Κυπριακό: Εντατικές προετοιμασίες για την επανέναρξη των συνομιλιών στη Διάσκεψη

16:03 2/7/2017 - Πηγή: iPop

Εντατικές οι προετοιμασίες των αντιπροσωπειών για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό τη Δευτέρα.

Προκειμένου η επανέναρξη της διαπραγμάτευσης να πραγματοποιηθεί σε πιο συγκεκριμένη βάση, στόχος των αντιπροσωπειών είναι η γραπτή προετοιμασία των προτάσεων τους για το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Δύο έγγραφα με τις απόψεις τους κλήθηκαν να προετοιμάσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι, σχετικά με πώς εξασφαλίζεται η ασφάλεια του κράτους και των πολιτών σε μια επανενωμένη Κύπρο, αλλά

και για το μηχανισμό παρακολούθησης της εφαρμογής της λύσης.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση εισέρχεται από αύριο στη δεύτερη βδομάδα, κάτι που δείχνει ότι όλοι στοχεύουν σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα στο Κραν Μοντανά. Το αποτέλεσμα αυτό, θα είναι είτε η τελική λύση του Κυπριακού, είτε μια στρατηγική συμφωνία που θα περιλαμβάνει όλα τα κεφάλαια του προβλήματος, ώστε σε ένα επόμενο στάδιο να ρυθμιστούν οριστικά και όλες οι εκκρεμότητες.

Δεν αποκλείεται και το σενάριο η τελική συμφωνία να κλείσει σε μια νέα διάσκεψη στη Νέα Υόρκη το Σεπτέμβριο, παραμονές της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Επιπλέον, δεν αποκλείεται και η περίπτωση που υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις, οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βρετανίας να μεταβούν στην Ελβετία. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlüt Çavuşoğlu προκειμένου να παραμείνει στην Ελβετία ακύρωσε τη συμμετοχή του στη Σύνοδο της G20 στο Αμβούργο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», η Τουρκία μέσα από μια συμφωνία στην Πενταμερή Διάσκεψη της Ελβετίας στοχεύει στη διασφάλιση της παρουσίας της Τουρκίας στο νησί.

Στην ίδια εφημερίδα, αναφέρεται ότι οι εντολές του Mevlüt Çavuşoğlu είναι να κλειδώσει δυο ζητήματα:

τις τέσσερις ελευθερίες για Τούρκους πολίτες στην Κύπρο.στρατιωτική παρουσία και έλεγχο της λειτουργίας τους κράτους.

Ταυτόχρονα πηγές του ΚΥΠΕ αναφέρουν, ότι ο Çavuşoğlu πρότεινε στον ΓΓ του ΟΗΕ Antonio Guterres να μείνει στο Κράν Μοντάνα μέχρι να υπάρξει αποτέλεσμα, ενώ οι πρώτες εκτίμησεις είναι ότι εντός της βδομάδας ο Guterres θα επιστρέψει στην Ελβετία.

Να υπενθυμίσουμε ότι η διάσκεψη για το Κυπριακό από το πρωί του Σαββάτου συνεχίζεται χωρίς τον Guterres, ενώ εκπρόσωπος του το Σάββατο δήλωσε: «Προέκυψε πως υπάρχει σαφής κατανόηση των ουσιωδών στοιχείων ενός πακέτου που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια συνολική διευθέτηση στην Κύπρο».

Σε δηλώσεις του το Σάββατο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, είχε δηλώσει: «το Σαββατοκύριακο επιφυλάσσει στην ομάδα μας, την Ελληνική Αντιπροσωπία, αλλά και στην Κυπριακή Αντιπροσωπία, πάρα πολλή και σκληρή δουλειά. Όμως, όπως ξέρετε, δεν φοβόμαστε τη σκληρή δουλειά, αρκεί να είναι χρήσιμη για τη χώρα».

Διάβασε επίσης:

Κοτζιάς: Οι διασκέψεις για το Κυπριακό συνεχίζονται την επόμενη εβδομάδα

The post Κυπριακό: Εντατικές προετοιμασίες για την επανέναρξη των συνομιλιών στη Διάσκεψη appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα