Γιατί ο Πούτιν έχει εμμονή με την Μαριούπολη; Ο ρόλος – κλειδί της πόλης στην Ρωσο-ουκρανική κρίση

17:47 12/3/2022 - Πηγή: iPop

Η πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης είναι το επίκεντρο μεγάλου μέρους της επίθεσης του ρωσικού στρατού στην εισβολή στην Ουκρανία. Γιατί όμως οι Ρώσοι θέλουν τόσο να κατακτήσουν την Μαριούπολη; Η ουκρανική πόλη έχει περίπου 450.000 κατοίκους και βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα. Με την κατάληψη της Μαριούπολης, ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα έλεγχε σχεδόν ολόκληρη τη Θάλασσα του Αζόφ.

Έλληνες της Μαριούπολης: Η ιστορία της ελληνικής μειονότητας που απειλείται από τις εχθροπραξίες στην Ουκρανία

Γιατί οι Ρώσοι θέλουν να κατακτήσουν την Μαριούπολη

Η πόλη λοιπόν έχει γίνει στρατηγικός στόχος στα σχέδια του Κρεμλίνου. Βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα και 85 χιλιόμετρα από το Ντόνετσκ και το Λούγκανσκ που ελέγχονται από τους φιλορώσους. Υπό αυτή την έννοια, η στρατιωτική επιμελητεία είναι σχετικά απλή για τον Πούτιν.

Ωστόσο, η οριστική κατάληψη της Μαριούπολης είναι σημαντική και για έναν άλλο λόγο. Εάν ο Πούτιν καταλάβει την πόλη-λιμάνι, θα μπορούσε να επεκτείνει σημαντικά την εδαφική του κυριαρχία από την Κριμαία, η οποία ήδη ελέγχεται από τη Ρωσία.

Ο τρόμος σ’ ένα βίντεο απ’ την επίθεση σε μαιευτήριο της Μαριούπολης

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη 15 Minutos USA (@15minutos.news)

Tην προηγούμενη εβδομάδα, η Ουκρανία και η Ρωσία συμφώνησαν να δημιουργήσουν ασφαλείς ανθρωπιστικές διόδους για την εκκένωση αμάχων στην πόλη Μαριούπολη. Ωστόσο, αρχικά η παύση πυρός δεν τηρήθηκε με αποτέλεσμα να ακυρωθούν οι προσπάθειες απομάκρυνσης των αμάχων οι οποίοι τελικά φυγαδεύτηκαν με επόμενες προσπάθειες.

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης είπε ότι η κατάσταση στην πόλη είναι απολύτως κρίσιμη. “Βοηθήστε μας, σώστε τη Μαριούπολη! Είμαστε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα εδώ και πέντε ημέρες, δεν έχουμε θέρμανση και δίκτυο κινητής τηλεφωνίας”, δήλωσε ο Βαντίμ Μπόιτσενκο, ο οποίος αναμένει από τη διεθνή κοινότητα να δράσει.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις και οι μονάδες των Δυνάμεων Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας δίνουν σκληρές μάχες για να διατηρήσουν τα σύνορά τους», αναφέρει η ουκρανική αντίσταση.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Γιατί ο Πούτιν έχει εμμονή με την Μαριούπολη; Ο ρόλος – κλειδί της πόλης στην Ρωσο-ουκρανική κρίση εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα