Μήπως φοράς λάθος… μάσκα; Ποια σε προστατεύει πραγματικά;

14:24 10/8/2020 - Πηγή: iPop

Νέα έρευνα που έρχεται από την Αμερική ξεκαθαρίζει ποια μάσκα σε προστατεύει από τον κορονοϊό και βάζει τέλος στις φήμες αν το μαντήλι αντί για μάσκα μπορεί να κρατήσει μακριά τον ιό και να προσφέρει προστασία.

Τη στιγμή που η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στους κλειστούς χώρους και τα νέα μέτρα για τον κορονοϊό έχουν επεκταθεί, πολλοί έχουν την τάση να χρησιμοποιούν μπαντάνα ή μαντήλι αντί για μάσκα, καθώς δεν επιθυμούν να φορούν για πολλή ώρα την τελευταία, μη κατανοώνοντας πολλές φορές και την σημαντικότητά

της.

Ωστόσο, έρευνα που διεξήχθη, με επικεφαλής τον δρα Μάρτιν Φίσερ του Πανεπιστημίου Ντιουκ της Β. Καρολίνα, ξεκαθάρισε αν η χρήση μαντηλιού, μπαντάνας ή οπιουδήποτε άλλου τέτοιου είδους είναι ικανή να σε προστατεύσει το ίδιο όπως η μάσκα. Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science Advances», συνέκριναν την αποτελεσματικότητα 14 διαφορετικών ειδών μασκών και ρούχων που χρησιμοποιούνται ως μάσκες.

Η μάσκα που απαγορεύεται κι αυτές που μας προστατεύουν καλύτερα

Ποιο το συμπέρασμα της έρευνας;

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι οι επαγγελματικές ιατρικές μάσκες Ν95 χωρίς βαλβίδα, οι κοινές χειρουργικές ή πολυπροπυλενίου μάσκες μιας χρήσης, καθώς και οι χειροποίητες βαμβακερές μάσκες μπορούν να μπλοκάρουν -σε μεγάλο βαθμό- τα μολυσμένα από κορονοϊό σταγονίδια και να σε προστατεύσουν πραγματικά από τον ιό. Ωστόσο, κάτι τέτοιο φαίνεται πως δεν ισχύει για τα μαντήλια, τις μπαντάνες, τις κουκούλες -όπως τύπου μπαλακλάβα- και τα «φλις» ψηλά κολάρα του λαιμού, όταν χρησιμοποιούνται ως μάσκες. Ο λόγος; Αυτά τα υλικά τα διαπερνούν πολύ περισσότερα σταγονίδια, με αποτέλεσμα να μην προστατεύεσαι αρκετά από τον ιό.

Μπορεί πολλοί άνθρωποι να καταφεύγουν στα ρούχα και τα μαντήλια τους για να καλύψουν το στόμα και τη μύτη τους αντί να φορέσουν μάσκα, όμως οι ερευνητές ξεκαθαρίζουν ότι αυτές οι εναλλακτικές λύσεις δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές και πως οι μάσκες Ν95 χωρίς βαλβίδα είναι αυτές που μπλοκάρουν καλύτερα από όλες τα σταγονίδια. Όμως, και οι φθηνότερες απλές μάσκες μιας χρήσης και οι χειροποίητες βαμβακερές είναι αρκετά αποτελεσματικές.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Δες ακόμα:

Υφασμάτινη μάσκα: Πώς την πλένουμε σωστά και κάθε πότε χρειάζεται πλύσιμο;

Photos: Pexels

Το άρθρο Μήπως φοράς λάθος… μάσκα; Ποια σε προστατεύει πραγματικά; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα