Μήπως τελικά είμαι και εγώ χειριστικός άνθρωπος;

10:30 21/9/2021 - Πηγή: iPop

Πώς είναι η ζωή για έναν χειριστικό άνθρωπο; Τι έχει μέσα στο μυαλό του; Πόσες πολλές φορές έχουμε στον κύκλο μας ανθρώπους που είναι χειριστικοί. Που με τον τρόπο τους μας χειραγωγούν και μας «αναγκάζουν» να κάνουμε κάτι που δεν θέλουμε πραγματικά γιατί δεν μπορούμε να τους αρνηθούμε. Βάσει ερευνών που έγιναν αποδείχτηκε ότι όλοι είμαστε λίγο ή περισσότερο χειριστικοί. Έχοντας αυτό ως δεδομένο είμαι χειριστικός άνθρωπος και εγώ και εσύ και όλοι, αλλά ποιο είναι το όριο που αυτό δεν είναι λειτουργικό στις σχέσεις μας και την καθημερινοτητά μας με τους άλλους;

Το «Δε θέλω» ή «Δε μου αρέσει»

είναι από μόνα τους μια απάντηση. Γιατί δε χρειάζεται να δικαιολογείς συνέχεια τον εαυτό σου;

Είμαι χειριστικός εγώ;

Κανείς δεν θέλει να μην γίνεται «το δικό του». Όλοι οι άνθρωποι θέλουμε να γίνεται αυτό που έχουμε στο μυαλό μας αλλά το θέμα είναι το πώς το κάνουμε τελικά στην πράξη. Κάποτε η συμπεριφορά μας πιθανά να παρουσιάζει χειραγωγικές τάσεις.

Το να κρατάμε μούτρα αν δεν μας κάνουν το χατίριΤο να μην εκφράζουμε ξεκάθαρα το πραγματικό μας θέλω και να πρέπει να το ζητάμε πλαγίωςΤο να λέμε ψέματαΤο να κάνουμε αντίποινα στους άλλους κόβοντάς τους πράγματαΚάνοντας gaslighting Κάνοντας παράποναΔημιουργώντας το αίσθημα ενοχής στον άλλοΚάνοντας ωραία πράγματα μόνο περιμένοντας ανταπόδοση και χωρίς ανιδιοτέλειαΓινόμαστε πιεστικοί

Αυτές είναι χειριστικές συμπεριφορές και ανάλογα σε τι βαθμό συμβαίνουν μπορεί να επηρεάσουν τη σχέση μας με τους άλλους ανθρώπους. Όσο και αν θέλουμε να κρύψουμε το κομμάτι αυτό κάποια στιγμή βγαίνει στην επιφάνεια και το αποτέλεσμα είναι να χάνουμε ανθρώπους από τη ζωή μας και αυτό πονά συχνά.

Εμείς και οι άλλοι

Εκείνη η φίλη που όταν ξεκινήσατε να κάνετε παρέα ήταν πολύ ελκυστική, έδινε απλόχερα πράγματα και συναισθήματα και ένιωθες για κάποιον λόγο χαρούμενη που είναι στη ζωή σου, ξαφνικά έχει γίνει λιγότερη η χαρά που είναι στη ζωή σου και περισσότερη η πίεση, το άγχος για το τι θα ζητήσει και κάθε φορά που βλέπεις το τηλέφωνό της στην οθόνη του κινητού σου γιατί ξέρεις ότι είναι για να ζητήσει κάτι.

Αυτή η φίλη κάποια μέρα μένει μόνη της αν δεν κόψει αυτήν την χειριστική συμπεριφορά. Μένουν μόνοι τους οι άνθρωποι αυτοί γιατί έχουν μάθει αυτό το μοτίβο στη ζωή τους. Τις περισσότερες φορές δεν μπορούν να καταλάβουν καν ότι το κάνουν και ότι αυτό δεν είναι φυσιολογικό.

3 χαρακτηριστικά που θα σε βοηθήσουν να κατανοήσεις την σκοτεινή πλευρά ορισμένων ανθρώπων

Πώς γίνεται κάποιος χειριστικός;

Σύμφωνα με τον Braham, «αυτοί οι άνθρωποι είναι πεπεισμένοι ότι αν θα ζητούσαν πραγματικά αυτό που ήθελαν και χρειάζονταν ότι η απάντηση θα ήταν αρνητική». Συχνά μπορεί να προκύπτει από το ότι δεν καλύπτονταν οι ανάγκες τους μεγαλώνοντας ή ακόμη και από το τι πρότυπο πήραν από την οικογένειά τους.

Η χειραγώγηση είναι από πολλές απόψεις ένας αμυντικός μηχανισμός, κατά τον Page. «Όσο περισσότερο είχαν κάποιο τραύμα, τόσο πιο δύσκολο είναι να αντιμετωπίσουν αυτό το τραύμα, να εργαστούν με αυτό το τραύμα και να μην εγκαταλείψουν τον εαυτό τους».

Η ειλικρίνεια και η αλήθεια ως φάρος

Όσο και αν είναι δύσκολο κάποιες φορές να μιλήσουμε ειλικρινά, γιατί μπορεί να μας αρνηθούν, δεν είναι αυτό το χειρότερο σενάριο. Ας αποδεχτούμε ότι κάποιες φορές θα μας πουν όχι. Αγαπώντας τον εαυτό μας και πιστεύοντας σε εμάς, στις δυνατότητές μας, στις δυνάμεις μας γινόμαστε καλύτεροι κάθε μέρα. Αν πάρουμε ως δεδομένο ότι είμαστε μόνοι μας και δεν έχουμε κανέναν να μας βοηθήσει, ίσως γίνει πιο εύκολο. Όσο και αν έχουμε πάντα κάποιον στο περιβάλλον μας να μας κακομαθαίνει, το να καταφέρουμε κάτι μόνοι μας, έχει μια μοναδική αξία στην καρδιά μας.

Δεν αισθάνομαι ότι είμαι χειριστικός άνθρωπος, αν και τώρα που διαβάζω τα σημεία αυτά μπορώ να μετρήσω κάποια από αυτά και στον εαυτό μου ειδικά σε κάποιους ανθρώπους, που μου το επιτρέπουν. Το να δούμε κάτι ακόμα και αν δεν μας αρέσει στον εαυτό μας είναι μια αρχή για να το διορθώσουμε.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Μήπως τελικά είμαι και εγώ χειριστικός άνθρωπος; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα