Κρόκος Κοζάνης: Το ελληνικό σαφράν με τις «μαγικές» ιδιότητες!

12:25 22/12/2019 - Πηγή: iPop

Εσύ ήξερες ότι τα οφέλη του κρόκου Κοζάνης έχουν «μαγικές» ιδιότητες; Αν όχι, τότε πρέπει να τις ανακαλύψεις και να αρχίσεις να τον χρησιμοποιείς στην κουζίνα σου. 

Ο κρόκος Κοζάνης ή αλλιώς το ελληνικό σαφράν είναι ένας θησαυρός για την υγεία, αφού πέρα από τη γεύση που χαρίζει στα φαγητά, έχει και θεραπευτικές ιδιότητες. Μπορεί να είναι πιο ακριβός σε σχέση με άλλα μπαχαρικά, όμως το καλό που κάνει στην υγεία σου δε θα το μετανιώσεις.

Τα κύρια θεραπευτικά συστατικά του είναι η πικροκροκίνη

και η κροκίνη. Περιέχει, ακόμα, βιταμίνη Β12, λυκοπίνη, ζεαξανθίνη, α-β καροτένιο, βιταμίνη C, σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο. Και μόνο από αυτά μπορείς να καταλάβεις πόσο σημαντικό συστατικό είναι για την υγεία σου.

Ποια είναι, πιο συγκεκριμένα, τα οφέλη του κρόκου Κοζάνης;Ανακουφίζει από τον στομαχόπονο και τις πεπτικές διαταραχές, αφού ενισχύει τη διαδικασία της πέψης.Περιορίζει τους πόνους των νεφρών, τις γαστραλγίες και τους σπασμούς.Κάνει καλό στους πνεύμονες, είναι αποτελεσματικό για τη θεραπεία ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος, όπως το άσθμα.Καταπολεμά το άγχος και τον εκνευρισμό χάρη στις ηρεμιστικές του ιδιότητες.Προσφέρει στον οργανισμό ευεξία, τόνωση και πνευματική διαύγεια.Έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες.Ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία και τη μνήμη κι είναι ένας καλός σύμμαχος κατά του Αλτσχάιμερ και της άνοιας.Έχει αντικαρκινική δράση που οφείλεται στην αντιοξειδωτική ουσία κροκετίνη, που εμποδίζει την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.Μειώνει τη χοληστερίνη.Έχει αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες, αφού προσφέρει προστασία ενάντια στις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν πρόωρη γήρανση.Βοηθάει στη θεραπεία της ακμής, αφού περιέχει ευεργετικά συστατικά για την επιδερμίδα.Έχει αφροδισιακές ιδιότητες και ενισχύει την ανδρική γονιμότητα.

Μια μικρή ποσότητα κρόκου Κοζάνης είναι αρκετή για το φαγητό σου. Θα τον χρησιμοποιήσεις, όπως και τα υπόλοιπα μπαχαρικά σου, εντάσσοντάς τον στα φαγητά σου, όπως σε σάλτσες, στο κοτόπουλο, στα ζυμαρικά και στις πατάτες. Αν έχεις κάποια ασθένεια του ήπατος ή των νεφρών ή αν είσαι έγκυος καλό θα ήταν να συμβουλευτείς τον γιατρό σου πριν τη χρήση του, καθώς η μεγάλη ποσότητα δεν είναι καλή για τον οργανισμό.

Θα τον βρεις στην αγορά είτε σε μορφή σκόνης είτε σε μορφή ευλύγιστων νημάτων που προέρχονται από τα αποξηραμένα στίγματα των λουλουδιών.

Διάβασε ακόμα:

Αυτό είναι το καλύτερο μπαχαρικό για την υγεία και δεν θα το πιστεύεις!

Photos: Pixabay.com

Το άρθρο Κρόκος Κοζάνης: Το ελληνικό σαφράν με τις «μαγικές» ιδιότητες! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα