Ο θόρυβος βγαίνει σε καφέ αποχρώσεις και μας βοηθά να αποκοιμηθούμε – Πώς συνδέεται η τελευταία τάση του Tik Tok με την αντιμετώπιση της αϋπνίας και της συγκέντρωσης;

17:03 9/10/2022 - Πηγή: iPop

Υπάρχει ένα είδος θορύβου, που τώρα τελευταία έχει κάνει μεγάλο ντόρο στο Tik Tok, και είναι πολύ πιθανό να το έχεις ακουστά και εσύ. Η τελευταία τάση της πλατφόρμας λοιπόν ονομάζεται brown noise ή αλλιώς καφέ θόρυβος.

Οι χρήστες του TikTok, ιδιαίτερα τα άτομα με διάσπαση προσοχής αναφέρουν ότι βοηθάει εκτός από την χαλάρωση, σε μεγαλύτερη συγκέντρωση και καλύτερο ύπνο. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πάνω από 216 εκατομμύρια προβολές για το hashtag #brownnoise.

Ο

ανεπαρκής ύπνος και η αϋπνία είναι κοινά προβλήματα σε όλους μας. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που πολλοί άνθρωποι αναζητούν τρόπους να βελτιώσουν τον ύπνο τους. Μπορεί όμως ο καφέ θόρυβος να βοηθήσει; Αν ναι, πώς; Και τι είναι τελικά ο καφέ θόρυβος;

Δεν μπορείς να κοιμηθείς; Διάβασε τι πρέπει να κάνεις για να απαλλαγείς από την αϋπνία

Τι είναι ο καφέ θόρυβος;Freepik

Ο καφέ θόρυβος, ο γνωστός λευκός θόρυβος, ακόμη και ο ροζ θόρυβος είναι παραδείγματα ηχητικών αποχρώσεων. Πρόκειται για «σταθερούς» θορύβους με ελάχιστη διακύμανση του ήχου – ψηλά, χαμηλά και μεταβαλλόμενες ταχύτητες – σε σύγκριση με ήχους όπως η μουσική. Αυτό που διακρίνει τον καφέ θόρυβο από τον λευκό ή το ροζ είναι το ύψος (ή η συχνότητα).

Ο λευκός θόρυβος περιγράφει τον ήχο που διαχέεται ομοιόμορφα στις συχνότητες. Περιλαμβάνει χαμηλές, μεσαίες και υψηλές συχνότητες και ακούγεται σαν στατικό ραδιόφωνο.

Ο ροζ θόρυβος έχει περισσότερο ήχο χαμηλής και λιγότερο υψηλής συχνότητας. Είναι χαμηλότερο και βαθύτερο από το λευκό θόρυβο, παρόμοιο με τη σταθερή βροχόπτωση.

Ο καφέ θόρυβος περιέχει χαμηλότερες συχνότητες από τον λευκό και τον ροζ θόρυβο. Ακούγεται πιο βαθύς, παρόμοιος με ένα ορμητικό ποτάμι. Ο συγκεκριμένος ήχος δεν έχει πάρει το όνομά του από το χρώμα, αλλά είναι μια αναφορά στον ήχο που μιμείται την κίνηση Brown – την τυχαία κίνηση δηλαδή στερεών σωματιδίων μέσα σε ένα υγρό ή αέριο.

@natalyabubb #brownnoise #brownnoisers #adhdinwomen #adhdcheck #adhdtipsandtricks #adhdhacks #adhdhavks #adhdproblems #adhdsquad ♬ Brown noise – Pure Brown NoisePower of Noise Γιατί ο θόρυβος βοηθά μερικούς ανθρώπους να κοιμηθούν;

Μερικοί άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι σε εξωτερικά ερεθίσματα από άλλους. Αυτό περιλαμβάνει το ανθρώπινο άγγιγμα (όπως αγκαλιές), έντονες μυρωδιές (καφεΐνη), έντονα φώτα ή θόρυβο. Έτσι, ένα άτομο μπορεί να βρει έναν ήχο καταπραϋντικό ή χαλαρωτικό, ενώ σε άλλο άτομο να του αποσπά την προσοχή και να τον ενοχλεί.

Αρκετές θεωρίες μπορεί να εξηγήσουν γιατί μερικοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται τα οφέλη από τις ηχητικές αποχρώσεις:

Απόσπαση της προσοχής και χαλάρωση

Ο θόρυβος μπορεί να ανακατευθύνει και να σε αποσπάσει από την υπερβολική σκέψη ή την ανησυχία. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η ακρόαση της μουσικής βοηθά τους ανθρώπους να χαλαρώσουν πνευματικά, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στον ύπνο. Ωστόσο, εάν οι σκέψεις σου είναι ανησυχητικές ή πολύ δυνατές, ο θόρυβος από μόνος του μπορεί να μην είναι αρκετός για να αποσπάσει την προσοχή του πολυάσχολου μυαλού σου.

Δύσκολος και μη ποιοτικός ύπνος: Διάβασε tips απ’ όλο τον κόσμο για να κοιμάσαι καλύτερα και πιο ήρεμα

Ηχητική κάλυψη

Ο εγκέφαλός μας συνεχίζει να επεξεργάζεται εξωτερικούς ήχους όταν κοιμόμαστε και ο δυνατός θόρυβος μπορεί να μας ξυπνήσει. Αλλά η κάλυψη, μέσω του συνεχούς θορύβου που προέρχεται από το περιβάλλον μας, «πνίγει» τον απομονωμένο δυνατό θόρυβο. Σε μια ήσυχη επαρχιακή πόλη για παράδειγμα, ο ίδιος συναγερμός αυτοκινήτου ή το ίδιο γάβγισμα σκύλου θα ακούγεται πολύ πιο δυνατά και μπορεί να είναι πιο πιθανό να μας ξυπνήσει, παρά σε ένα πολυσύχναστο κέντρο της πόλης.

Κλασική προετοιμασία

Η κλασική προετοιμασία είναι ένας τρόπος μάθησης και μπορεί να εξηγήσει πώς ανταποκρινόμαστε στον θόρυβο κατά τη διάρκεια του ύπνου. Εάν ο θόρυβος είναι χαλαρωτικός, τότε ο συνδυασμός του θορύβου με τον ύπνο μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα του ατόμου να κοιμάται και να παραμένει ήρεμος όλη τη νύχτα. Με αυτόν τον τρόπο, ο θόρυβος είναι ένα ενισχυμένο ερέθισμα για καλό ύπνο.

@verboten.intern

Thank you for sharing

♬ Brown noise – Pure Brown NoisePower of Noise Έχει δίκιο λοιπόν το TikTok; Λειτουργεί το brown noise;

Οι ερευνητές δεν έχουν εξετάσει συγκεκριμένα την επίδραση του καφέ θορύβου στον ύπνο. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες περιορισμένες μελέτες σχετικά με την επίδραση του λευκού ή του ροζ θορύβου.

Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι ο λευκός και ο ροζ θόρυβος μας βοηθούν να κοιμηθούμε πιο γρήγορα και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου, ωστόσο ο ισχυρισμός αυτός μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί επαρκώς επιστημονικά.

Τελικά τι είναι ο λευκός θόρυβος και πόσο βλάπτει την υγεία σου;

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Ο θόρυβος βγαίνει σε καφέ αποχρώσεις και μας βοηθά να αποκοιμηθούμε – Πώς συνδέεται η τελευταία τάση του Tik Tok με την αντιμετώπιση της αϋπνίας και της συγκέντρωσης; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
– Πώς, Tik Tok, ϋπνίας,– pos, Tik Tok, ypnias