Μήπως ακολουθείς το ίδιο μοτίβο σε κάθε σχέση σου; Οι 3 πιο τοξικές ερωτικές καταστάσεις στις οποίες ενδίδουμε ξανά και ξανά

13:27 13/3/2022 - Πηγή: iPop

Νιώθεις ότι κάνεις κύκλους όταν πρόκειται για τα άτομα που γνωρίζεις; Φαίνεται ότι προσελκύεις πάντα παρόμοιες συμπεριφορές και καταστάσεις; Ή, ίσως νιώθεις ότι κάνεις τις ίδιες σχέσεις ξανά και ξανά; Αν αυτά τα πράγματα σου ακούγονται γνωστά, μπορεί να έχεις πέσει σε μία λούπα, χωρίς να το καταλάβεις. Και παρόλο που τα μοτίβα των σχέσεων δεν είναι απαραίτητα κακά, μπορεί επίσης να γίνουν πολύ τοξικά, έως καταστροφικά. Αυτά είναι τα τέσσερα πιο τοξικά μοτίβα σχέσεων στα οποία μπορεί να έχεις εμπλακεί χωρίς καν να το συνειδητοποιήσεις.

Μήπως είσαι τοξικός και δεν το ξέρεις; Πόσο εύκολο είναι να το αλλάξεις και πώς θα το πετύχεις

Τα τοξικά μοτίβα σχέσεων που πρέπει να αφήσεις πίσω σου

Κάνεις σχέση με το ίδιο άτομο αλλά με διαφορετικό πρόσωπο

Αν κοιτάξεις πίσω στις προηγούμενες σχέσεις σου και σκεφτείς τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των πρώην συντρόφων σου, το πιθανότερο είναι ότι θα εντοπίσεις μερικές ομοιότητες. Εξάλλου, υπάρχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που πιθανώς αναζητάς σε ένα άτομο πριν δημιουργήσεις σχέση μαζί του.
Ωστόσο, εάν συνεχίσεις να βγαίνεις με το ίδιο άτομο απλά με διαφορετικό πρόσωπο, μιλάμε για ένα προβληματικό μοτίβο γνωριμιών, για έναν απλό λόγο: αν τα πράγματα δεν πήγαν καλά με αυτό το είδος ατόμου πριν, δεν θα πάνε ποτέ.

Οι άνθρωποι συχνά αναπτύσσουν αυτό το μοτίβο αφού βρίσκονται σε μια ταραχώδη σχέση με κάποιον με τον οποίο δέθηκαν απίστευτα, αλλά ήταν επίσης απίστευτα τοξικός για αυτούς.

Σημάδια ότι αυτό ισχύει στην περίπτωσή σου:

Έχεις déjà vu όταν είσαι με τον σύντροφό σου.Όταν συγκρίνεις τον σύντροφό σας με τους πρώην σου, δυσκολεύεσαι να εντοπίσεις τυχόν διαφορές στην προσωπικότητά του.Έχεις παρατηρήσει ότι οι σχέσεις σου αποτυγχάνουν για τον ίδιο λόγο.Όλοι οι σύντροφοί σου είναι συναισθηματικά μη διαθέσιμοι, καταχρηστικοί ή παρουσιάζουν ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά.

Κάνεις σχέση με άτομα που είναι πολύ διαφορετικά από εσένα

Σίγουρα έχεις ακούσει τη φράση «Τα ετερώνυμα έλκονται». Και ενώ δεν μπορούμε παρά να το παραδεχτούμε, συνήθως δεν κάνουν τους καλύτερους συντρόφους. Οι διαφορές μπορεί να είναι ελκυστικές όταν βρίσκεσαι στην αρχική φάση του ραντεβού, αλλά μόλις μια σχέση γίνει πιο βαθιά, είναι βέβαιο ότι θα γίνουν πρόβλημα και θα σας εμποδίσουν. Η αλήθεια, φυσικά, είναι ότι όλοι είμαστε (λίγο) διαφορετικοί. Όμως, για να λειτουργήσει πραγματικά μια σχέση και να αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου, οι δύο εμπλεκόμενοι άνθρωποι πρέπει να αλληλοσυμπληρώνονται και να έχουν παρόμοια νοοτροπία/παρόμοιους στόχους ζωής.

Σημάδια ότι αυτό ισχύει στην περίπτωσή σου:

Νομίζεις ότι μια σχέση με κάποιον που σου μοιάζει θα είναι βαρετή.Με τους περισσότερους συντρόφους σου είχατε ελάχιστα έως καθόλου κοινά ενδιαφέροντα.Πάντα κλείνεις τα μάτια σου στις διαφορές σου με τους συντρόφους σου, για να καταλάβεις αργότερα ότι αυτές οι διαφορές σιγά σιγά σας χωρίζουν.

Πάντα δημιουργείς σχέσεις εξάρτησης

Ένα άλλο τοξικό μοτίβο γνωριμιών είναι η δημιουργία δυσλειτουργικών σχέσεων εξάρτησης με τα άτομα με τα οποία έχεις σχέση. Αν αναρωτιέσαι τι είναι η συνεξάρτηση, σύμφωνα με αυτό το άρθρο στο PositivePsychology,
«Οι σύγχρονες αντιλήψεις της συνεξάρτησης αναφέρονται πλέον σε «έναν εθισμό σε μια συγκεκριμένη σχέση που χαρακτηρίζεται από ενασχόληση και ακραία εξάρτηση – συναισθηματική, κοινωνική και μερικές φορές σωματική – από ένα άλλο άτομο» και σύμφωνα με αυτό, «Η συνεξάρτηση χαρακτηρίζεται από ένα άτομο που ανήκει σε μια δυσλειτουργική, μονόπλευρη σχέση όπου το ένα άτομο βασίζεται στο άλλο για να καλύψει όλες τις συναισθηματικές του ανάγκες και τις ανάγκες αυτοεκτίμηση».

Με απλά λόγια, ενώ σε μια υγιή σχέση και οι δύο σύντροφοι εξαρτώνται εξίσου ο ένας από τον άλλον για συναισθηματική (ή οποιουδήποτε άλλου είδους) εκπλήρωση, σε μια συνεξαρτώμενη (και επομένως, ανθυγιεινή) σχέση ο ένας από αυτούς δίνει και θυσιάζει τα θέλω και τις ανάγκες του για να ευχαριστήσει τον άλλον.

Σημάδια ότι αυτό ισχύει στην περίπτωσή σου:

Θες πάντα να ευχαριστείς τους συντρόφους σου και να μην τους λες ποτέ «όχι».Έχεις θολά ή αδύναμα όρια στις σχέσεις σου.Συχνά δικαιολογείς την ανώριμη/κακή συμπεριφορά των συντρόφων σου.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Μήπως ακολουθείς το ίδιο μοτίβο σε κάθε σχέση σου; Οι 3 πιο τοξικές ερωτικές καταστάσεις στις οποίες ενδίδουμε ξανά και ξανά εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα