Κορονοϊός: Το τέλος της πανδημίας και η επιστροφή στην κανονικότητα – Οι ειδικοί δίνουν απαντήσεις για τις νέες μεταλλάξεις και την επόμενη μέρα που πλησιάζει

13:52 15/2/2022 - Πηγή: iPop

Καθώς διανύουμε το τρίτο έτος της πανδημίας του κορονοϊού, οι ειδικοί στέλνουν ένα προειδοποιητικό μήνυμα: Η μετάλλαξη Όμικρον δεν είναι η τελευταία μετάλλαξη που πρόκειται να αντιμετωπίσουμε, αλλά λένε πως δεν χρειάζεται να απογοητευόμαστε.

Εν μέσω ενός τεράστιου κύματος ηπιότερων λοιμώξεων, χώρες σε όλο τον κόσμο εξαλείφουν τους περιορισμούς, ενώ πολλοί άνθρωποι αρχίζουν να υποθέτουν ότι αντιμετώπισαν τον Covid-19 και ότι η πανδημία σιγά σιγά τελειώνει. Αυτό, όμως, δεν ισχύει απαραίτητα. 

Η κρίση αυτή δεν έχει τελειώσει μέχρι να τελειώσει παντού και ο κόσμος πρέπει πρώτα να ξεπεράσει

το τρέχον κύμα. Η Όμικρον μπορεί να φαίνεται ότι προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια από τα προηγούμενα στελέχη, αλλά είναι εξαιρετικά μολυσματική, ωθώντας τον αριθμό των νέων κρουσμάτων σε ασύλληπτα ρεκόρ. Εν τω μεταξύ, προκύπτουν στοιχεία ότι η μετάλλαξη μπορεί να μην είναι τόσο αβλαβής όσο υποδηλώνουν τα πρώτα δεδομένα. 

Δεν υπάρχει, επίσης, καμία εγγύηση ότι η επόμενη μετάλλαξη – γιατί είναι σίγουρο πως θα υπάρξει – δεν θα είναι παρακλάδι μιας πιο επικίνδυνης παραλλαγής όπως η Δέλτα.

Όμως, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να συμβουλευόμαστε τους επιστήμονες και να είμαστε αισιόδοξοι, καθώς τα αντιικά φάρμακα κυκλοφορούν στην αγορά και τα εμβόλια είναι πιο εύκολα διαθέσιμα.

Σε έξι μήνες, πολλές πλουσιότερες χώρες θα έχουν κάνει τη μετάβαση από την πανδημία στην επιδημία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι μάσκες θα ανήκουν στο παρελθόν.

Πώς επηρεάζει η πανδημία την ανάπτυξη των μωρών που γεννήθηκαν μέσα σε αυτήν;

Ήρθε ο covid για να μείνει;

Οι ειδικοί πιστεύουν τώρα ότι ο ιός δεν θα εξαφανιστεί ποτέ εντελώς, και αντίθετα θα συνεχίσει να εξελίσσεται για να δημιουργεί νέα κύματα μόλυνσης. Οι μεταλλάξεις είναι δυνατές κάθε φορά που το παθογόνο αναπαράγεται, επομένως τα αυξανόμενα κρούσματα μας θέτουν όλους σε κίνδυνο. 

Το τεράστιο μέγεθος της τρέχουσας επιδημίας σημαίνει ότι περισσότερες νοσηλεύσεις, θάνατοι και μεταλλάξεις του ιού είναι αναπόφευκτες. Πολλοί άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δεν μπαίνουν στα επίσημα στατιστικά στοιχεία, είτε επειδή το αποτέλεσμα του τεστ στο σπίτι δεν καταγράφεται επίσημα, είτε επειδή το μολυσμένο άτομο δεν εξετάζεται ποτέ καθόλου.

Ο Trevor Bedford, επιδημιολόγος στο Κέντρο Ερευνών Καρκίνου Fred Hutchinson στο Σιάτλ, γνωστός για την ανίχνευση πρώιμων κρουσμάτων Covid και την παρακολούθηση της επιδημίας παγκοσμίως, εκτιμά ότι μόνο το 20% έως 25% περίπου των λοιμώξεων από όμικρον στις ΗΠΑ αναφέρονται. 

Με τα καθημερινά κρούσματα να κορυφώνονται κατά μέσο όρο σε περισσότερα από 800.000 στα μέσα Ιανουαρίου, ο αριθμός των υποκείμενων λοιμώξεων μπορεί να έχει ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια την ημέρα — ή σχεδόν το 1% του πληθυσμού των ΗΠΑ, εκτιμά ο Bedford. Δεδομένου ότι χρειάζονται πέντε έως 10 ημέρες για να αναρρώσει, έως και το 10% των ανθρώπων στη χώρα μπορεί να έχουν μολυνθεί ανά πάσα στιγμή. Μόνο και μόνο επειδή έχει κάποιος ήδη τον ιό δεν σημαίνει ότι δεν θα μολυνθεί ξανά, καθώς ο Covid δεν προσφέρει μόνιμη ανοσία.

Κορονοϊός: Πόσο ασφαλή είναι τα εμβόλια mRNA για τους καρκινοπαθείς; – Τι είναι το σύνδρομο MIS-C και γιατί εμφανίζεται σε ολοένα και περισσότερα παιδιά στην Ελλάδα;

Προετοιμασία για νέες παραλλαγές

Η προετοιμασία για τα επόμενα στελέχη Covid είναι ζωτικής σημασίας.

Τα lockdowns και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί δεν εξαφανίζονται, ακόμα κι αν γίνονται λιγότερο περιοριστικοί. Ο εμβολιασμός εξακολουθεί να είναι η κύρια γραμμή άμυνας στον κόσμο κατά του Covid. Περισσότερο από το 62% των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση, με τα συνολικά ποσοστά στις πλούσιες χώρες πολύ υψηλότερα από ό,τι στις αναπτυσσόμενες. Με τον σημερινό ρυθμό, θα χρειαστούν άλλοι πέντε μήνες μέχρι το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού να λάβει την πρώτη του δόση.

Αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι η μία ή δύο δόσεις δεν αποκρούουν το παθογόνο. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε σε αυτό το σημείο είναι ένα ενισχυτικό εμβόλιο, το οποίο ενεργοποιεί την παραγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων και μια βαθύτερη ανοσολογική απόκριση. 

Unsplash / Matteo JorjosonΠότε θα τελειώσει η πανδημία; 

Αν και ο ιός δεν θα κατακλύσει τα νοσοκομεία και δεν θα ενεργοποιεί περιορισμούς για πάντα, είναι ακόμα ασαφές πότε – ή πώς – θα τελειώσει όλο αυτό που ζούμε.

Οι ειδικοί του Bloomberg News μίλησαν για να συμφωνήσουν ότι στις ανεπτυγμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και μεγάλου μέρους της Ευρώπης, ο ιός θα μπορούσε να αρχίσει να εξασθενεί μέχρι τα μέσα του 2022. Μέχρι τότε, θα υπάρχει καλύτερη πρόσβαση σε χάπια όπως το Paxlovid της Pfizer Inc. , οι γρήγορες δοκιμές αντιγόνου θα είναι πιο εύκολα διαθέσιμες και οι άνθρωποι θα έχουν συνηθίσει στην ιδέα ότι ο Covid ήρθε για να μείνει. 

Ενώ το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου τώρα επιδιώκει να ζήσει δίπλα στον Covid, η Κίνα και το Χονγκ Κονγκ εξακολουθούν να προσπαθούν να τον εξαλείψουν. Αφού πέρασαν το μεγάλο μέρος του 2021 σχεδόν απαλλαγμένοι από ιούς, και τα δύο μέρη αντιμετωπίζουν επί του παρόντος κρούσματα.

«Δεν διαθέτουμε τις προϋποθέσεις για να ζήσουμε με τον ιό επειδή το ποσοστό εμβολιασμού δεν είναι καλό, ειδικά μεταξύ των ηλικιωμένων», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ. «Δεν αντέχω να βλέπω άλλους ηλικιωμένους να πεθαίνουν στα νοσοκομεία μου».

Σκληροί περιορισμοί για τον ιό, συμπεριλαμβανομένων του κλεισίματος των συνόρων και της καραντίνας, ενδέχεται να ισχύουν μέχρι το τέλος του 2022, αν και η υψηλότερη μεταδοτικότητα των νέων παραλλαγών καθιστά δυσκολότερη τη διατήρησή τους, όπως δείχνουν οι τρέχουσες προκλήσεις του Χονγκ Κονγκ . Η πλήρης εξάλειψη του ιού, όπως έκανε μια σειρά χωρών στις αρχές της πανδημίας, μπορεί να μην είναι πλέον δυνατή.

Με πολλές χώρες μόνο εν μέρει ανοιχτές στους επισκέπτες, τα διεθνή ταξίδια εξακολουθούν να απέχουν πολύ από αυτό που θεωρούσαμε φυσιολογικό το 2019. Τα νοσοκομεία και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν μακρά, αργή ανάκαμψη μετά από δύο χρόνια πίεσης. 

Τέλος, για ορισμένα άτομα, ο ιός μπορεί είναι ένα βασανιστήριο. Οι μακροχρόνιοι πάσχοντες από Covid αντιμετωπίζουν τώρα σοβαρή κόπωση, μυϊκούς πόνους, ακόμη και βλάβες στον εγκέφαλο, την καρδιά και τα όργανα για μήνες.  

Ξεκινά η διάθεση των αντιικών χαπιών Merck κατ’ οίκον – Ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσεις και ποιους αφορά;

Unsplash / Mat NapoΗ ζωή μετά την πανδημία

Τους επόμενους μήνες, θα πρέπει να διαμορφωθεί η αίσθηση του πώς είναι πραγματικά να ζει κανείς μόνιμα με τον Covid. Ορισμένα μέρη μπορεί να ξεχάσουν τον ιό σχεδόν εξ ολοκλήρου, έως ότου μια έξαρση σημαίνει ότι τα μαθήματα ακυρώνονται για μια μέρα ή οι εταιρείες αγωνίζονται με τους εργαζόμενους που καλούν και δηλώνουν άρρωστοι. Άλλες χώρες μπορεί να βασίζονται στην κάλυψη σε εσωτερικούς χώρους κάθε χειμώνα και ένα ετήσιο εμβόλιο Covid είναι πιθανό να προσφέρεται σε συνδυασμό με το εμβόλιο της γρίπης. 

Για να επιμείνει, ο ιός θα πρέπει να εξελιχθεί για να αποφύγει την ανοσία που χτυπά υψηλά επίπεδα σε πολλά μέρη του κόσμου.

«Θα μπορούσαν να υπάρχουν πολλά σενάρια», είπε ο Iwasaki του Yale. «Το ένα είναι ότι η επόμενη παραλλαγή θα είναι αρκετά μεταδοτική, αλλά λιγότερο λοιμώδης. Είναι όλο και πιο κοντά στον ιό του κοινού κρυολογήματος».

Εάν αυτή η εξέλιξη ακολουθήσει έναν πιο τοξικό δρόμο, θα καταλήξουμε με μια πιο σοβαρή ασθένεια.

«Ελπίζω απλώς να μην χρειάζεται να συνεχίσουμε να φτιάχνουμε νέα ενισχυτικά κάθε τόσο», πρόσθεσε. «Δεν μπορούμε απλώς να τους εμβολιάζουμε όλους σε όλο τον κόσμο τέσσερις φορές το χρόνο».

«Είναι πραγματικά δύσκολο να το προβλέψεις».

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Κορονοϊός: Το τέλος της πανδημίας και η επιστροφή στην κανονικότητα – Οι ειδικοί δίνουν απαντήσεις για τις νέες μεταλλάξεις και την επόμενη μέρα που πλησιάζει εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα