Τι αλλάζει με τους οικογενειακούς γιατρούς με νόμο του Κικίλια;

09:33 9/12/2019 - Πηγή: iPop

Τι αλλάζει με τους οικογενειακούς γιατρούς; Νόμος του Βασίλη Κικίλια φέρνει τα πάνω κάτω με τους οικογενειακούς γιατρούς, αφού λιγοστεύει τους συμβεβλημένους. Οι νέες αμοιβές δημιουργούν ανισότητες και προκαλούν αντιδράσεις.

Τι αλλάζει με τους οικογενειακούς γιατρούς;

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του ethnos.gr, οι νέες αμοιβές για τους οικογενειακούς γιατρούς που προσδιορίζει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας με ειδική διάταξη που περιέχεται στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή, προκαλούν

αντιδράσεις στην ιατρική κοινότητα.

Η νέα διάταξη αυξάνει τον κίνδυνο να λιγοστέψουν περαιτέρω οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ οικογενειακοί γιατροί και οι πολίτες να πρέπει να πληρώνουν τις επισκέψεις. Άλλωστε, ήδη για τους παιδιάτρους οι γονείς αναγκάζονται να πληρώνουν αφού για όλη τη χώρα οι συμβεβλημένοι γιατροί δεν ξεπερνούν τους 150.

Το νομοσχέδιο προβλέπει αλλαγές στις αμοιβές των οικογενειακών γιατρών που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ και πλέον αυτές θα αγγίζουν τα 2.000 ευρώ μηνιαίως ως πάγια αποζημίωση για όλους μέχρι την 1η Αυγούστου του 2020, ενώ η ρύθμιση φαίνεται ότι έχει και αναδρομική ισχύ.

Κι όλα αυτά ενώ ο κλάδος δεν είχε πληρωθεί από τον ΕΟΠΥΥ από τον περασμένο Αύγουστο.

Μέχρι σήμερα οι αμοιβές των συμβεβλημένων οικογενειακών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, προσδιορίζονταν με βάση τους εγγεγραμμένους πολίτες σε κάθε έναν από αυτούς.

Αυτό σημαίνει ότι πλέον όλοι οι οικογενειακοί γιατροί θα λαμβάνουν τις ίδιες αποδοχές, ανεξάρτητα απ’ το πόσους ασθενείς εξετάζουν. Φυσικά, η ιατρική κοινότητα αντιδρά διότι δεν γίνεται οι γιατροί που εξετάζουν συνεχώς ασθενείς κι εκείνοι που δεν εξετάζουν κανέναν να λαμβάνουν τις ίδιες αποδοχές.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών επισημαίνει ότι πάγιο αίτημα των Ιατρικών Συλλόγων είναι η σύναψη Συλλογικής Σύμβασης. Ο ΙΣΑ ζητά την επαναφορά των συμβάσεων κατά πράξη και περίπτωση σε όσους ιατρούς το επιθυμούν, με αξιοπρεπείς αμοιβές καθώς και τη διασφάλιση της ελεύθερης επιλογής γιατρού.

Διαβάστε ακόμα:

Βήμα- βήμα πώς να κάνετε εγγραφή στον οικογενειακό γιατρό

Το άρθρο Τι αλλάζει με τους οικογενειακούς γιατρούς με νόμο του Κικίλια; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα