Κορονοϊός: Πόσο πρέπει να μας ανησυχούν οι επαναλοιμώξεις;

12:37 17/7/2022 - Πηγή: iPop

H επαναμόλυνση με κορονοϊό είναι κάτι που ανησυχεί πολλούς κι όχι άδικα. Με τα κύματα της πανδημίας να μην σταματούν, είναι πολύ συχνό φαινόμενο άνθρωποι που έχουν νοσήσει, να κολλούν ξανά τον ιό.

Οι επαναμολύνσεις με COVID-19 μπορεί να είναι συχνές, αλλά δεν είναι αβλαβείς… Η μετάλλαξη Omicron και οι υποπαραλλαγές της, οι οποίες είναι εξαιρετικά μεταδοτικές, έχουν κάνει τις επαναμολύνσεις ένα δυστυχές αλλά και καθημερινό φαινόμενο της ζωής μας.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η υποπαραλλαγή BA.5 μπορεί να είναι ιδιαίτερα πιθανό να προκαλέσει επαναμολύνσεις, ακόμη και σε άτομα που

είχαν κολλήσει τον ιό σχετικά πρόσφατα. Οι επιστήμονες έχουν παρόμοιες ανησυχίες επίσης για την BA.2.75, μια άλλη μεταδοτική υποπαραλλαγή της Omicron που εξαπλώνεται γρήγορα.

Πόσο πρέπει να μας ανησυχεί η επαναμόλυνση με κορονοϊό; Να τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής

Μπορεί να νιώσεις συμπτώματα ίδιας έντασης με την πρώτη φορά

Εάν το σώμα σου έχει εξασκηθεί στην αντιμετώπιση του ιού SARS-CoV-2, λογικά θα βιώσεις τα συμπτώματα πιο ήπια.

Το σώμα αναπτύσσει μια ανοσολογική απόκριση είτε μετά από COVID-19 είτε μετά από εμβολιασμό εναντίον του. Αυτές οι άμυνες μειώνουν σημαντικά τις πιθανότητές να νοήσεις βαριά, λέει ο Δρ Τζέφρι Κοέν, επικεφαλής του εργαστηρίου μολυσματικών ασθενειών στο Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων.

Αλλά αυτό δεν ισχύει σ΄ όλες τις περιπτώσεις.

Τριπλά εμβολιασμένοι που έχουν επίσης νοσήσει, έχει τύχει να κολλήσουν ξανά και μάλιστα να νοσήσουν με την ίδια ένταση.

Pexels

Ακόμα και μια πιο ήπια νόσηση εγκυμονεί κινδύνους

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο διαπίστωσε ότι η επαναμόλυνση προσθέτει «μη ασήμαντους κινδύνους» θανάτου, νοσηλείας και καταστάσεων υγείας μετά την COVID-19, πέρα ​​από αυτούς που συσσωρεύτηκαν από την αρχική μόλυνση SARS-CoV-2.

«Αν ο κίνδυνος ήταν Χ», μετά από μια πρώτη μόλυνση, μετά τη δεύτερη μπορεί να «είναι Χ συν Υ», εξηγούν οι επιστήμονες.

Ακόμα κι αν μια επαναμόλυνση δεν σε κάνει να νιώθεις πολύ άρρωστος αμέσως, θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητές σου να αναπτύξεις χρόνια προβλήματα υγείας μετά τον COVID-19.

Γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν κολλήσει ποτέ κορονοϊό;

Μπορεί να κολλήσεις long covid μετά από μια επαναλοίμωξη

Ο μακροχρόνιος COVID είναι ένας από τους πιο επίφοβους κινδύνους μόλυνσης και μπορεί να συμβεί ακόμη και σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα που έχουν ήπια συμπτώματα COVID-19. Τα τελευταία δεδομένα υποδεικνύουν ότι περίπου 1 στους 5 ενήλικες που κολλούν COVID-19 θα αναπτύξουν συμπτώματα μακράς διάρκειας COVID-19, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν κόπωση, γνωστική δυσλειτουργία, χρόνιο πόνο και πολλά άλλα.

Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές εάν κάποιος είναι περισσότερο ή λιγότερο πιθανό να αναπτύξει long COVID μετά από μια δεύτερη λοίμωξη σε σύγκριση με την πρώτη του, αλλά έχουν τεκμηριωθεί περιπτώσεις ατόμων που αναπτύσσουν συμπτώματα μακράς διάρκειας μετά από μια επαναμόλυνση.

Και τι πρέπει να κάνουμε;

Σίγουρα όχι να πανικοβληθούμε αρχικά… Οι επαναλοιμώξεις με κορονοϊό συμβαίνουν αυτή τη στιγμή παντού γύρω μας και είναι φυσιολογικό. Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι, εάν κόλλησες μια φορά, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσεις να προσέχεις και να μην λαμβάνεις τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποφύγεις να κολλήσεις ξανά.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Κορονοϊός: Πόσο πρέπει να μας ανησυχούν οι επαναλοιμώξεις; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα