Μελαγχολικές Δευτέρες: 4+1 tips για να τονώσεις την διάθεσή σου και να αποβάλλεις το άγχος και το στρες

17:47 16/1/2023 - Πηγή: iPop

Είτε πιστεύεις, είτε δεν πιστεύεις στη Blue Monday, η αλήθεια είναι πως υπάρχει και πέρα από τα έξυπνα κόλπα μάρκετινγκ και το μελαγχολικό mood που τη συνοδεύει. Υπάρχουν άνθρωποι ανάμεσά μας που νιώθουν καταθλιπτικά όχι μόνο σήμερα, αλλά τις περισσότερες μέρες του χρόνου. Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων, αγκάλιασε τον εαυτό σου και διάβασε τα παρακάτω tips που θα σε ανακουφίσουν και θα σε κάνουν να νιώσεις καλύτερα.

Παρόλο

που ο όρος Blue Monday επινοήθηκε από την βρετανική ταξιδιωτική εταιρεία Sky Travel το 2005, όλοι τον συνδέουμε με την μελαγχολία που έρχεται μετά την εορταστική περίοδο, καθώς προσπαθούμε να βρούμε την ισορροπία στις υποχρεώσεις μας και στη δουλειά μας. Το ξέρω, σκέτη πίεση.

Μην απογοητεύεσαι όμως! Υπάρχουν ορισμένα tips που μπορείς να εφαρμόσεις ώστε να νιώσεις καλύτερα και να μειώσεις το άγχος και το στρες.

Μπορεί όντως η Blue Monday να επηρεάσει την ψυχολογία σου; Χρήσιμα tips για να ανταπεξέρχεσαι σε κάθε δύσκολη μέρα

«Πώς να νιώσω καλύτερα;» Το μυστικό για να αποβάλεις το στρεςΠρωινή ρουτίνα

Πολλοί μικροτραυματισμοί μπορούν να προκύψουν όταν σηκώνεσαι ξαφνικά από το κρεβάτι. Ενώ είσαι ακόμα ξαπλωμένη, αφιέρωσε ένα λεπτό για να αναπνεύσεις βαθιά και να ελέγξεις το σώμα σου. Το οξυγόνο είναι το πιο σημαντικό καύσιμο που χρειάζεται το σώμα σου για να λειτουργεί σωστά και βοηθά στη ρύθμιση της απελευθέρωσης των ορμονών του στρες, ενώ χαλαρώνει την ένταση των μυών.

Ο εγκέφαλός μας, ο οποίος χρησιμοποιεί περίπου το 20% της πρόσληψης οξυγόνου μας, δεν ελέγχει μόνο τι συμβαίνει στο σώμα, αλλά και τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας.

Πάρε 5 ή 6 μεγάλες βαθιές αναπνοές, οι οποίες θα διαρκέσουν περίπου ένα λεπτό. Αυτό σου δίνει τον χρόνο να αναγνωρίσεις πού μπορεί να αισθάνεσαι πίεση. Η βαθιά αναπνοή επιτρέπει επίσης στο σώμα και το μυαλό να χαλαρώσουν.

Προσπάθησε να μην αρχίσεις να σκέφτεσαι το υπόλοιπο της ημέρας σου και αφιέρωσε απλώς ένα λεπτό επικεντρώνοντας την προσοχή σου στις εισπνοές και τις εκπνοές σου και στις αισθήσεις στο σώμα σου.

Εισπνοή και εκπνοή από τη μύτη. Καθώς εισπνέεις θα νιώσεις την κοιλιά και το στήθος σου να διαστέλλονται σαν μπαλόνι.

Κράτησε την αναπνοή σου για ένα δευτερόλεπτο και μετά εκπνοή. Κάνε τις αναπνοές σου όσο πιο αργές και βαθιές γίνεται.

Άκουσε το σώμα σου

Έχοντας παρατηρήσει πού νιώθεις δύσκαμπτη στο κρεβάτι, αφιέρωσε έως και τρία λεπτά για να τεντωθείς όταν σηκωθείς.

Τεντώσου απαλά προς όλες τις κατευθύνσεις. Βεβαιώσου ότι εστιάζεις σε διαφορετικές αρθρώσεις και περιοχές του σώματός σου.

«Blue Monday»…Λες και οι υπόλοιπες Δευτέρες είναι διαφορετικές!

Unsplash/Eli DeFariaΝα είσαι ευγενική με τον εαυτό σου

Αφιέρωσε λίγο χρόνο κάθε μέρα κάνοντας κάτι ωραίο για τον εαυτό σου και φρόντισε να το τηρήσεις.

Κάνε κάτι που σου προσφέρει ευτυχία, θετικότητα ή άνεση. Μπορεί να είναι οτιδήποτε, ό,τι σου ταιριάζει – να κάνεις ένα ζεστό μπάνιο, να διαβάσεις στον καναπέ, να πας μια βόλτα.

Σε περιόδους όπως η Blue Monday είναι σημαντικό να σκέφτεσαι θετικά και παρήγορα πράγματα.

Γιόγκα

Εκτός από το να είσαι ευγενική με τον εαυτό σου, πρέπει κάθε μέρα να προσπαθείς να είσαι ευγενική και με τους άλλους.

Έχει αποδειχθεί από έρευνες ότι το να κάνουμε κάτι καλό για κάποιον άλλον στη ζωή μας, έχει θετική επίδραση στη διάθεσή μας και στα συναισθήματα αυτοεκτίμησης.

Η Κάρμα Γιόγκα έχει να κάνει με ανιδιοτελείς πράξεις. Μας υπενθυμίζει ότι δεν είμαστε μόνοι στον κόσμο και ότι πολλοί έχουν πολύ χειρότερα προβλήματα από εμάς. 

Προσπάθησε, λοιπόν, να κάνεις τουλάχιστον ένα καλό πράγμα για κάποιον άλλον κάθε μέρα.

Unsplash

Σήμερα δικαιολογείσαι να έχεις κατάθλιψη!

Να είσαι προσεκτική κατά τη διάρκεια της ημέρας

Δεν αρκεί να αφιερώσεις λίγο χρόνο μόνο για τον εαυτό σου το πρωί ή το βράδυ.

Είναι σημαντικό να συνεχίσεις να φροντίζεις τον εαυτό σου ψυχικά και σωματικά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σε περιόδους άγχους, πρέπει να παίρνεις τρεις μεγάλες, βαθιές αναπνοές όταν αυτό γίνεται πιο έντονο.

Η αναπνοή μας συχνά γίνεται σύντομη και ρηχή κατά τη διάρκεια των καθημερινών μας δραστηριοτήτων, ιδιαίτερα των αγχωτικών, επομένως είναι σημαντικό να αφιερώνουμε χρόνο για να αναπληρώσουμε το απαραίτητο οξυγόνο.

Έλεγχε, λοιπόν, το σώμα σου, κάθε τόσο, και ανάπνεε.

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις, αν μπορείς, είναι να πας μια βόλτα ή να κάνεις κάποια άσκηση για να βελτιώσεις τη διάθεσή σου και να είσαι υγιής.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Μελαγχολικές Δευτέρες: 4+1 tips για να τονώσεις την διάθεσή σου και να αποβάλλεις το άγχος και το στρες εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα