινά, πολλές φορές, σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Έχει σοβαρές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες σωματικές, οικονομικές και ψυχολογικές συνέπειες στις γυναίκες, εμποδίζοντας την πλήρη και ισότιμη συμμετοχή τους στην κοινωνία.

Την επόμενη φορά που θα αναρωτηθεί κανείς «Πάλι για τη βία των γυναικών θα μιλάμε;», ή «Μόνο οι γυναίκες δέχονται βία;», μπορείς να απαντήσεις το εξής.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 1 στις 3 γυναίκες θα βιώσει κάποια στιγμή στη ζωή της σωματική ή σεξουαλική βία. Στην Ευρώπη, 1 στις 5 γυναίκες άνω των 15 ετών θα βιώσει σεξουαλική βία κάποια στιγμή, συνήθως από κάποιον σύντροφο ή το σύζυγό της. Το 71% των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων σε όλον τον κόσμο είναι γυναίκες από τις οποίες 3 στις 4 υπόκεινται σε σεξουαλική εκμετάλλευση. 

«Ας πρόσεχες», «Γιατί δεν μίλησες τότε;» – «Αθώες» φράσεις, πεποιθήσεις ενός άλλου αιώνα και σκληρές αλήθειες για τις κακοποιητικές συμπεριφορές – Μια ανάλυση του iPop.gr για την Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

Το μέγεθος των επιπτώσεων, τόσο στις ζωές των γυναικών, όσο και των οικογενειών και στην κοινωνία συνολικά, είναι αμέτρητο. Θεωρείται ένα από τα πλέον μελανά σημεία της σύγχρονης εποχής, όσο κι αν υπήρξε πρόοδος στα θέματα ισότητας. Σεξουαλική παρενόχληση, ενδοοικογενειακή κακοποίηση, δολοφονίες. Μοιάζει να μην υπάρχει λογική για το μέγεθος της βίας κατά των γυναικών, η οποία μπορεί να πάρει όλες τις παρακάτω μορφές.

Ποιες είναι οι μορφές κακοποίησης των γυναικών;Ενδοοικογενειακή βία

Η ενδοοικογενειακή βία, που ονομάζεται επίσης ενδοοικογενειακή κακοποίηση, θεωρείται οποιοδήποτε μοτίβο συμπεριφοράς που χρησιμοποιεί ένα πρόσωπο για να αποκτήσει ή να διατηρήσει την εξουσία και τον έλεγχο ενός στενού συντρόφου. Περιλαμβάνει όλες τις σωματικές, σεξουαλικές, συναισθηματικές, οικονομικές και ψυχολογικές ενέργειες ή απειλές που επηρεάζουν ένα άλλο άτομο. Αυτή είναι μια από τις πιο κοινές μορφές βίας που βιώνουν οι γυναίκες παγκοσμίως.

Η ενδοοικογενειακή βία μπορεί να περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

Οικονομική βία

Η οικονομική βία περιλαμβάνει την προσπάθεια να καταστήσουμε ένα άτομο οικονομικά εξαρτημένο διατηρώντας τον απόλυτο έλεγχο επί των οικονομικών πόρων, την παρακράτηση της πρόσβασης σε χρήματα ή την απαγόρευση της φοίτησής του στο σχολείο ή την εργασία.

Ψυχολογική βία

Η ψυχολογική βία περιλαμβάνει την πρόκληση φόβου μέσω εκφοβισμού:

απειλητική συμπεριφορά στον εαυτό, τον σύντροφο ή τα παιδιάαπειλή για τα κατοικίδια ζώα και την περιουσίαπαιχνίδια μυαλούαπομόνωση από τους φίλους, την οικογένεια, το σχολείο ή/και την εργασίαPexels

Συναισθηματική βία

Η συναισθηματική βία περιλαμβάνει την υπονόμευση της αίσθησης αυτοεκτίμησης ενός ατόμου μέσω συνεχούς κριτικής.

Σωματική βία

Ως σωματική βία χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε βίαιη πράξη με πρόθεση πρόκλησης πόνου, ή τραυματισμού.

Σεξουαλική βία

Η σεξουαλική βία περιλαμβάνει τον εξαναγκασμό ενός συντρόφου να συμμετάσχει σε σεξουαλική πράξη όταν ο ίδιος δεν συναινεί.

Γυναικοκτονία

Η γυναικοκτονία αναφέρεται στις εκ προθέσεως δολοφονίες γυναικών και κοριτσιών εξαιτίας του φύλου τους. Ο όρος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη δολοφονία γυναίκας ως αποτέλεσμα άσκησης βίας από ερωτικό σύντροφο, τον βασανισμό και τη δολοφονία γυναίκας ως αποτέλεσμα μισογυνισμού, τη δολοφονία γυναικών και κοριτσιών ως «εγκλήματα για λόγους τιμής» και λοιπές μορφές δολοφονίας, τη στοχευμένη δολοφονία γυναικών και κοριτσιών στο πλαίσιο ένοπλων συγκρούσεων, και περιπτώσεις γυναικοκτονίας οι οποίες συνδέονται με συμμορίες, το οργανωμένο έγκλημα, εμπόρους ναρκωτικών και την εμπορία γυναικών και κοριτσιών.

Δολοφονία τιμής

Η δολοφονία τιμής είναι η δολοφονία ενός μέλους της οικογένειας, συνήθως μιας γυναίκας ή ενός κοριτσιού, για τον λόγο ότι το άτομο προκάλεσε ατίμωση ή ντρόπιασε στην οικογένεια. Αυτές οι δολοφονίες συχνά έχουν να κάνουν με τη σεξουαλική αγνότητα και τις υποτιθέμενες παραβάσεις εκ μέρους των θηλυκών μελών της οικογένειας.

Σεξουαλική βία

Σεξουαλική βία είναι κάθε σεξουαλική πράξη που διαπράττεται ενάντια στη θέληση άλλου ατόμου, είτε όταν αυτό το άτομο δεν δίνει τη συγκατάθεσή του είτε όταν δεν μπορεί να δοθεί επειδή το άτομο είναι παιδί, έχει νοητική αναπηρία ή είναι μεθυσμένο ή αναίσθητο ως αποτέλεσμα αλκοόλ ή ναρκωτικών.

Η σεξουαλική βία μπορεί να περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

Σεξουαλική παρενόχληση

Η σεξουαλική παρενόχληση περιλαμβάνει τη μη συναινετική σωματική επαφή, όπως το άρπαγμα, το τσίμπημα, το χαστούκι ή το τρίψιμο σε άλλο άτομο με σεξουαλικό τρόπο. Περιλαμβάνει επίσης μη φυσικές μορφές, όπως εκκλήσεις, σεξουαλικά σχόλια για το σώμα ή την εμφάνιση ενός ατόμου, απαιτήσεις για σεξουαλικές χάρες, σεξουαλικά υποβλητικό βλέμμα, καταδίωξη και έκθεση των γεννητικών οργάνων κάποιου.

Βιασμός

Βιασμός είναι κάθε μη συναινετική κολπική, πρωκτική ή στοματική διείσδυση άλλου ατόμου. Αυτό μπορεί να γίνει από οποιοδήποτε άτομο γνωστό ή άγνωστο στο θύμα, εντός γάμου και σχέσεων, ή κατά τη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων.

Κουλτούρα βιασμού

Η κουλτούρα του βιασμού είναι το κοινωνικό περιβάλλον που επιτρέπει την εξομάλυνση και τη δικαιολόγηση της σεξουαλικής βίας. Έχει τις ρίζες του στην πατριαρχία και τροφοδοτείται από τις ανισότητες των φύλων και τις προκαταλήψεις σχετικά με το φύλο και τη σεξουαλικότητα.

Εμπόριο λευκής σαρκός

Η εμπορία ανθρώπων είναι η απόκτηση και εκμετάλλευση ανθρώπων, μέσω μέσων όπως η βία, η απάτη, ο εξαναγκασμός ή η εξαπάτηση. Αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα παγιδεύει εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια σε όλο τον κόσμο, πολλά από τα οποία υφίστανται σεξουαλική εκμετάλλευση.

Ακρωτηριασμός γυναικείων γεννητικών οργάνων

Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων (FGM) περιλαμβάνει διαδικασίες που σκόπιμα αλλοιώνουν ή προκαλούν τραυματισμό στα γυναικεία γεννητικά όργανα για μη ιατρικούς λόγους. Είναι ένας κοινωνικός κανόνας, που συχνά θεωρείται απαραίτητο βήμα για την προετοιμασία των κοριτσιών για την ενηλικίωση και το γάμο και συνήθως καθοδηγείται από τις πεποιθήσεις για το φύλο και τη σχέση του με την κατάλληλη σεξουαλική έκφραση.

Παιδικός γάμος

Ο γάμος παιδιών αναφέρεται σε κάθε γάμο όπου ο ένας ή και οι δύο σύζυγοι είναι κάτω των 18 ετών. Αποτελεί παραβίαση της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία ορίζει ότι «ο γάμος συνάπτεται μόνο με την ελεύθερη και πλήρη συναίνεση των υποψήφιων συζύγων».

Διαδικτυακή ή ψηφιακή βία

Η διαδικτυακή ή ψηφιακή βία κατά των γυναικών αναφέρεται σε οποιαδήποτε πράξη βίας που διαπράττεται, υποβοηθείται ή επιδεινώνεται με τη χρήση τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών (κινητά τηλέφωνα, Διαδίκτυο, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παιχνίδια υπολογιστή, μηνύματα κειμένου, email, κ.λπ.).

Η διαδικτυακή βία μπορεί να περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

Κυβερνοεκφοβισμός

Ο διαδικτυακός εκφοβισμός περιλαμβάνει την αποστολή εκφοβιστικών ή απειλητικών μηνυμάτων.

Μη συναινετικό sexting

Το μη συναινετικό sexting περιλαμβάνει την αποστολή μηνυμάτων ή φωτογραφιών χωρίς τη συγκατάθεση του παραλήπτη.

Μη συναινετική πορνογραφία

Η μη συναινετική πορνογραφία (η πιο συνηθισμένη μορφή της οποίας είναι γνωστή ως «revenge porn») περιλαμβάνει τη διαδικτυακή προβολή σεξουαλικών φωτογραφιών με γραφικά ή βίντεο χωρίς τη συγκατάθεση του ατόμου που εμφανίζεται στις εικόνες.

Ο λόγος λοιπόν που είναι τόσο σημαντική η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, είναι γιατί απλώς θέλουμε να υπενθυμίζουμε πόσο σημαντικό είναι καθεμία από εμάς να μπορεί να ζει ελεύθερη από φόβο, βία και καθημερινή ανασφάλεια. Γιατί καθεμία μας αξίζει μία καλύτερη ζωή με αξιοπρέπεια και γιατί μας αξίζει να μας εκτιμούν, και να μας σέβονται γι’ αυτό που πραγματικά είμαστε. Μέχρι να μπορούμε πραγματικά να πούμε ότι ζούμε σε έναν δίκαιο και ισότιμο κόσμο.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Ας μιλήσουμε για τη βία: Μία λέξη, εκατομμύρια ανοιχτά τραύματα – Ποιες είναι οι συχνότερες μορφές κακοποίησης κατά των γυναικών; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα