Ο εγκέφαλος σου μέσα από ένα Email

16:30 15/10/2014 - Πηγή: iPop

Έχεις παρατηρήσει ότι όταν ελέγχεις τα emails σου επηρεάζεται η διάθεση σου; Για παράδειγμα, σου έχει τύχει ενώ έχεις μία πολύ καλή ψυχολογικά μέρα να διαβάσεις ένα email το οποίο θα σου χαλάσει τη διάθεση; Για να μην μιλήσουμε για τις μέρες που λαμβάνεις πάνω από 20 τέτοια emails μόλις ανοίξεις τα μάτια σου και σου χαλάει όλη η μέρα!

Λοιπόν, έχεις δίκιο, τα emails έχουν πανίσχυρη επιρροή στο πως αισθάνεσαι και το πώς σκέφτεσαι! Στην πραγματικότητα έρευνες παρουσιάζει

5 βασικούς τρόπους μέσω των οποίων σε επηρεάζουν τα ηλεκτρονικά μηνύματα!

Ο εγκέφαλος σου μέσα από ένα Email:

Στρες

Η έρευνα έδειξε πως ακόμα και η περιήγηση στα inbox μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα στρες.

Ας ξεκινήσουμε προσπαθώντας να εξηγήσουμε το στρες. Το στρες είναι η εμπειρία του να έχεις ένα μεγάλο στόχο να επιτύχεις με πολύ με πολύ λίγους πόρους για να ανταποκριθείς στη ζήτηση. Στο παρελθόν, για τους προγόνους μας, αυτή η πίεση μπορεί να έμοιαζε σαν να συναντάς έναν πεινασμένο άγριο ζώο της ζούγκλας. Σήμερα, όμως, παίρνει μια πολύ πιο απλή – αλλά εξίσου ισχυρή μορφή – ένα inbox. Τα υπερβολικά πολλά Email είναι απλά ένας άλλος τρόπος με τον οποίο βιώνουμε το άγχος του ότι πρέπει να ανταπεξέλθουμε σ έναν πολύ μεγάλο στόχο! Στην προαναφερθείσα μελέτη, ο μεγάλος αριθμός email είχε μεγάλη σύνδεση με την αύξηση του στρες, όπως μετράται ψυχολογικά και φυσιολογικά μέσω του καρδιακού ρυθμού, της αρτηριακής πίεσης και της κορτιζόλης (η «ορμόνη του στρες»).

Well-Being

Είναι μόνο αριθμός των εισερχόμενων ηλεκτρονικών μηνυμάτων που μας οδηγείς το στρες; Υπάρχει ένα άλλο στοιχείο που ξεχνάμε. Η συναισθηματική επίδραση που έχει κάθε email στον οργανισμό μας είναι ακόμα ένας παράγοντας επιρροής! Το στρες μπορεί να χειριστεί και να ανακτήσει ένα μικρό αριθμό από αγχωτικές καταστάσεις, αλλά όχι μια ολόκληρη σειρά από αυτές. Εκτός αν ζεις σε ασυνήθιστα ακραίες καταστάσεις, όπως εμπόλεμες ζώνες, σπάνια έχεις απανωτές στρεσογόνες καταστάσεις τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσεις!

Στις μέρες μας, όμως, και μόνο που καθόμαστε στο γραφείο και ελέγχουμε το email μας μπορεί να δημιουργήσει έναν κατακλυσμό συναισθημάτων! 30-300 διαφορετικά συναισθηματικά ερεθίσματα δέχεται ο μέσος άνθρωπος εντός ενός λεπτού! Από ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το αφεντικό το οποίο σου ζητάει να ολοκληρώσεις μια εργασία επειγόντως, έως ένα παθητικά επιθετικό μήνυμα από κάποιο μέλος της οικογένειας σου ή από ένα μήνυμα ενός συναδέλφου που σε ενημερώνει ότι είναι άρρωστος μπορεί να σε γεμισει με άγχος και να χαλάσει τη μέρα σου!

Συναισθηματική Νοημοσύνη

Ακόμα και η συναισθηματική νοημοσύνη σου επηρεάζεται από τα emails! Γνωρίζουμε ότι όταν είναι ενεργοποιημένη η αντίδραση στο στρες, τα τμήματα του εγκεφάλου που ανταποκρίνονται στον φόβο του άγχους τείνουν να αναλάβουν, αποδυναμώσουν την ικανότητα σου να κάνεις ορθολογικές επιλογές και να δώσεις λογικές αιτιολογήσεις!

Αυτο- έλεγχο

Σίγουρα σου ει τύχει να πατήσεις το «αποστολή» και να το μετανιώσεις ένα κάσμα του δευτερολέπτου μετά! Μην κατηγορείς τον εαυτό σου η έρευνα έδειξε πως το να εξαντλείσαι επειδή έχεις πολλά πράγματα στα οποία πρέπει να ανταπεξέλθεις, μπορεί να μειώσει τον αυτοέλεγχο σου. Για παράδειγμα, αυτό μπορεί να σε κάνει να πάρεις μεγαλύτερα ρίσκα όταν θα έπρεπε να είσαι πιο προσεκτικός! Είναι πιο δύσκολο να έχεις λόγο στις παρορμήσεις σου, όταν υπάρχουν πάρα πολλά σε εξέλιξη.

Παραγωγικότητα

Όταν έχεις ένα εκατομμύριο emails – όλα με διαφορετικό θέμα και όλα έχουν διαφορετικές απαιτήσεις. Αυτό σε φέρνει σε μια κατάσταση του να είσαι αναγκασμένος να είσαι multitasking. Και το τι γίνεται όταν είσαι multitasking τα έχουμε πει… μπες και διάβασε!

The post Ο εγκέφαλος σου μέσα από ένα Email appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα