Καταργείται η παρθενορραφή στην Βρετανία – Τι ισχύει στην Ελλάδα;

12:49 27/1/2022 - Πηγή: iPop

Η χειρουργική επέμβαση «επιδιόρθωσης παρθενίας» γνωστή και ως υμενοπλαστική ή παρθενορραφή δεν έχει θέση στον ιατρικό κόσμο, καθώς η κυβέρνηση της Βρετανίας εισήγαγε νομοθεσία για την ποινικοποίησή της. Τι είναι, όμως, η παρθενορραφή και γιατί θεωρείται παράνομη σε ορισμένες χώρες; Στην χώρα μας, άραγε, επιτρέπεται κάτι τέτοιο;

Μια τροπολογία που προστέθηκε στο νομοσχέδιο για την υγεία και την περίθαλψη τη Δευτέρα, 24/1, θα καταστήσει παράνομη τη διενέργεια οποιασδήποτε διαδικασίας που στοχεύει στην ανακατασκευή του παρθενικού υμένα, με ή χωρίς συγκατάθεση.

Τι είναι η παρθενορραφή και γιατί θα έπρεπε να θεωρείται παράνομη;

Δεκάδες κλινικές, ιδιωτικά νοσοκομεία και φαρμακεία έχουν προσφέρει την αμφιλεγόμενη χειρουργική επέμβαση με την υπόσχεση της «αποκατάστασης της παρθενίας» – με αυξανόμενους αριθμούς κοριτσιών και νεαρών γυναικών που εξαναγκάζονται να υποβληθούν στη διαδικασία. Ο ουλώδης ιστός χρησιμοποιείται για την κατασκευή ενός ψεύτικου παρθενικού υμένα με στόχο να κάνει ένα κορίτσι ή μια γυναίκα να αιμορραγήσει στην επόμενη σεξουαλική επαφή.

Υπήρχε πίεση για να τεθεί εκτός νόμου η χειρουργική επέμβαση από ακτιβιστές, συμπεριλαμβανομένων γιατρών και μαιών, από τότε που η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να ποινικοποιήσει το τεστ παρθενίας τον περασμένο Ιούλιο.

Και οι δύο πρακτικές θεωρούνται μορφές βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών.

Μια Βρετανίδα επιζήσασα από κακοποίηση με βάση την «τιμή», η οποία παρενοχλούνταν για μήνες από τους γονείς της για να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, είπε ότι η απαγόρευση θα παρείχε ζωτική προστασία στα κορίτσια υπό την πίεση της οικογένειας.

Η Hafsah, η οποία δεν ήθελε να δώσει το πραγματικό της όνομα, είναι στα 30 της και βιάστηκε ως παιδί. Στη συνέχεια, οι Κούρδοι γονείς της είχαν εμμονή με την ιδέα να την παρουσιάσουν ως «αγνή» τη νύχτα του γάμου της και ο πατέρας της της είπε ότι υπήρχε μια χειρουργική επέμβαση που θα «διόρθωνε την ντροπή της».

Εξήγησε: «Ο κίνδυνος να με εξοστρακίσει η κοινότητά μου επειδή δεν ήθελα να προχωρήσω στη χειρουργική επέμβαση υπό τις εντολές των γονιών μου με έβαλε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Ένιωθα ότι δεν ήμουν μέρος του συνόλου και ήμουν ανώμαλη. Τους είπα ότι δεν ήθελα τη χειρουργική επέμβαση, αλλά για περισσότερο από ένα χρόνο χρησιμοποιούσαν συναισθηματικό εκβιασμό για να με πείσουν».

Η πρώτη μου φορά -αληθινές ιστορίες

Η Hafsah εξηγεί: «Αν η υμενοπλαστική ήταν παράνομη όταν ήμουν έφηβη, θα με είχε γλιτώσει από πολλή συναισθηματική κακοποίηση. Είμαι σίγουρη ότι θα είναι μεγάλη παρηγοριά για τα ευάλωτα κορίτσια που βρίσκονται σε παρόμοια θέση να γνωρίζουν ότι ο νόμος είναι με το μέρος τους. Θα μπορούσε να τους δώσει τη δύναμη να υπερασπιστούν τον εαυτό τους».

Ο Δρ Edward Morris, πρόεδρος του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, είπε ότι η υμενοπλαστική δεν μπορεί ποτέ να δικαιολογηθεί για λόγους υγείας.

«Έχουμε αγωνιστεί για την απαγόρευση τόσο του τεστ παρθενίας όσο και της υμενοπλαστικής μαζί με φιλανθρωπικές οργανώσεις για την υγεία και τα δικαιώματα των γυναικών, καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με μορφές βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών.

«Θέλουμε να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα στους επαγγελματίες του τομέα της υγείας ότι καμία από τις δύο ιατρικές πρακτικές δεν έχει θέση στον ιατρικό κόσμο και δεν πρέπει να γίνεται σε καμία περίπτωση.»

Και πρόσθεσε: «Οι γυναίκες αξίζουν να έχουν την κυριότητα της δικής τους σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας».

Η Diana Nammi, εκτελεστική διευθύντρια στον Οργανισμό για τα Δικαιώματα των Γυναικών του Ιράν και των Κούρδων , δήλωσε: «Κάθε γυναίκα και κορίτσι που αντιμετωπίζει αυτή την επεμβατική χειρουργική επέμβαση [το κάνει] υπό πίεση, άμεση ή έμμεση, για να παρουσιαστεί ως «παρθένα» και, σε πολλές περιπτώσεις , πραγματοποιείται για να καταστεί δυνατός ένας αναγκαστικός γάμος, που οργανώνει η οικογένειά της.»

«Η υμενοπλαστική προκαλεί τραύμα και, περίπου στις μισές περιπτώσεις, αποτυγχάνει να κάνει τη γυναίκα ή το κορίτσι να αιμορραγήσει την επόμενη φορά που θα έχει σεξουαλική επαφή, αφήνοντάς την εξαιρετικά ευάλωτη σε κακοποίηση λόγω τιμής».

18 αλήθειες που δεν θα σου πει κανείς όταν χάσεις την παρθενιά σου

Παρθενορραφή στην Ελλάδα: Τι ισχύει στην χώρα μας;

Και μόνο στο άκουσμα της λέξης «παρθενορραφή» αναρωτιέσαι αν πρόκειται για μία λέξη που την χρησιμοποιούσαν πολλές δεκαετίες πριν, ωστόσο αποτελεί ακόμα και στις μέρες μας, πραγματικότητα, και μάλιστα υπάρχουν πολλές γυναίκες που αναγκάζονται να υποβληθούν στην συγκεκριμένη εγχείρηση.

Γυναίκες κυρίως από περιοχές της επαρχίας, προχωρούν στην παρθενορραφή, αφού ακόμα και σήμερα, δε νοείται να παντρευτούν αν έχουν «χρησιμοποιηθεί» από άλλον άντρα όπως συνηθίζουν να λένε για τις γυναίκες που ήταν σεξουαλικά ενεργές πριν το γάμο.

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μία τάση η Ελλάδα να αποτελεί προορισμό για επέμβαση παρθενορραφής κυρίως σε γυναίκες από μουσουλμανικές χώρες, οι οποίες έπειτα επιστρέφουν στις πατρίδες τους.

Μήπως, όμως, θα πρέπει σιγά σιγά κι εμείς να αρχίσουμε να συντονιζόμαστε με την πραγματικότητα γύρω μας και να σταματήσουμε να συντηρούμε και να διαιωνίζουμε τον μύθο πως η παρθενιά συνδέεται με την αγνότητα;

Σύμφωνα με τα επιστημονικά βιβλία οι γιατροί Ellen Stokken Dahl και Nina Brochman υποστηρίζουν πώς: «Δεν είναι απαραίτητο ότι η ρήξη του παρθενικού υμένα θα προκαλέσει αιμορραγία. Πολλοί νομίζουν ότι πρόκειται για κάτι σαν τεντωμένη μεμβράνη στην είσοδο του γυναικείου κόλπου, όμως, περισσότερο μοιάζει με σάρκινο scrunchie για τα μαλλιά, κάτι δηλαδή που μπορεί να είναι πολύ πιο ελαστικό απ’ ό,τι σας έκαναν να πιστεύετε και που η δομή του διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα».

Συνεπώς, η παρθενορραφή δε θα έπρεπε να έχει θέση στον ιατρικό κόσμο. Για να προστατεύσουμε τις γυναίκες θα έπρεπε να τις αγαπάμε, να τις αγκαλιάζουμε και να τις υποστηρίζουμε γι’ αυτό ακριβώς που είναι κι όχι να τις υποβάλλουμε σε εγχειρήσεις προσπαθώντας να τις «διορθώσουμε».

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Καταργείται η παρθενορραφή στην Βρετανία – Τι ισχύει στην Ελλάδα; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα