Κακοποίηση γυναικών: Πες το “αρκετά” πριν να είναι αργά και φύγε!

16:43 25/11/2021 - Πηγή: iPop

Η 25η μέρα του Νοεμβρίου είναι η μέρα που μας υπενθυμίζει ότι η κακοποίηση των γυναικών είναι μια πραγματικότητα και ότι έχουμε αγώνα μπροστά μας για την εξάλειψή της. Η μέρα που μας κάνει να ντρεπόμαστε. Ντρέπομαι που υπάρχουν γυναίκες που κακοποιούνται εκεί έξω καθημερινά και αισθάνονται αβοήθητες να φύγουν από τα κακοποιητικά περιβάλλοντα.


Το πρόσωπο της κακοποίησης μέσα από ένα βίντεο 4 λεπτών

Η Lacta με την πρόσφατη διαφήμισή της μας ρίχνει μια γερή γροθιά στο στομάχι και μας περιγράφει μέσα σε 4 λεπτά το

σκληρό πρόσωπο της κακοποίησης. Εκείνο που είναι κρυμμένο στο δήθεν νοιάξιμο, στην δήθεν αγάπη, στο «Δεν μπορώ να ζήσω χωρίς εσένα» , «Δεν μπορώ λεπτό μακριά σου»! Από τα 40 δευτερόλεπτα του βίντεο αρχίζουν να χτυπούν τα καμπανάκια. Ο άνθρωπος αυτός ήθελε την αμέριστη προσοχή της γυναίκας πάνω του.

4 λεπτά στο μυαλό μιας κακοποιημένης γυναίκας. Εσύ αντέχεις να το διαβάσεις;

Η σχέση αυτή βαθμιαία γινόταν μια πολύ κακοποιητική σχέση, με λεκτική βία και σωματική, με απαξίωση του ατόμου. Με όλα αυτά που καταδεικνύουν ότι αυτό που ζούσαν οι άνθρωποι αυτοί δεν ήταν αγάπη, δεν ήταν σεβασμός, δεν ήταν η σχέση που ονειρεύεσαι. Αν βρεθείς σε μια τέτοια σχέση δεν χρειάζεται να κάνεις δηλώσεις και να πεις «το φεύγω»! Η σχέση αυτή δεν είναι όπως οι άλλες σχέσεις και δεν γίνεται επί ίσοις όροις. Τα μαζεύεις και φεύγεις και χάνεσαι. Καμία επαφή, διαγραφή και μπλοκάρισμα από παντού. Για να σώσεις τη ζωή σου.

Σε καμία μας δεν χρειάζεται μια τέτοια σχέση. Ένας άνδρας που δεν μπορεί να ζήσει χωρίς εμάς, που δεν είμαστε ελεύθερες να αναπνεύσουμε, να βγούμε με τις φίλες μας, να μιλήσουμε στο τηλέφωνο. Οι υγιείς σχέσεις είναι εκείνες που δύο ελεύθεροι και αυτόνομοι, ολοκληρωμένοι άνθρωποι προσθέτουν το λιθαράκι τους και φτιάχνουν ένα υπέροχο οικοδόμημα, τη σχέση. Η βάση για μια όμορφη οικογένεια. Δεν βρήκαμε το άλλο μας μισό γιατί δεν είμαστε μισά!

Οι σχέσεις προσκόλλησης στην ενήλικη ζωή μας

Οι Hazan και Shaver (1987) παρατήρησαν ότι ο τρόπος που προσκολλάται το βρέφος προς το φροντιστή έχει πολλές ομοιότητες και στις ερωτικές σχέσεις των ενηλίκων. Άρα οι τύποι αυτών των σχέσεων ίσως είναι παραλλαγές της ίδιας λειτουργίας.

Τα βασικά χαρακτηριστικά τους είναι η το χαμόγελο, η εγγύτητα και η βλεμματική επαφή καθώς και ότι το άτομο νιώθει ασφάλεια όταν υπάρχει διαθεσιμότητα από πλευράς του ατόμου προσκόλλησης αλλά ακόμα και όταν δεν υπάρχει, προσπαθεί να αποκατασταθεί αυτή η αίσθηση πλησιάζοντάς το.

Οι ενήλικες με ασφαλή προσκόλληση: Διαμορφώνουν σχέσεις που χαρακτηρίζονται από εμπιστοσύνη και τρυφερότητα και είναι πολύ ευτυχισμένες.Οι ενήλικες με ανασφαλή προσκόλληση: Βιώνουν σχέσεις που χαρακτηρίζονται από μια διαρκή και έμμονη προσπάθεια ταύτισης με τον άλλον. Έχουν έντονη ανάγκη για εγγύτητα και χαμηλότερη ικανοποίηση από τη σχέση. Αυτοί είναι που παρουσιάζουν χαμηλότερη αυτοπεποίθηση. Γενικά είναι αγχώδης και φοβούνται την απόρριψη. Στη σχέση συχνά εμφανίζουν υψηλό βαθμό εκφραζόμενου συναισθήματος όπως ζήλια και εκρήξεις θυμού.Οι σχέσεις των ατόμων με αποφευκτική προσκόλληση χαρακτηρίζονται από έλλειψη εμπιστοσύνης και φόβο εγγύτητας. Θέλουν ανεξαρτησία, εκφράζουν θετική εικόνα για τον εαυτό τους, αρνητική για άλλους και δεν ικανοποιούνται εύκολα από τις σχέσεις τους.

Πώς θα γίνει αυτό το πληγωμένο παιδί που κατοικεί μέσα στο σώμα να ξεχωρίσει επιτέλους από το ενήλικο Εγώ μας; Δεν είμαστε οι φόβοι και οι απογοητεύσεις των βρεφικών και παιδικών μας χρόνων. Με ποιους τρόπους θα γιατρευτούν τα τραύματα αυτά που πολλές φορές κατοικούν στο υποσυνείδητό μας και δεν έχουμε καμία πρόσβαση, δεν έχουμε τη δύναμη να τα αγγίξουμε. Είναι σαν μια κλειστή πόρτα σε ένα υπόγειο που φοβόμαστε να κατέβουμε. Χρειαζόμαστε βοήθεια από όποια πλευρά και αν είμαστε. Είτε επιλέγουμε στη ζωή μας έναν τέτοιο άνθρωπο είτε είμαστε εμείς αυτός που κάνουμε την κακοποίηση. Με κάποιον τρόπο πρέπει να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος.

Ποιες είναι οι προθέσεις μου για τη ζωή μου;

Έχω βάλει κάτω σε ένα χαρτί τις αξίες μου; Ποιες είναι οι βασικές αξίες και τα πιστεύω στη ζωή μου; Ο σεβασμός στον εαυτό μου και τους άλλους ανθρώπους πόσο ψηλά είναι στις αξίες μου. Αν μέσα στις προθέσεις μου είναι το να φέρομαι και να μου φέρονται με σεβασμό δεν επιτρέπω καμία συμπεριφορά που δείχνει έλλειψή του. Η λεκτική βία είναι κακοποίηση, η σωματική βία είναι κακοποίηση, η σεξουαλική βία είναι κακοποίηση, οι απειλές και η παρακολούθηση είναι κακοποίηση. Όπου βρίσκομαι και αισθάνομαι ότι δεν με σέβονται ως άνθρωπο και προσωπικότητα είναι κακοποίηση.

Το ξέρω ότι κανείς δεν ξεκινά μια σχέση αν ξέρει εξ αρχής ότι θα εξελιχθεί σε μια κακοποιητική σχέση. Κάποιες φορές μάλιστα οι κακοποιητές στην αρχή μπορεί να είναι περιπτώσεις που έχουν μεγάλη γοητεία και αισθάνεσαι κολακευμένη που κάποιος σε θέλει τόσο πολύ. Βρες τη δύναμη και στο πρώτο καμπανάκι, μίλα σε κάποιον, ζήτα βοήθεια, φύγε! Αφορά τη ζωή σου και την υγεία σου, τη σωματική και την ψυχική.

Μήπως είσαι σε μια κακοποιητική σχέση και δεν το καταλαβαίνεις; Μια ιστοριούλα σαν παραμύθι μπορεί να σου θυμίσει τη ζωή σου

Η σχέση που θα ήθελε η μαμά μου να έχω

Αν έχεις μια κόρη, μια αδερφή, μια ξαδέρφη, ένα κοριτσάκι που αγαπάς όσο τίποτα σε αυτή τη ζωή, θέλω να σκεφτείς σε τι είδους σχέση θα ήθελες να είναι. Τώρα βάλε στη θέση αυτού του μικρού κοριτσιού τον εαυτό σου. Να θυμάσαι ότι κάποιοι σε μεγάλωσαν θεωρώντας σε ότι είσαι ό,τι πιο σημαντικό είχαν στη ζωή τους. Μην το ξεχάσεις ποτέ αυτό.

Άντρας είναι αυτός που σου διασφαλίζει μια τέτοια γυναικεία, προστατευμένη ζωή, ώστε αν χρειαστεί να την αφηγηθείς στη μάνα σου, να μην ντραπείς, να μην ανησυχήσει

Μαλβίνα Κάραλη

Αν βρίσκεσαι σε μια κακοποιητική σχέση, υπάρχουν φορείς που βοηθούν στην ενημέρση δράσεων και την εξάλειψη στην κακοποίηση των γυναικών. Μπορείς να ζητήσεις βοήθεια στο 15900 , στο Διοτίμα και στο 100.

Κοπέλα που έπεσε θύμα απαγωγής σώθηκε κάνοντας τη χειρονομία – σύμβολο της κακοποίησης

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Κακοποίηση γυναικών: Πες το “αρκετά” πριν να είναι αργά και φύγε! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα