Ο λόγος που όλοι στεναχωριόμαστε όταν ακούμε σκύλο που κλαίει

19:45 24/8/2019 - Πηγή: iPop

Ο λόγος που όλοι στεναχωριόμαστε όταν ακούμε σκύλο που κλαίει, όπως τον αναφέρει μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Royal Society Open Science.

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα αναφέρει ότι οι «γονείς» κατοικίδιων στεναχωριούνται όταν ακούνε έναν σκύλο να κλαίει το ίδιο με όταν ακούνε ένα μωρό να κλαίει.

Η συγγραφέας της έρευνας Christine Parsons, ανέφερε ότι εκείνοι που έχουν κατοικίδια είναι

και πιο ευαίσθητοι όταν ακούνε κατοικίδια να κλαίνε, αλλά και ότι αυτός είναι ένας απ’ τους λόγους για τους οποίους οι ίδιοι είναι πρόθυμοι να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στον τετράποδο φίλο που τους κρατάει παρέα.

Στην έρευνα συμμετείχαν 500 νέοι ενήλικες, οι οποίοι κλήθηκαν να ακούσουν σκυλιά να κλαψουρίζουν, γάτες να νιαουρίζουν και νεογέννητα μωρά να κλαίνε.

Unsplash/Simone Dalmeri

Οι συμμετέχοντες ήταν πιο ανήσυχοι στο άκουσμα των σκύλων να κλαίνε, κυρίως γιατί θεώρησαν ότι οι γάτες είναι πιο ανεξάρτητες και ότι το νιαούρισμα τους δεν σημαίνει απαραίτητα και ότι χρειάζονται βοήθεια. Όλοι οι συμμετέχοντες, είτε είχαν κατοικίδιο είτε όχι, επηρεάστηκαν περισσότερο στο άκουσμα ενός σκύλου που κλαίει παρά σε αυτό της γάτας, ενώ όσοι είχαν σκύλο ήταν το ίδιο στεναχωρημένοι στο άκουσμα ενός κουταβιού που κλαίει όσο και σε αυτό ενός μωρού.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι τα σκυλιά επικοινωνούν καλύτερα την ανησυχία τους στους ανθρώπους, συγκριτικά με τις γάτες, ενώ όσοι έχουν κατοικίδιο είναι και πιο ευαίσθητοι στο άκουσμα αυτών των ήχων.

Μάλιστα, οι ερευνητές αναφέρουν ότι στεναχωριόμαστε όταν ακούμε έναν σκύλο να κλαίει, καθώς νιώθουμε την ανάγκη να τον βοηθήσουμε, καθώς ένας σκύλος είναι απόλυτα εξαρτημένος απ’ τον άνθρωπο για τη φροντίδα του.

Η διαφορά στην εξάρτηση των κατοικίδιων απ’ τους ιδιοκτήτες τους μπορεί να εξηγεί και γιατί το κλαψούρισμα των σκύλων επηρέασε περισσότερο συναισθηματικά τους συμμετέχοντες στην έρευνα, συγκριτικά με το νιαούρισμα της γάτας. Χαρακτηριστικά, η Katherine Young, συγγραφέας της έρευνας δήλωσε ότι: «Τα σκυλιά μπορεί απλώς να επικοινωνούν καλύτερα την ανησυχία τους από τις γάτες».

Διάβασε ακόμη:

Πώς να βοηθήσεις τον σκύλο σου όταν λείπεις όλη μέρα στη δουλειά

Photo: Unsplash/João Victor Xavier

Το άρθρο Ο λόγος που όλοι στεναχωριόμαστε όταν ακούμε σκύλο που κλαίει εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα