Η υγεία του εντέρου αλλάζει με την ηλικία | Όσα πρέπει να προσέξεις

13:35 9/12/2019 - Πηγή: iPop
| Όσα

Το να διατηρήσεις τα καλά βακτήρια στο έντερό σου -και να τα βοηθήσεις να πολλαπλασιαστούν- είναι σημαντικά για τη γενική σου υγεία. Η υγεία του εντέρου αλλάζει με την ηλικία και πρέπει να δώσεις προσοχή. 

Διατηρώντας τα καλά βακτήρια στο έντερο σου ευτυχισμένα, ανεξάρτητα απ’ την ηλικία είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Γιατί μπορεί οι περισσότεροι να θεωρούν πως τα βακτήρια μπορούν να αναγεννηθούν από μόνα τους και δεν γερνούν ποτέ, αλλά δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει.

Μια έρευνα έδειξε ότι τα βακτήρια στο έντερο σε συμμετέχοντες μεγαλύτερης ηλικίας είναι λιγότερο ικανά να επεξεργαστούν τις ίνες και να παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας από ό, τι οι συμμετέχοντες στην ηλικία των 30 ετών.

Την ίδια στιγμή, μια άλλη μελέτη δείχνει ότι η ποικιλία των καλών βακτηριδίων έχει την τάση να μειώνεται καθώς το άτομο μεγαλώνει.

Όπως βλέπουμε και στο διάγραμμα, η μείωση της ποικιλομορφίας των καλών βακτηρίων πιθανότατα έχει να κάνει με τις αλλαγές στον τρόπο ζωής που συμβαίνουν καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν. Γιατί το μόνο σίγουρο είναι πως καθώς γερνάμε, η διατροφή μας αλλάζει.

Μερικοί έχουν οδοντικά προβλήματα ή ανεπαρκή σάλιο και αγωνίζονται να μασούν τρόφιμα με ίνες. Άλλοι έχουν μια αλλοιωμένη αίσθηση οσμής ή γεύσης και ως εκ τούτου περιορίζουν τις διατροφικές τους προτιμήσεις μειώνοντας την ποικιλία της διατροφής τους.

Τα νέα, όμως, δεν είναι μόνο κακά! Ευτυχώς, υπάρχουν που μπορείς να κάνεις για να διατηρήσεις τα υγιή βακτήρια στο έντερο. Και η διατροφή είναι η πιο σημαντική.

Συγκεκριμένα,ο μοναδικός μεγαλύτερος προγνωστικός παράγοντας για ένα υγιές έντερο είναι η ποικιλία των φυτικών προϊόντων στη διατροφή. Τα τρόφιμα φυτική προέλευσης, ένα συμπλήρωμα με προβιοτικά, περιορισμός στη χρήση αντιβιοτικών (αν είναι εφικτό), όλα αυτά δουλεύουν για ένα υγιές έντερο.

Το πιο σημαντικό είναι να αγκαλιάσεις τη γήρανση γιατί με τη σωστή διατροφή και τον σωστό τρόπο ζωής δεν χρειάζεται να φοβάσαι. Γήρανση δεν σημαίνει… κατηφόρα αλλά η κάθε ηλικία χρειάζεται προσοχή!

Φρόντισε τον εαυτό σου, τη διατροφή σου και το έντερό σου δεν θα σου δημιουργήσει ποτέ πρόβλημα.

5 + 1 καθημερινές συνήθειες που βλάπτουν το έντερό σου

Υγεία του εντέρου: Οι τρόποι για να το καθαρίσειςΠρόσθεσε βιταμίνη C

Photo: Collage Vintage/Instagram

Η βιταμίνη C, την οποία μπορείς να βρεις σε πολλά φρούτα και λαχανικά, βοηθά σημαντικά στον καθαρισμό του παχέος εντέρου σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη το 2015. Βάλε στη διατροφή σου το μπρόκολο, το kale, τη φράουλα, το λεμόνι και τα πορτοκάλια για το έντερο αλλά και τη γενική υγεία του οργανισμού σου.

Προβιοτικά

Τα φιλικά για το έντερο βακτήρια. Οι ερευνητές έχουν δείξει πως τα προβιοτικά μπορούν να αποτρέψουν και πιθανότατα να γιατρέψουν τον καρκίνο του εντέρου. Αυτά τα «καλά βακτήρια» σταματούν την φλεγμονή και βοηθούν στις «κινήσεις» του εντέρου.

Υψηλά επίπεδα προβιοτικών μπορείς να βρεις στο γιαούρτι και σε ορισμένα τυριά.

Ανθεκτικό άμυλο

Το ανθεκτικό άμυλο επίσης, βοηθά στην υγεία του εντέρου. Θα το βρεις στα φυτικά τρόφιμα όπως τις πατάτες, το ρύζι, τα όσπρια, τις μπανάνες. Επίσης, μια μελέτη του 2013 σχετικά με το ανθεκτικό άμυλο απέδειξε πως μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου.

Περισσότερο νερό

Photo: Pexels/Daria Shevtsova

H χαμηλή πρόσληψη υγρών είναι μια κοινή αιτία δυσκοιλιότητας. Πρέπει, λοιπόν, να πίνεις πολύ νερό για να το αποφύγεις, συγκεκριμένα πρέπει να πίνεις περίπου 1,5 με 2 λίτρα νερό την ημέρα. Ένας άλλος τρόπος για να αυξήσεις τα υγρά είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, όπως το αγγούρι, το κολοκυθάκι, οι τομάτες, το πεπόνι και οι φράουλες.

Τρόφιμα πλούσια σε ίνες

Οι έρευνες έχουν δείξει πως η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ίνες, μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του εντέρου. Εκτός από αυτό, τα τρόφιμα πλούσια σε ίνες, τροφοδοτούν τα «καλά» βακτήρια τα οποία βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής του εντέρου και βελτιώνουν τις πεπτικές διαταραχές όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, τη νόσο του Crohn και την ελκώδη κολίτιδα.

Νερό με αλάτι

Μια έρευνα το 2010, έδειξε πως το αλατόνερο καθαρίζει το έντερο, ειδικά όταν συνδυάζεται με συγκεκριμένες στάσεις της… yoga! Ζητάμε πολλά; Ναι, αλλά είναι για το καλό του εντέρου σου.

Κάθε πρωί, πριν το πρωινό σου ανακάτεψε δύο κουταλάκια αλάτι σε ένα ποτήρι με χλιαρό νερό. Πιες το γρήγορα και επανάλαβε τη διαδικασία το απόγευμα!

Διαβάστε επίσης:

Για ένα υγιές δέρμα, πρέπει να έχεις ένα υγιές έντερο. Πώς θα το πετύχεις;

Photo: Pexels

Το άρθρο Η υγεία του εντέρου αλλάζει με την ηλικία | Όσα πρέπει να προσέξεις εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα