Πώς είναι να ταξιδεύεις με πλοίο αρχές Αυγούστου εν μέσω covid-19

10:45 10/8/2020 - Πηγή: iPop

Πριν καλά καλά μπει το 2020 εσύ είχες υπολογίσει όλα τα τριήμερα, τις αργίες, τις ημέρες άδειας. Είχες βγάλει πλάνο για το πώς και πού και πότε θα πας τις καλοκαιρινές σου διακοπές. Είχες κάνει διακανονισμούς εσωτερικά στην δουλειά σου για να καταφέρεις να πάρεις τις «καυτές» μέρες του Αυγούστου. Και τις πήρες… και τι κατάλαβες; Λίγους μήνες αργότερα ξέσπασε πανδημία, ζήσαμε ένα lock down και άρχισαν οι ακυρώσεις σε εισιτήρια, ξενοδοχεία, ημέρες άδειας… όταν κάνεις σχέδια λένε

ο Θεός γελάει. Εσύ, όμως, εκεί βράχος! Δεν ακύρωσες τίποτα. Και καλά έκανες γιατί το lock down πέρασε…τα σύνορα εντός και εκτός χώρας άνοιξαν και ο Αύγουστος είναι όντως ένας καυτός μήνας.  Από πολλές απόψεις καυτός, ειδικά αν σκεφτείς πως τα κρούσματα στην χώρα μας αυξάνονται και το ίδιο κάνει και η θερμοκρασία…. Και κάπως έτσι κατέληξες να μετράς μέρες – αν όχι ώρες για να βρεθείς μέσα σ’ ένα πλοίο.

Spoiler alert: Στο καράβι θα βρεθείς να φοράς την μάσκα σου και να ψάχνεις κάτι να φυσάει… ας είναι και βεντάλια που έφτιαξες από μία σκισμένη σελίδα του περιοδικού που διάβαζες… αρκεί να φυσάει μπας και γλιτώσεις την κρίση άσθματος.

Πώς είναι, όμως, να ταξιδεύεις με πλοίο εν μέσω covid-19 αρχές Αυγούστου;

Αυτές οι γραμμές γράφονται όντως μέσα σε ένα πλοίο εν μέσω covid-19 αρχές Αυγούστου. Όχι, γιατί υπάρχει βίτσιο με την δουλειά αλλά γιατί ένιωσα την τεράστια ανάγκη να μοιραστώ και με άλλους αυτήν την άκρως τραυματική εμπειρία.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Ώρα 5:20 φτάνουμε στο λιμάνι, τα πάντα σκοτεινά ακόμα και μία μικρή ουρά με αυτοκίνητα έχει αρχίσει να σχηματίζεται έξω από το καράβι με το οποίο θα ταξιδέψω για Κυκλάδες. Μεγάλο το καράβι… αλλά δεν φοβάμαι, υποτίθεται η ακτοπλοϊκή είναι υποχρεωμένη να έχει 85% πληρότητα, άρα δεν θα είναι τόσο επίπονο το ταξίδι. Νόμιζα…

Κεφάλαιο: Έλεγχος κατά την επιβίβαση

Εδώ τα λόγια θα είναι λίγα. Θα είμαι λιτή και απέριττη. Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος. Συμπληρώνεις την αίτηση σου με ό,τι θέλεις εσύ και δεν της δίνει κανένας καμία σημασία. Πέρα από στεναχώρια για το ότι καταστρέφουμε σιγά σιγά όσα χτίσαμε κλεισμένοι στα σπίτια μας, ένιωσα και μία τεράστια λύπη για την τόσο μεγάλη σπατάλη χαρτιού. Αν εξυπηρετούσαν τον σκοπό τους θα έλεγα οκ…. Αλλά όχι, δεν τα βλέπει κανείς και πιθανολογώ ότι τα αρχειοθετούν κάπου…κάποιος… για κάποιο διάστημα. Όπως αντιλαμβάνεσαι για θερμομέτρηση ούτε λόγος!

Διονυσία ΚερατιώτηΚεφάλαιο: Πληρότητα πλοίου

Το πλοίο ξεκίνησε κανονικά στην ώρα του 6:45 και η πληρότητα δεν είχε καμία σχέση με το 85%.  Το πλοίο είχε 100% πληρότητα σε επιβατικό κοινό…αποτέλεσμα αυτού; Στο πρώτο λιμάνι που δέσαμε ακούστηκε από τα ηχεία «Αγαπητοί επιβάτες, οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι ο απόπλους από το λιμάνι ΧΧΧ θα καθυστερήσει καθώς διενεργείται  καταμέτρηση των επιβατών από το λιμενικό ΧΧΧ έπειτα από ανώνυμη καταγγελία». Και κάπου εκεί σκέφτεσαι, «ναι, καλά κάνουν γιατί όντως δεν έχει σωστό αριθμό επιβατών». Και βγαίνει το κλιμάκιο του λιμενικού στο λιμάνι και σηκώνεται η άγκυρα και λες οοοοκ κάτι θα έγινε. Και όχι, ίσα ίσα στο συγκεκριμένο νησί επιβιβάστηκαν περισσότεροι από ότι αποβιβάστηκαν. Έτσι καταλήγεις στο επόμενο λιμάνι να ακούς πάλι το ίδιο μήνυμα για καταμέτρηση… και πάλι όμως επιβιβάζει περισσότερους από όσους αποβιβάζει… και κάπως έτσι καταλήγεις στο να ακούς για επώνυμη καταγγελία αυτή τη φορά. Αλλά το αποτέλεσμα… μόνο γκρίνια και καθυστέρηση και ο αριθμός …μεγάλος!

Κεφάλαιο: Μάσκα

Οι επιβάτες ήταν συμμορφωμένοι.. στο ντεμί. Τι θα πει αυτό; Όλοι είχαν αυτό το καινούριο αξεσουάρ. Κάποτε όλοι κυκλοφορούσαμε με μία συγκεκριμένη τσάντα ή ένα συγκεκριμένο ζευγάρι παπούτσια. Τώρα όλοι κυκλοφορούμε με μία μάσκα. Η βασική διαφορά του τότε και του τώρα; Τα παπούτσια και την τσάντα όλοι τις χρησιμοποιούσαμε με τον ίδιο τρόπο… στην μάσκα, όμως, είμαστε άκρως δημιουργικοί. Σ’ αυτό το συγκεκριμένο καράβι την είδα φορεμένη μέχρι και σαν λαστιχάκι για τα μαλλιά.

Μάσκες, λοιπόν, θα δεις αν ταξιδεύεις με πλοίο εν μέσω covid-19 αρχές Αυγούστου, αν τις φοράνε όμως δεν ορκίζομαι!  Στα θετικά, το πλήρωμα του καραβιού κάθε φορά που βρισκόταν ανάμεσα σε επιβάτες ζητούσαν να φοράνε τις μάσκες τους σωστά.

Κεφάλαιο: Αποστάσεις

Καμία απόσταση ποτέ. Ναι, η ακτοπλοϊκή έχει σημάνσεις για το που κάθεσαι και που δεν πρέπει να κάθεσαι. Αλλά κανένας δεν δίνει σημασία στις σημάνσεις. Εδώ δεν δίνουν στο “Stop” στον δρόμο θα μου πεις και θα έχεις και δίκιο γιατί εκεί ο κίνδυνος είναι ορατός, θα δώσουν τώρα που ο κίνδυνος είναι αόρατος; Και κάπως έτσι καταλήγεις στο… «Κύριε σας παρακαλώ μπορείτε να μην με ακουμπάτε, αναπνέετε πάνω μου, αγγίζετε τα πράγματα μου» κοκ Φυσικά η ώρα της αποβίβασης είναι ο εφιάλτης στον δρόμο του κορονοϊου… έτσι όπως στοιβάζονται όλοι χωρίς καμία απόσταση στις σκάλες και στα γκαράζ…

Κεφάλαιο: Καθαριότητα

Τι είναι καθαριότητα; Πέρα από το προσωπικό που ούτως ή άλλως κυκλοφορούσε με σακούλες και μάζευε τα σκουπίδια ανάμεσα στα λιμάνια καμία άλλη αλλαγή στους κανονισμούς καθαριότητας δεν έχει παρθεί κατά την διάρκεια του ταξιδιού. Και μεταξύ μας, ούτε οι επιβάτες είχαν τρελή διάθεση να κάνουν κάτι παραπάνω από το να δώσουν τα σκουπίδια τους. Κανένα αντισηπτικό μαντηλάκι ή υγρό, καμία προσπάθεια να μην ακουμπάνε τις επιφάνειες. Και φυσικά όταν έβγαλα μαντηλάκια, αντισηπτικά και σπρέι για να καθαρίσω καρέκλα, τραπέζι και ότι άλλο μπορεί να ακουμπούσα γύρισαν περίπου 15 κεφάλια και με κοίταξαν σαν να είμαι από άλλο ηλιακό σύστημα! 

Με λίγα λόγια, το να ταξιδεύεις με πλοίο εν μέσω covid-19 αρχές Αυγούστου δεν είναι τόσο ιδανικό όσο θα έπρεπε, ούτε τόσο ασφαλές. Οπότε, πριν κλείσεις την τσάντα που θα έχεις μαζί σου στο καράβι προνόησε να έχεις όλα τα βασικά μέτρα προστασίας μαζί σου!
Στα απαραίτητα θα έλεγα πως είναι:

2-3 μάσκες (ανάλογα την διάρκεια του ταξιδιού)Αντισηπτικά μαντηλάκιαΥγρό αντισηπτικό για τα χέριαΓάντια για τους κοινόχρηστους χώρους

Και αφού είπα όλα τα παραπάνω, νομίζω ήρθε η ώρα να μαζέψω τα πράγματα μου και να ξεχυθώ σε κάποια παραλία… κάτι μου λέει πως σύντομα θα διαβάσεις άρθρο και για το πως είναι να βρίσκεσαι σε νησιώτικη παραλία αρχές Αυγούστου εν μέσω covid-19. Έως τότε… καλές μας διακοπές!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Δες ακόμα:

Ταξιδεύεις με πλοίο; Όσα θα ζήσεις στο λιμάνι (Photos)

Το άρθρο Πώς είναι να ταξιδεύεις με πλοίο αρχές Αυγούστου εν μέσω covid-19 εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα