Μήνυμα Κομισιόν: Η επανεισδοχή προσφύγων στην Τουρκία εξαρτάται και από την Ελλάδα

17:27 14/3/2016 - Πηγή: iPop

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ξεκαθαρίζει τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχέση με τη συμφωνία μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας για το προσφυγικό, διαμηνύοντας πως το ζήτημα της επανεισδοχής προσφύγων στην Τουρκία, εξαρτάται και από την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, σε πρόσφατες δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, σχολιάζοντας την υπογραφή μιας τελικής συμφωνίας μεταξύ Ευρώπης – Τουρκίας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και τη διαχείριση

των προσφυγικών ροών, υπογράμμισε, πως σημαντικό στοιχείο της συμφωνίας είναι η ύπαρξη κατάλληλων διοικητικών δομώ, καθώς και άμεσων νομικών διαδικασιών.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, επεσήμανε πως εναπόκειται στην ελληνική πλευρά να οργανώσει ένα αποτελεσματικό σύστημα γρήγορων νομικών διαδικασιών στα νησιά. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ.Σχοινά: «Ελπίζουμε πως όταν η συμφωνία λάβει την τελική της μορφή, θα καλύπτει κι αυτό το σημαντικό στοιχείο» ενώ ταυτόχρονα τόνισε πως και η νομική υπηρεσία της Επιτροπής, κρίνει ως απολύτως νόμιμη τη συμφωνία επί της αρχής για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, στην οποία κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ.Σχοινάς, επεσήμανε πως πρόκειται ουσιαστικά για ένα «προσύμφωνο», που εγγυάται τα δικαιώματα των προσφύγων που ζητούν άσυλο. Ο ίδιος, επανέλαβε τη θέση του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής ως «νομικά εφικτή και καλή επιλογή», τονίζοντας ωστόσο πως υπάρχουν ακόμα σημαντικές λεπτομέρειες οι οποίες ακόμα δεν έχουν ξεκαθαριστεί και οι οποίες πρόκειται να συζητηθούν μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών, στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής.

Σημειώνεται πως ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας και υπεύθυνος του Συντονιστικού της κυβέρνησης για το προσφυγικό Δημήτρης Βίτσας, δηλώνει σε συνέντευξή του στους Financial Times, πως οι πιο πολλοί πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν φτάσει στην Ελλάδα, πρόκειται να παραμείνουν στη χώρα μέχρι και δύο χρόνια.

Αποστολή επιπλέον υλικής βοήθειας από την Κομισιόν

Ενώ το δράμα των προσφύγων συνεχίζεται στην Ειδομένη και οι προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα, συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό, η Κομισιόν ανακοίνωσε την αποστολή επιπλέον υλικής βοήθειας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Μέσα στις επόμενες ημέρες επιπλέον υλική βοήθεια από τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης αναμένεται να λάβει η Ελλάδα μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Επιτροπή τόνισε πως η Ελλάδα ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας στις 3 Δεκεμβρίου και από τότε υπογραμμίζει 13 κράτη-μέλη της ΕΕ και η Νορβηγία έχουν αποστείλει βοήθεια, προσφέροντας πάνω από 87.000 αντικείμενα, όπως κουβέρτες, ιατροφαρμακευτικό υλικό, σκηνές, κρεβάτια και στρώματα.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η Ολλανδία παρέδωσε 12 μίνι βαν και 90 γεννήτριες, το Ηνωμένο Βασίλειο πάνω από 1.000 σκηνές αλλά η Γαλλία τέσσερα κοντέινερ υγιεινής, 12 κοντέινερ στέγασης και 5.000 μπιτόνια.

Το Λουξεμβούργο την Δευτέρα επισήμανε πως αποφάσισε να κάνει μια ακόμα προσφορά βοήθειας η οποία περιλαμβάνει 30 γεννήτριες, 750 στρώματα κρεβατιών, 300 καθίσματα, 1.000 μπετόνια, 5.000 μαξιλάρια και 500 κουκέτες.

Αξίζει να τονισθεί τέλος, πως αυτή την εβδομάδα η Αυστρία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Λιθουανία, η Ουγγαρία, η Νορβηγία και η Σουηδία αναμένεται να αποστείλουν πρόσθετη βοήθεια.

The post Μήνυμα Κομισιόν: Η επανεισδοχή προσφύγων στην Τουρκία εξαρτάται και από την Ελλάδα appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα