Καρκίνος του μαστού: Πώς το μυαλό μπορεί να βοηθήσει το σώμα

17:55 25/10/2021 - Πηγή: iPop

Η 25ή ημέρα του Οκτωβρίου είναι αφιερωμένη στον καρκίνο του μαστού. Στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση των ανθρώπων σχετικά με αυτήν την ασθένεια. Ο καρκίνος του μαστού είναι ιάσιμος σύμφωνα με έρευνες με τα ποσοστά επιβίωσης να αυξάνονται στις περιπτώσεις που διαγνωστεί έγκαιρα. Γι’αυτό γεννάται τόσος λόγος για την αυτοεξέταση και τον προληπτικό έλεγχο. Η πρόληψη μπορεί να σώσει τη ζωή μας. Η αντιμετώπιση βάση της ιατρικής επιστήμης και των γιατρών μας και η θεραπεία που χρειάζεται ο κάθε ασθενής. Τέλος μεγάλο ρόλο σύμφωνα με έρευνες παίζει το μυαλό και η ψυχολογία για

τον καρκίνο του μαστού.

PexelsΞεπερνώντας το πρώτο σοκ

Μαθαίνοντας τη διάγνωση κάθε ασθενής μπορεί να έχει διαφορετικά συναισθήματα. Ματαίωση, λύπη, απογοήτευση, άρνηση. Είναι ένα μεγάλο σοκ και είναι πάρα πολύ δύσκολο να το δεχτούμε ότι έχουμε να δώσουμε αυτή τη μάχη. Γιατί σε εμένα, γιατί σε μας; Δεν ξέρω γιατί πρέπει να το ζούμε αυτό. Ξέρω ότι πολλές φορές μπορεί να παρακάμψουμε κάποιον έλεγχο φοβούμενοι για το τι μπορεί να εμφανιστεί στις εξετάσεις. Λάθος μεγάλο, αν υπάρχει οτιδήποτε μέσα μας πρέπει να βγει και να αντιμετωπιστεί. Η επιστήμη έχει προχωρήσει τόσο πολύ που πια τα ποσοστά επιβίωσης αυξάνονται συνεχώς.

Αφού ξεπεράσουμε το πρώτο σοκ και με την σύμφωνη γνώμη του γιατρού ξεκινάμε το σχέδιο για την αντιμετώπιση.

Το μυαλό μας, o μεγαλύτερος σύμμαχος τη ζωή μας

Υπάρχουν έρευνες που αποδεικνύουν ότι ασθενείς έχουν θεραπευτεί από ασθένειες χάρη και στη δύναμη του μυαλού τους. Το φαινόμενο placebο, υπάρχει μια έρευνα που ένας αριθμός ασθενών με την ίδια πάθηση στα γόνατα υπεβλήθη σε εγχείρηση, ενώ οι υπόλοιποι ασθενείς είχαν μόνο την τομή. Τα στατιστικά έδειξαν ότι κάποιοι από αυτούς τους ασθενείς που δεν εγχειρίστηκαν πράγματι είδαν σημαντική βελτίωση απλώς και μόνο επειδή πίστεψαν πολύ στην ίαση τους.

Το μυαλό μας είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο που μπορεί να συνεργαστεί μαζί μας προς όφελός μας. Και εκεί έξω υπάρχουν τόσες ιστορίες από επιζήσαντες του καρκίνου του μαστού, που αυτό από μόνο του μπορεί είναι μια έμπνευση.

Ξεκινάς τη θεραπεία σου και κάποιοι το ονομάζουν ως «δηλητήριο που βάζω στο σώμα μου». Δεν είναι καθόλου έτσι, η θεραπεία είναι το μέσο για να σκοτωθούν τα καρκινικά κύτταρα που υπάρχουν στο σώμα αυτή τη στιγμή.

Έχε πίστη ότι όλα θα πάνε καλά και θα κερδίσεις εσύ! Να μην έχεις ούτε μια αμφιβολία γι’ αυτό. Ούτε για μια στιγμή. Μη διστάσεις ούτε στιγμή να ζητήσεις υποστήριξη από συμβούλους ψυχικής υγείας.

7 celebrities ανοίγουν την καρδιά τους και μοιράζονται μαζί σου τη μάχη τους ενάντια στον καρκίνο του μαστού

Εκείνοι που μπορούν να σε υποστηρίξουν

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, περισσότερες από 230.000 γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες μαθαίνουν ότι έχουν καρκίνο του μαστού κάθε χρόνο. Η συναισθηματική αναταραχή που προκύπτει μπορεί να επηρεάσει τη σωματική υγεία των γυναικών καθώς και την ψυχολογική τους ευεξία.

Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας με εμπειρία στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού μπορούν να βοηθήσουν. Πρωταρχικός στόχος τους είναι να βοηθήσουν τις γυναίκες να μάθουν πώς να αντιμετωπίζουν τις σωματικές, συναισθηματικές και αλλαγές στον τρόπο ζωής που σχετίζονται με τον καρκίνο, καθώς και με ιατρικές θεραπείες που μπορεί να είναι επώδυνες και τραυματικές.

Διδάσκοντας στους ασθενείς στρατηγικές επίλυσης προβλημάτων σε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον, οι ψυχολόγοι βοηθούν τις γυναίκες να αντιμετωπίσουν τη θλίψη, τον φόβο και άλλα συναισθήματά τους. Για πολλές γυναίκες, αυτή η απειλητική για τη ζωή κρίση αποδεικνύεται τελικά ότι είναι μια ευκαιρία για προσωπική ανάπτυξη που ενισχύει τη ζωή.

Η καλή ψυχολογία για τον καρκίνο του μαστού και η πίστη ότι θα τα καταφέρεις και σε αυτό που ήρθε. Θα περάσει και θα καταφέρεις να γίνεις βγεις νικήτρια σε αυτή τη μάχη.

–Μπορείς να βρεις υποστήριξη στο Άλμα ζωής που έχει ως στόχο κάθε ασθενής με καρκίνο του μαστού να έχει την υποστήριξη που χρειάζεται, κάθε γυναίκα να ενημερώνεται για τους τρόπους πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης.

Δεν ξέρεις πώς να κάνεις αυτοεξέταση μαστού; Μια survivor έφτιαξε ένα app που σου δείχνει βήμα- βήμα πώς να εξεταστείς σωστά, μόνη στο σπίτι

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Καρκίνος του μαστού: Πώς το μυαλό μπορεί να βοηθήσει το σώμα εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα