Μαγειρεύοντας και ψωνίζοντας πιο οικονομικά: Χρήσιμα tips για να εξοικονομήσεις χρήματα στο σούπερ μάρκετ και να μειώσεις τους λογαριασμούς σου

20:16 15/1/2023 - Πηγή: iPop

Αναζητάς τρόπους να μειώσεις τα έξοδά σου και να ελαχιστοποιήσεις, όσο γίνεται, τους λογαριασμούς σου; Πρέπει να ξεκινήσεις από το σούπερ μάρκετ! Υπάρχουν tips και hacks που μπορείς να ακολουθήσεις ώστε να κάνεις οικονομικά ψώνια, χωρίς να στερηθείς προϊόντα ούτε εσύ, αλλά ούτε η οικογένειά σου. Μάθε, λοιπόν, να αγοράζεις και να μαγειρεύεις οικονομικές συνταγές με λίγα μόνο βήματα!

Διανύουμε έναν δύσκολο χειμώνα με την ενεργειακή κρίση να έχει μία αρκετά έντονη παρουσία στην καθημερινότητά μας. Αν αναζητάς τρόπους να εξοικονομήσεις χρήματα,

στο σούπερ μάρκετ μπορείς να το επιτύχεις με μεγάλη ευκολία. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα.

Πώς θα τα βγάλουμε πέρα τον χειμώνα; Όλα τα μυστικά για πιο φθηνούς λογαριασμούς ρεύματος & νερού, αποδοτική θέρμανση και μείωση των εξόδων

«Πώς να εξοικονομήσω χρήματα στο σούπερ μάρκετ;» Όσα πρέπει να γνωρίζεις Εκμεταλλεύσου τις προσφορές

Χρησιμοποίησε τις προσφορές που έχουν τα σούπερ μάρκετ της περιοχής σου, σύγκρινέ τες μεταξύ τους και κρίνε ποιες είναι αυτές που αξίζουν περισσότερο.

Επιπλέον, μπορείς να ρωτήσεις στο ταμείο του εκάστοτε σούπερ μάρκετ εάν διαθέτουν κουπόνια ή πόντους, αλλά και ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσεις ώστε να τους κερδίσεις.

Αν για παράδειγμα ο τόνος σε κονσέρβα είναι σε μισή τιμή, αλλά εσένα δε σου αρέσουν τα ψάρια, δεν εξοικονομείς χρήματα, έτσι δεν είναι;

Προγραμμάτισε τα γεύματά σου πριν πας στο σούπερ μάρκετ

Όταν πρόκειται για εξοικονόμηση χρημάτων στο σούπερ μάρκετ, οι λίστες είναι το μυστικό! Κάνοντας ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα γευμάτων πριν από την αγορά τροφίμων θα σε βοηθήσει να μειώσεις τα έξοδα.

Με αυτόν τον τρόπο, όταν πας σούπερ μάρκετ θα έχεις στα χέρια σου όλα όσα χρειάζεσαι και θα παραμείνεις συγκεντρωμένη στα τρόφιμα που σου είναι απαραίτητα. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο θα σου είναι πιο εύκολο να παρακολουθείς τι ξοδεύεις κάθε εβδομάδα.

Απόφυγε το food waste

Αυτό μάλλον είναι αυτονόητο, αλλά προκαλεί έκπληξη πόσοι άνθρωποι αφήνουν τα υπολείμματα ή τα τρόφιμά τους στο ψυγείο μέχρι να χαλάσουν.

Αν, λοιπόν, δεν έχεις όρεξη να φας για τρίτη μέρα τη σαλάτα κοτόπουλου, έχεις επιλογές. Αντί να την πετάξεις, πειραματίσου προσθέτοντας κάτι νέο σε αυτήν ή βγάλε τα κομμάτια κοτόπουλου και αξιοποίησέ τα σε μία σαλάτα ζυμαρικών για παράδειγμα.

Γενικά δε θέλω δικαιολογίες! Με ένα Google Search μπορείς να βρεις αμέτρητες συνταγές με φαγητό το οποίο σου έχει περισσέψει.

Επιπλέον, σε περίπτωση που σου έχει περισσέψει φαγητό μπορείς να το καταψύξεις και να το γευτείς πάλι όποτε σου κάνει κέφι!

Αγόρασε φρούτα και λαχανικά εποχής

Μπορείς όταν προγραμματίζεις τα γεύματα της εβδομάδας να σκεφτείς: «Τι λαχανικά ή φρούτα είναι στην εποχή και τι μπορώ να μαγειρέψω με αυτά;».

Προϊόντα που είναι της εποχής σίγουρα θα έχουν διανύσει λιγότερα χιλιόμετρα, οπότε θα είναι και φθηνότερα. Επιπλέον, η αγορά εποχιακών τροφίμων μπορεί να σε βοηθήσει να μειώσεις το αποτύπωμα άνθρακα και πιθανότατα θα είναι και φθηνότερο από κάτι που έχει αποσταλεί από την άλλη άκρη του κόσμου. Κατά γενικό κανόνα, απόφυγε να αγοράσεις τυχόν προσυσκευασμένα φρούτα και λαχανικά. Τα πλαστικά καλύμματα αυξάνουν την τιμή και δεν είναι τόσο καλά για το περιβάλλον.

5 TikTok Hacks που σε βοηθούν να κάνεις οικονομία στο σούπερ μάρκετ!

Μην ψωνίζεις όταν είσαι πεινασμένη

Πιθανότατα το έχεις ακούσει αυτό αμέτρητες φορές στο παρελθόν, αλλά πόσο συχνά παραβιάζεις τον χρυσό κανόνα και ξοδεύεις πάρα πολλά χρήματα σε δελεαστικά σνακ;

Εάν δεν έχεις φάει όλη μέρα και μετά πηγαίνεις στο σούπερ μάρκετ, θα καταλήξεις να βάζεις το οτιδήποτε στο καρότσι σου. Φάε, λοιπόν, πριν πας για ψώνια και απόφυγε τις αγορές που τροφοδοτούνται από την πείνα.

Κάνε αγορές ηλεκτρονικά

Το να κάνεις τις αγορές φαγητού μέσω Internet είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μειώσεις τα έξοδά σου! Τα περισσότερα μεγάλα σούπερ μάρκετ, μάλιστα, σου επιτρέπουν να παραγγείλεις όλα όσα χρειάζεσαι μέσω εφαρμογών που μπορεί να διαθέτουν, οι οποίες αρκετές φορές σου δίνουν εκπτωτικούς κωδικούς, μαζεύεις πόντους ή μπορείς να εκμεταλλευτείς ακόμα περισσότερο τις προσφορές.

Οι online αγορές σε προστατεύουν, επίσης, από τους πειρασμούς που υπάρχουν στους διαδρόμους των σούπερ μάρκετ.

Είναι, επίσης, πιο εύκολο να συγκρίνεις τις τιμές των προϊόντων στο διαδίκτυο, καθώς μπορείς να έχεις πρόσβαση σε όποιο προϊόν θέλεις. Όταν συγκρίνεις το κόστος, είναι σημαντικό να ελέγχεις την τιμή ανά κιλό για να βεβαιωθείς ότι αξιοποιείς στο έπακρο τα χρήματά σου.

Σύγκρινε τις τιμές πριν ψωνίσεις

Οι τιμές φαίνεται να αλλάζουν συνεχώς, οπότε πώς ξέρεις πού θα βρεις την καλύτερη προσφορά;

Φυσικά κι αυτό μπορεί να γίνει μέσω του e-shop των σούπερ μάρκετ! Με ένα μόνο κλικ από τον καναπέ σου μπορείς να συγκρίνεις τα προϊόντα και τις τιμές μεταξύ τους και φυσικά να αγοράσεις αυτό που αξίζει περισσότερο. Think smart!

Αποθήκευσε τα προϊόντα σου σωστά

Η σωστή αποθήκευση των προϊόντων θα σε βοηθήσει να αυξήσεις τη διάρκεια ζωής τους κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα την οικονομία. Εκτός από την αποθήκευση φρέσκων προϊόντων στην προτιμώμενη θερμοκρασία, αξίζει, επίσης, να γνωρίζεις ποια φρούτα και λαχανικά μπορούν να συνυπάρχουν ευχάριστα στο συρτάρι του ψυγείου σου. Ορισμένα φρούτα και λαχανικά παράγουν αέριο αιθυλένιο καθώς ωριμάζουν, γεγονός που κάνει τα ευαίσθητα στο αιθυλένιο προϊόντα να ωριμάζουν πιο γρήγορα.

Ποια προϊόντα είναι πιο οικονομικά;

Πέρα από τα παραπάνω tips, υπάρχουν ορισμένα προϊόντα τα οποία είναι οικονομικά και μπορείς να τα απολαύσεις σε πολλές συνταγές. Ποια είναι αυτά άραγε;

Πατάτες

Οι πατάτες είναι ευρέως γνωστό πως είναι από τα πιο φθηνά λαχανικά και μπορείς να μαγειρέψεις οικονομικά πάρα πολλές συνταγές. Με μία γρήγορη σκέψη μου έρχονται στο μυαλό οι εξής συνταγές:

Πατάτες ψητές στο air fryer Πισία ποντιακά με φέτα και πατάταΠατατοσαλάτα με κρεμώδη υφήΠατάτες TornadoΡύζι

Το λευκό ρύζι μπορεί να είναι ένα γνώριμο και φθηνό άμυλο, αλλά το καστανό ρύζι είναι πιο υγιεινό, πιο θρεπτικό και έχει τρεις φορές περισσότερες ίνες. Ακόμα καλύτερα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σχεδόν οποιαδήποτε συνταγή που απαιτεί λευκό ρύζι.

Συνταγή για κοτόπουλο με ρύζι σερβιρισμένο σε πιάτο από ανανάΡύζι με ξηρούς καρπούςΡύζι με κοτόπουλο και σάλτσα παρμεζάναςΡύζι με αυγά και μπέικον

Επειδή είμαστε και πολύ large θα σου δώσουμε άλλη μία χρήσιμη συνταγή που αφορά το ρύζι: Οι σωστές αναλογίες για να φτιάξεις το τέλειο ρυζόγαλο

Ζυμαρικά

Όλοι έχουν ζυμαρικά στο ντουλάπι τους. Εκτός από την ευκολία, την χαμηλή τιμή και τη μεγάλη διάρκεια ζωής τους, τα ζυμαρικά διατίθενται σε διάφορα σχήματα και μπορείς να δημιουργήσεις συνταγές που δεν είχες φανταστεί ποτέ!

Ζυμαρικά με κοτόπουλο και μπρόκολο στον φούρνοΚοχύλια με κιμά και σάλτσα μπολονέζΝτοματόσουπα και τορτελίνιαΖυμαρικά με καραμελωμένα κρεμμύδια και μανιτάριαPexelsΚοτόπουλο

Το κοτόπουλο είναι απ’ τα πιο γευστικά κρέατα και είσαι τυχερή γιατί είναι και αρκετά φθηνό σε σύγκριση με τα υπόλοιπα. Επιπλέον, έχεις να επιλέξεις ανάμεσα σε πάρα πολλές συνταγές για να απολαύσεις το κοτόπουλό σου και πολλές από αυτές μπορείς να τις βρεις στο iPop:

Τάκος στο air fryer με κοτόπουλοΚοτόπουλο βιλερουά με πουρέ σπανάκιΚοτόπουλο jalfrezi με λαχανικάΚοτόπουλο με σως βινεγκρέΌσπρια

Τα όσπρια είναι η ιδανική λύση ένα θέλεις να εξοικονομήσεις χρήματα. Σκέψου λίγο τι συνταγές μπορείς να φτιάξεις μόνο με φακές. Από σούπα μέχρι σαλάτα, ακόμα και μπιφτέκι! Κι όμως γίνεται!

Σαλάτα με φακές και ρεβύθιαΙνδικά κεφτεδάκια από φακές με κάρι sauceΒελουτέ σούπα με κουνουπίδι, φακές και κάρυΜπιφτέκια από φακέςΜήλα

Οι ποικιλίες και οι τιμές των μήλων κυμαίνονται ανά εποχή (και ανάλογα με το πού παίρνεις τα φρούτα σου), ωστόσο τα μήλα είναι γενικά μια οικονομική αγορά και μπορούν να διαρκέσουν έως και έναν μήνα, ανάλογα με την ποικιλία, όταν διατηρούνται σε δροσερό, ξηρό μέρος με σταθερή θερμοκρασία.

Χοιρινές μπριζόλες με κυδώνι και μήλα ΜαρμελάδαΚαραμελωμένα μήλαΧοιρινό με μήλα και μουστάρδαUnsplashΤόνος

Αν και δεν μπορεί να συγκριθεί τίποτα με το φρέσκο ψάρι, σε στιγμές που θέλεις να εξοικονομήσεις χρήματα ο τόνος είναι όλα όσα χρειάζεσαι, λόγω της τιμής του και της ευκολίας του.

Μεσογειακή τονοσαλάταΣάντουιτς με τόνο και τσένταρBBQ φιλέτο τόνουΤόνος με κους κουςΑυγά

Τα αυγά πρωταγωνιστούν σε συνταγές γλυκές και αλμυρές και είναι και πολύ οικονομικά!

Πριν περάσουμε στις συνταγές, όμως, θα σου δώσω ένα πολύ χρήσιμο tip: Αποθήκευσε τα αυγά στο κουτάκι τους για να μην απορροφούν τις μυρωδιές από άλλα τρόφιμα, είναι καλύτερο να τα διατηρείς στο σώμα του ψυγείου και όχι στην πόρτα, ώστε η θερμοκρασία τους να είναι σταθερή.

Έσπασες πάρα πολλά αυγά; Χρησιμοποίησέ τα μέσα σε δύο έως τέσσερις ημέρες. Τα βραστά αυγά μπορούν να διατηρηθούν στο τσόφλι τους έως και μια εβδομάδα.

Αυγά με πέστο και σπανάκιΣάντουιτς με αυγοσαλάταΠίτσα με αυγά μάτιαMini tacos με αυγά scrambled

Ελπίζω πραγματικά να σε βοήθησε αυτό το άρθρο και από εδώ και πέρα να ψωνίζεις και να μαγειρεύεις ακολουθώντας τις συμβουλές μας! Τώρα το πορτοφόλι σου θα αρχίσει να γεμίσει σιγά σιγά…

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Μαγειρεύοντας και ψωνίζοντας πιο οικονομικά: Χρήσιμα tips για να εξοικονομήσεις χρήματα στο σούπερ μάρκετ και να μειώσεις τους λογαριασμούς σου εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μαγειρεύοντας, Χρήσιμα,mageirevontas, chrisima