Ήξερες ότι τα λαμπάκια που έχεις στο δέντρο σου έχουν την δική τους μοναδική ιστορία;

14:21 25/12/2021 - Πηγή: iPop

Τα Χριστούγεννα είναι μια από τις πιο λαμπερές εποχές του χρόνου και υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα να κάνεις και να δεις στην διάρκειά τους. Ένα από αυτά είναι και τα χριστουγεννιάτικα φώτα. Κάθε χρόνο οι άνθρωποι τα κατεβάζουν από το πατάρι τα φωτάκια τους και διακοσμούν τα δέντρα τους και τα σπίτια τους με αυτές τις φωτεινές νότες που μας θυμίζουν την περίοδο των γιορτών. Ήξερες όμως ότι ακόμα και τα λαμπάκια στο δέντρο σου έχουν την δική τους ιστορία;

Αν νοσταλγείς τα Χριστούγεννα

των παιδικών σου χρόνων δες πώς μπορείς να εντάξεις την εορταστική διακόσμηση των 80′ στο σήμερα

Τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια και η ιστορία τους

Τα χριστουγεννιάτικα φώτα ξεκίνησαν στην πραγματικότητα σαν κεριά. Αυτά τα κεριά στερεώθηκαν στο δέντρο χρησιμοποιώντας κερί ή καρφίτσες. Η πρακτική ξεκίνησε στη Γερμανία κατά τον 17ο αιώνα και συνεχίστηκε για 200 περίπου χρόνια. Έγινε καθιερωμένη πρακτική στη Γερμανία και άρχισε να εξαπλώνεται σε άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Η πρακτική ξεκίνησε αρχικά για να φωτίσει τα στολίδια που ήταν τοποθετημένα στο δέντρο. Αυτή η πρακτική συνεχίστηκε μέχρι περίπου το 1900 όταν τα κηροπήγια έγιναν δημοφιλή και οι άνθρωποι άρχισαν να τα χρησιμοποιούν αντί για κερί ή καρφίτσες για να κρατούν τα κεριά στα δέντρα. Ο σκοπός όμως παρέμεινε ίδιος. Ήταν για να φωτιστούν και να γίνουν ακόμα πιο ορατά εκείνα τα όμορφα έργα τέχνης που στόλιζαν το δέντρο. Μόλις γύρω στο 1915 χρησιμοποιήθηκαν επίσης γυάλινες μπάλες και φανάρια αντικαθιστώντας τα κεριά στα δέντρα ως την κύρια μορφή φωτισμού.

Τα πρώτα ηλεκτρικά λαμπάκια στην ιστορία

Ο κόσμος του χριστουγεννιάτικου φωτισμού άλλαξε για πάντα με την εφεύρεση του λαμπτήρα και του ηλεκτρισμού. Το 1882, το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο που φωτίστηκε με ηλεκτρικά φώτα εμφανίστηκε στη Νέα Υόρκη. Φωτίστηκε από τον Έντουαρντ Τζόνσον που έτυχε να είναι φίλος του Τόμας Έντισον. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο φωταγωγήθηκε με υπέροχα κόκκινα, λευκά και μπλε φώτα, που αγαπούν ακόμα και σήμερα πολλοί. Η καινοτομία αυτή οδήγησε επίσης στη δημιουργία της πρώτης σειράς χριστουγεννιάτικων λαμπτήρων που κατασκευάστηκαν εύκολα και ήταν διαθέσιμα προς πώληση γύρω στο 1890. Αυτό φυσικά ήταν η αρχή των υπέροχων παραδόσεων που έχουμε σήμερα να τοποθετούμε σειρές από χριστουγεννιάτικα φωτάκια γύρω από τα δέντρα και τα σπίτια μας για να ζήσεις τις διακοπές.

Το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο του Λευκού Οίκου που είχε ηλεκτρικά φώτα εμφανίστηκε το 1895 και φωτίστηκε από τον Πρόεδρο Κλίβελαντ. Τα πρώτα σετ λαμπτήρων ήταν πολύ ακριβά για την πλειοψηφία των ανθρώπων, αλλά μέχρι το 1900, πολλά πολυκαταστήματα χρησιμοποιούσαν χριστουγεννιάτικα φώτα για να ζωντανέψουν τις γιορτές τους και να προσελκύσουν πελάτες. Ωστόσο, η αμερικανική εταιρεία Eveready παρήγαγε το πρώτο σετ χριστουγεννιάτικων λαμπτήρων το 1903.

Τα πρώτα σετ κόστιζαν $80 για 24 φώτα, γεγονός που τα καθιστούσε ιδιαίτερα ακριβά για την πλειοψηφία των ανθρώπων. Τότε, έκανε την εμφάνισή της μια πρωτότυπη ιδέα που έδινε την δυνατότητα στους ανθρώπους να νοικιάσουν φωτάκια για τα Χριστούγεννα! Από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκαν τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια οι άνθρωποι τους έδειξαν έμπρακτα την αγάπη τους και μέχρι και σήμερα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της εορταστικής περιόδου μοιράζοντας φως και χαρά σε όλους.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Ήξερες ότι τα λαμπάκια που έχεις στο δέντρο σου έχουν την δική τους μοναδική ιστορία; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα