Νέες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα με πρωτοβουλία των ΗΠΑ

07:59 12/9/2017 - Πηγή: iPop
Νέες κυρώσεις επιβάλλονται στη Βόρεια Κορέα με πρωτοβουλία των ΗΠΑ, καθώς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα το κείμενο που τέθηκε σε ψηφοφορία. Πρόκειται για τον 8ο γύρο κυρώσεων σε βάρος της Πιονγιάνγκ, μετά την έκτη πυρηνική δοκιμή στην οποία προχώρησε.

Μεταξύ των κυρώσεων, περιλαμβάνονται περιορισμοί στον εφοδιασμό της Πιονγιάνγκ

με πετρέλαιο και αέριο. Το κείμενο που υιοθετήθηκε καταρτίστηκε και τέθηκε σε ψηφοφορία από τις ΗΠΑ.

Εκτός απ’ τους περιορισμούς για τις εισαγωγές πετρελαίου και αερίου, απαγορεύονται επίσης οι εξαγωγές προϊόντων υφαντουργίας από την Πιονγιάνγκ. Σημειώνεται πως τα εν λόγω προϊόντα ήταν η δεύτερη σημαντικότερη πηγή συναλλάγματος μετά τον άνθρακα και άλλα ορυκτά για τη Βόρεια Κορέα το 2016, διότι η αξία των εξαγωγών της ανήλθε σε 752 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προώθησης του Εμπορίου και των Επενδύσεων στην Κορέα. Περίπου το 80% των προϊόντων αυτών κατέληξε στην Κίνα.

H Nikki Haley, Πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν θέλει πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα.

Η Πιονγιάνγκ έχει ακόμη περάσει το σημείο μετά το οποίο δεν υπάρχει επιστροφή. Εάν συμφωνήσει να σταματήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα μπορεί να επιδιώξει ένα καλύτερο μέλλον. Αν αποδείξει ότι μπορεί να ζει ειρηνικά, ο κόσμος θα ζήσει ειρηνικά μαζί της

Η ίδια συμπλήρωσε πως η σημερινή απόφαση δεν θα είχε υιοθετηθεί χωρίς την ισχυρή σχέση «που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ και τον πρόεδρο της Κίνας».

Η απόφαση για τις νέες κυρώσεις κρίνεται ως ισχυρή κι ισορροπημένη απ’ τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Ιταλία, ενώ δίνει τη δυνατότητα στον ΟΗΕ να δείξει αποφασιστικότητα κι ενότητα.

Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ τροποποίησαν την πρώτη εκδοχή του κειμένου, το οποίο αρχικά προέβλεπε απόλυτο εμπάργκο στις πωλήσεις πετρελαίου, ενώ πλέον τις περιορίζει στα 500.000 βαρέλια για τρεις μήνες από 1ης Οκτωβρίου και στα 2 εκατομμύρια βαρέλια από 1ης Ιανουαρίου, για μια περίοδο 12 μηνών. Πρόκειται για μια μείωση κατά 10% των πετρελαϊκών προϊόντων που θα διαθέτει η Πιονγιάνγκ.

Η Κίνα και η Ρωσία πρότειναν να προστεθεί μια παράγραφος που προέβλεπε την ταυτόχρονη αναστολή των πυρηνικών και πυραυλικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας και των κοινών στρατιωτικών γυμνασίων των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας.

Ο Ρώσος Πρεσβευτής στον ΟΗΕ σχολίασε πως «νομίζουμε ότι είναι μεγάλο λάθος το ότι υποτιμάται αυτή η πρωτοβουλία της Ρωσίας και της Κίνας. Παραμένει στο τραπέζι στο Συμβούλιο Ασφαλείας και θα επιμείνουμε να εξεταστεί».

Η Nikki Haley απάντησε κάνοντας λόγο για προσβλητική πρόταση.

Κατά τις διαπραγματεύσεις για το κείμενο πριν την ψηφοφορία, αποφασίστηκε η αφαίρεση μια παραγράφου που προέβλεπε το πάγωμα τυχόν πόρων του ηγέτη της Βόρειας Κορέας στο εξωτερικό, κάτι το οποίο δυσαρεστούσε τη Ρωσία.

Παράλληλα, λιγότερο σκληρά είναι επίσης τα μέτρα για τους Βορειοκορεάτες εργαζόμενους και την επιθεώρηση ύποπτων βορειοκορεάτικων πλοίων στη θάλασσα.

Το άρθρο Νέες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα με πρωτοβουλία των ΗΠΑ εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα