Κηδεία Βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’: Πώς έμοιαζε η Βρετανία την τελευταία φορά που πέθανε ένας μονάρχης

14:54 19/9/2022 - Πηγή: iPop

Πριν από 70 χρόνια και συγκεκριμένα στις 15 Φεβρουαρίου του 1952 πραγματοποιήθηκε η κηδεία του Βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’ στο Λονδίνο. Σήμερα, Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, η κόρη του, Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ ακολουθεί για τελευταία φορά τα βήματα του αγαπημένου της πατέρα με μια επίσημη πομπή και λειτουργία που αποχαιρέτησε την εκλιπούσα Βασίλισσα. Καθώς όλοι βρίσκονται στο κλίμα της επίσημης κρατικής κηδείας της Βασίλισσας Ελισάβετ, κάνουμε μια ιστορική αναδρομή στην κηδεία του πατέρα της και στο πώς ήταν η Βρετανία εκείνες τις μέρες.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Αναλυτικά το πρωτόκολλο που πρέπει να ακολουθηθεί στην κηδεία της – Γιατί ο πρίγκιπας Φίλιππος έχει παραμείνει άταφος;

Ο θάνατος του Βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’ και η νεκρώσιμος ακολουθία

Ο Βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ’ πέθανε στο Sandringham στις 6 Φεβρουαρίου 1952, σε ηλικία 56 ετών. Η τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ βρισκόταν στην Κένυα για βασιλική περιοδεία, αλλά γρήγορα επέστρεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο για να ενταχθεί στην οικογένειά της. Το φέρετρο του Βασιλιά μεταφέρθηκε αρχικά στην εκκλησία της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής στο Sandringham, πριν μεταφερθεί στο Λονδίνο. Η εκκλησία έχει μια ειδική σύνδεση με τη βασιλική οικογένεια, αφού εκεί παρακολουθούν παραδοσιακά τις χριστουγεννιάτικες λειτουργίες κάθε χρόνο. Μετά την απομάκρυνσή του από την εκκλησία της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής, το φέρετρο μεταφέρθηκε με πομπή στο Westminster.

Getty Images

Η κηδεία του Βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’ έγινε στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στις 15 Φεβρουαρίου του 1952. Το παρεκκλήσι μπορεί να είναι περισσότερο γνωστό σε μερικούς ως χώρος που πραγματοποιήθηκε ο βασιλικός γάμος του πρίγκιπα Harry και της Meghan Markle το 2018, όπως και της πριγκίπισσας Ευγενίας και του Jack Brooksbank. Εκεί θα πραγματοποιηθεί και η τελετή της κηδείας της Βασίλισσας Ελισάβετ, όπου θα παρευρίσκονται μόνο τα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Η βασίλισσα Ελισάβετ θα ταφεί επίσης εκεί, μαζί με τον πατέρα της, την μητέρα της Βασιλομήτωρ Ελισάβετ του Ηνωμένου Βασιλείου, την πριγκίπισσα Μαργαρίτα και τον πρίγκιπα Φίλιππο, o οποίος παραμένει άταφος από τότε που έφυγε απ’ τη ζωή.

«Επιχείρηση Μονόκερος»: Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται για το κοινό κατά το λαϊκό προσκύνημα

Το τότε και το σήμερα

Καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο θρηνεί την απώλεια της Βασίλισσας Ελισάβετ, πολύ λίγοι είναι εκείνοι που θυμούνται πως ήταν η ζωή στη χώρα την τελευταία φόρα που απεβίωσε ένας μονάρχης. Φωτογραφίες που έρχονται στην επιφάνεια από την ημέρα που πραγματοποιήθηκε η κηδεία του Βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’, δείχνουν το πόσο έχει αλλάξει η χώρα και ο κόσμος.

Όπως και σήμερα, έτσι και τότε υπήρχε πλήθος κόσμου που ξεχύθηκε στους δρόμους του Λονδίνου για να παρακολουθήσει από κοντά την νεκρώσιμη ακολουθία του Βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’. Παρόλο, που η διαδικασία των τελετών παραμένει ίδια, υπάρχει μια διαφορά ως προς την ενδυμασία των ανθρώπων. Πιο συγκεκριμένα, υπήρχε τότε μια βασιλική οδηγία, ώστε όλος ο κόσμος να είναι ντυμένος στα λευκά, διότι το λευκό χρώμα συμβόλιζε την απελευθέρωση.

Παράλληλα, υπολογίζεται ότι περίπου 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι διέθεταν τηλεοράσεις εκείνη την εποχή, οπότε για πολλούς Βρετανούς το να παρακολουθήσουν από κοντά την τελετή ήταν η μοναδική τους ευκαιρία για να παρακολουθήσουν τα γεγονότα, πέραν από τις αναφορές των εφημερίδων και του ραδιοφώνου. Αξίζει να σημειωθεί εδώ, ότι μερικοί άνθρωποι στους πολυσύχναστους δρόμους της νεκρικής πομπής κρατούσαν καθρέφτες ψηλά, σε μια προσπάθεια να ρίξουν μια ματιά πάνω από τα κεφάλια των συγγενών.

Getty Images

Όταν το φέρετρο της Βασίλισσας Ελισάβετ μεταφέρθηκε από τα Ανάκτορα του Buckingham στο Westminster την Τετάρτη, υπήρχε μια λαοθάλασσα που κρατούσε υψωμένα τα smartphone για να απαθανατίσουν την στιγμή. Επίσης, όσον αφορά την ενδυμασία, υπήρχαν πολλοί που ήταν πιο απλά ντυμένοι με casual ρούχα ενώ το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην εποχή της σύγχρονης τεχνολογίας, επιτρέπει σε εκατομμύρια κόσμο να παρακολουθούν ζωντανά τις τελετές.

Τέλος, ένα όμως δεν έχει αλλάξει και παραμένει το ίδιο ακόμα και σήμερα. Δεν έχει αλλάξει η αίσθηση της ιστορίας και η επιθυμία των ανθρώπων να είναι μέρος αυτής της διαδικασίας.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Κηδεία Βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’: Πώς έμοιαζε η Βρετανία την τελευταία φορά που πέθανε ένας μονάρχης εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα