Νέα έρευνα για τον κορονοϊό | 203 νέα κρούσματα

18:50 9/8/2020 - Πηγή: iPop

Νέα μέτρα τη Δευτέρα, αναμένονται, καθώς η διασπορά του ιού είναι εκθετική και τα νέα κρούσματα μέρα με τη μέρα αυξάνονται. Οι επόμενες δύο βδομάδες φαίνονται να είναι κρίσιμες και να παίξουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των μέτρων που θα ληφθούν. 

Κορονοϊός – Έρευνα

Έρευνα της ομάδας HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας και το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, με

επικεφαλής τον καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη δηλώνει ότι αν δεν διακοπεί η πορεία εξάπλωσης που καταγράφει ο κορονοϊός τώρα, θα ξεπεράσουμε τα 700 κρούσματα την ημέρα μέχρι το τέλος του 2020.

Τα μέτρα που προτείνονται είναι:

1. Μαζική εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης σε:

κλειστούς χώρουςεμπορικές επιχειρήσειςεπιχειρήσεις παροχής υπηρεσιώνχώρους γραφείων (δημοσίων υπηρεσιών ή ιδιωτικών επιχειρήσεων)κλειστούς και ανοιχτούς χώρους συνάθροισης κοινούΜέσα Μαζικής Μεταφοράς (με περιορισμό στο 50% της πληρότητάς τους και ανάλογη αύξηση των δρομολογίων για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού)χώρους θρησκευτικής λατρείας

2. Αποφυγή άσκοπου συγχρωτισμού και μαζικών κοινωνικών εκδηλώσεων (θέτοντας όριο 10 ατόμων για ιδιωτικές ή δημόσιες συναθροίσεις)

3. Υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους εργαζόμενους σε όλους τους εργασιακούς χώρους και μάλιστα τη διαθεσιμότητα της μάσκας από τον ίδιο τον εργοδότη (με το κίνητρο των φορολογικών ελαφρύνσεων)

4. Υποχρεωτική και ορθή χρήση μάσκας από όλους σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και σε εξωτερικούς χώρους όπου κρίνεται αναγκαίο (εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, χώροι γραφείων (δημοσίων υπηρεσιών ή ιδιωτικών επιχειρήσεων) και άλλοι κλειστοί και ανοιχτοί χώροι συνάθροισης κοινού)

5. Άμεση ένταξη του 75% των δημοσίων υπαλλήλων σε καθεστώς τηλεργασίας

6. Απολύμανση του αέρα εσωτερικών χώρων (δημόσιες υπηρεσίες , ιδιωτικές επιχειρήσεις, ιατρεία, χώροι θρησκευτικής λατρείας και συναθροίσεων)

7. Μείωση του ωραρίου λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης (προτείνεται έως τις 12 το βράδυ)

8. Αυστηρή εφαρμογή αυτών των μέτρων για δύο μήνες με αύξηση του ύψους των διοικητικών προστίμων για την μη τήρηση των κανόνων κοινωνικής απόστασης και της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας προστασίας προτείνεται να ανέλθει στα 300€.

9. Εντατικοποίηση των ελέγχων σε όλες τις πύλες εισόδου και στο εσωτερικό της χώρας και την ενεργοποίηση των πανεπιστημιακών εργαστηρίων για να αυξηθεί η ικανότητα ανίχνευσης του κορωνοϊού.

10. Χρήση συστημάτων περιβαλλοντικής επιδημιολογίας σε αστικά ή ξενοδοχειακά λύματα και στον αέρα εσωτερικών χώρων για έγκαιρη ταυτοποίηση εστιών υπερμετάδοσης του SARS–CoV-2.

Ο καθ. Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας για την πανδημία..

Ο καθηγητή Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας Θεοκλής Ζαούτης, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ξεκαθάρισε ότι δε μπορεί να υπάρξει οριζόντιο lockdown. Πρόσθεσε χαρακτηριστικά:

θα αυξηθούν τα κρούσματα, δεν ξέρω αν έχει ξεφύγει η επιδημία όμως. Η πορεία θα κριθεί στις επόμενες 10 με 15 μέρες από τα κρούσματα που βλέπουμε σήμερα

Ο καθηγητής ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν πολλοί που είναι ασυμπτωματικοί και προσυμπτωματικοί, και δεν είναι η εικόνα μόνο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Συνέχισε λέγοντας:

Δεν ξέρουμε αν και πότε θα έρθει το αποτελεσματικό εμβόλιο, γι’ αυτό θα πρέπει εμείς να χειριστούμε την επιδημία. Δεν τηρούμε τα μέτρα. Αν θέλουμε να λειτουργήσουμε σαν κοινωνία, πρέπει να τηρούμε τα μέτρα. Ευθύνη έχουν όλοι οι πολίτες, ίσως η μεγαλύτερη είναι στους πολίτες για να ελεγχθεί η αύξηση των κρουσμάτων

Τα νέα κρούσματα

Σήμερα 9/8/2020 ανακοινώθηκαν 203 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 29 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5623, εκ των οποίων το 54.8% αφορά άνδρες.

1438 (25.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2705 (48.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

22 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 ετών. 5 (22.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 59.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 212 θανάτους συνολικά στη χώρα. 69 (32.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Διάβασε ακόμα:

Νέα μέτρα για τον κορονοϊό: Χωρίς όρθιους τα μπαρ μέχρι τέλη Αυγούστου

Το άρθρο Νέα έρευνα για τον κορονοϊό | 203 νέα κρούσματα εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα