Τα πάρκα σου φτιάχνουν τη διάθεση ακριβώς όπως και τα Χριστούγεννα

14:50 24/8/2019 - Πηγή: iPop

Τα πάρκα σου φτιάχνουν τη διάθεση ακριβώς όπως και τα Χριστούγεννα και όχι αυτό δεν είναι κάτι που σκεφτήκαμε μόνοι μας, αλλά αποτελεί το αντικείμενο μιας νέας έρευνας.

Διαβάζεις τον τίτλο και είσαι έτοιμος να ξεστομίσεις όχι και τόσο ωραίους χαρακτηρισμούς που ενώ δεν έχει τελειώσει ακόμη ο Αύγουστος, εμείς τολμήσαμε να αναφέρουμε τη λέξη Χριστούγεννα! Παρόλα αυτά, θα αλλάξεις γνώμη όταν διαβάσεις όσα διαπίστωσε μια νέα

έρευνα!

Πιο συγκεκριμένα, οι μελετητές μόλις ανακάλυψαν ότι τα αστικά πάρκα σου φτιάχνουν τη διάθεση ακριβώς όπως τα Χριστούγεννα και ειδικότερα το αίσθημα που νιώθουμε το πρωί των Χριστουγέννων.

Γνωρίζουμε και από παλαιότερες έρευνες πόσο καλό κάνει στη σωματική και την ψυχική μας υγεία να περνάμε χρόνο στη φύση. Μερικά απ’ τα οφέλη που έχει στην υγεία μας ο χρόνος που περνάμε στη φύση, είναι ότι μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, μειώνει την αρτηριακή πίεση και συμβάλλει στην ανάρρωση μας από μια ασθένεια ή έναν τραυματισμό. Μάλιστα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε νωρίτερα φέτος απέδειξε ότι όταν περνάμε 20 λεπτά στη φύση, μπορούμε να μειώσουμε δραστικά το άγχος.

Ωστόσο, η έρευνα που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό People and Nature, για να εξετάσει την επιρροή της φύσης στους ανθρώπους ανέτρεξε στο Twitter και τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε είναι εκπληκτικά.

Unsplash/Fritz Bielmeier

Οι μελετητές ανέλυσαν tweets από 4,688 χρήστες που είχαν αναφέρει την τοποθεσία τους στην ανάρτησή τους. Οι ίδιοι στην ανάλυσή τους εξέτασαν τις λέξεις που χρησιμοποίησαν οι χρήστες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την επίσκεψή τους σε ένα αστικό πάρκο.

Ανέλυσαν εκατοντάδες tweets κάθε μέρα για τρεις συνεχόμενους μήνες, στο Σαν Φρανσίσκο και διαπίστωσαν ότι οι λέξεις που χρησιμοποιούσαν οι χρήστες στις αναρτήσεις που έκαναν όταν ήταν σε ένα αστικό πάρκο είχαν στην πλειονότητα τους θετικό περιεχόμενο.

Ο επικεφαλής της έρευνας Aaron Schwartz, στο δελτίο τύπου της έρευνας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Ναι, σε όλα τα tweets, οι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι στα πάρκα», ενώ ο ίδιος τόνισε ότι αυτή η θετική επίδραση ήταν ακόμη μεγαλύτερη σε αστικά πάρκα με έντονη βλάστηση.

Παράλληλα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα θετικά συναισθήματα που βίωναν οι άνθρωποι όταν περνούσαν χρόνο σε ένα πάρκο, ήταν ίδια με αυτά που είχαν διαπιστώσει στους ανθρώπους την ημέρα των Χριστουγέννων!

Τέλος, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε ότι αυτή η έρευνα είναι ακόμη μια απόδειξη για τα οφέλη που μας χαρίζει τόσο απλόχερα η φύση, πόσο μας αρέσει να περνάμε χρόνο σε αυτή για να χαλαρώνουμε, να απολαμβάνουμε το πράσινο και τον καθαρό αέρα, αλλά πόσο δεν κάνουμε τίποτα εμείς γι’ αυτή και ειδικά όταν καθημερινά αποδεικνύεται πόσο κακό έχουμε κάνει και πόσο δεν έχουμε σεβαστεί τον πλανήτη στον οποίο ζούμε!

Photo: Unsplash/Alex Blăjan

Το άρθρο Τα πάρκα σου φτιάχνουν τη διάθεση ακριβώς όπως και τα Χριστούγεννα εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα