Η Θεσσαλονίκη έγινε ο πρώτος προορισμός για ανθρώπους με αχρωματοψία στην Ελλάδα!

14:26 9/2/2022 - Πηγή: iPop

Η Θεσσαλονίκη έγινε η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που υιοθετεί το σύστημα ColorADD για άτομα με αχρωματοψία και στόχος της είναι να εξασφαλίσει ίση πρόσβαση στις τουριστικές δραστηριότητες και την καθημερινή ζωή για όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες της.

Φαντάσου, λοιπόν, να ξυπνάς μία μέρα και να μην μπορείς να διακρίνεις τα χρώματα του ουρανού και του ήλιου, να μην μπορείς να απολαύσεις το

υπέροχο χρώμα του ηλιοβασιλέματος, να μην μπορείς να ταιριάξεις τα ρούχα σου και το σημαντικότερο απ’ όλα, να δυσκολεύεσαι να ανταπεξέλθεις στην καθημερινότητά σου, γιατί η κοινωνία δεν έχει μεριμνήσει για εσένα. Τώρα, όμως, γίνεται ένα πολύ μεγάλο βήμα και μία σημαντική αλλαγή.

Είσαι σίγουρος ότι δεν έχεις αχρωματοψία; (Test)

Η Θεσσαλονίκη είναι η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που ανοίγει τον κόσμο της πληροφόρησης σε άτομα με αχρωματοψία σε συνεργασία με το Εργαστήριο Προσαρμοσμένης Φυσικής Δραστηριότητας, Αναπτυξιακής και Φυσικής Αναπηρίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και τον οργανισμό ColorADD της Πορτογαλίας.

Τι είναι η αχρωματοψία και πώς μπορεί να βοηθήσει το σύστημα ColorADD;

Η αχρωματοψία είναι η μειωμένη ικανότητα να βλέπει κανείς το χρώμα ή τις διαφορές στο χρώμα, καθιστώντας τις καθημερινές εργασίες και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες πιο δύσκολες. Ωστόσο, τα άτομα με ολική αχρωματοψία μπορεί επίσης να αισθάνονται άβολα σε φωτεινά περιβάλλοντα και να έχουν μειωμένη οπτική οξύτητα.

Υπολογίζεται ότι 350 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν αχρωματοψία.

Tο σύστημα ColorADD είναι ένας παγκόσμιος κώδικας, βασισμένος σε τρία γραφικά σύμβολα που αντιπροσωπεύουν τα τρία βασικά χρώματα. Μέσω της «Θεωρίας της προσθήκης χρωμάτων» που διδάσκεται στα πρώτα επιστημονικά χρόνια, τα σύμβολα μπορούν να συσχετιστούν και να αναγνωριστεί γραφικά ολόκληρη η παλέτα χρωμάτων. Το μαύρο και το άσπρο φαίνεται να υποδηλώνουν σκούρους και ανοιχτούς τόνους.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ColorADD (@coloradd_oficial)

Το ColorADD έχει ήδη εφαρμοστεί σε πολλούς τομείς όπως ρούχα, υφάσματα και παπούτσια, μολύβια, σχολικά βιβλία, στις μεταφορές, στην διοίκηση της πόλης, στον τομέα της υγείας, στην λιανική πώληση τροφίμων και σε άλλους τομείς που είναι απαραίτητοι για την καθημερινότητα.

Στον τουρισμό, το ColorADD χρησιμοποιείται στη σήμανση για να διευκολύνει τους ανθρώπους σε σημεία διέλευσης, σημεία ενδιαφέροντος, διαδρομές πεζοπορίας, παραλίες καθώς και σε αθλητικές δραστηριότητες.

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πώς βλέπει τον κόσμο ένα άτομο με αχρωματοψία; (Video)

«Αυτό το σύστημα βοηθά τους συγκεκριμένους ανθρώπους να είναι λειτουργικά ενταγμένοι σε μία πραγματικότητα, όπου το χρώμα μεταφράζεται σε πληροφορία», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια στο Εργαστήριο Προσαρμοσμένης Άθλησης, της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) Δήμητρα Κουτσούκη. Η ίδια τονίζει ότι οι χρήστες του ColorADD αντιδρούν σε αυτό με ενθουσιασμό, ενώ θέτει ιδιαίτερα το θέμα της χρήσης του κωδικαλφάβητου στον τομέα του τουρισμού. «Ο τουρισμός είναι η μεγαλύτερη πηγή εσόδων στη χώρα μας. Η τουριστική βιομηχανία είναι μεγαλύτερη από όλες τις άλλες βιομηχανίες», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Το ColorADD έρχεται στην Θεσσαλονίκη!

Στο πλαίσιο αυτό, ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης έχει υιοθετήσει και εφαρμόζει το κωδικό αλφάβητο ColorADD εδώ και περίπου έναν χρόνο, σε μία προσπάθεια να εξυπηρετήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλους τους επισκέπτες της πόλης.

«Η Θεσσαλονίκη είναι η πρώτη πόλη που πήρε αυτόν τον κώδικα και θα τον εφαρμόσει άμεσα σε όλα τα έντυπα του Οργανισμού Τουρισμού. Όλες οι διαφημίσεις που θα βγάζει θα συμπεριλαμβάνουν και το ColorADD», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου. «Ακόμη και αν είναι μόνο δέκα οι κάτοικοι της πόλης και οι επισκέπτες της με αχρωματοψία, για μας και αυτοί οι δέκα είναι πάρα πολύ σημαντικοί και επιθυμούμε να τους διευκολύνουμε».

«Ο Οργανισμός έχει φροντίσει ώστε οποιοσδήποτε έχει αχρωματοψία να μπορεί να κατεβάσει μια εφαρμογή στο κινητό του και μέσα από αυτήν να αντιλαμβάνεται τα πράγματα με το χρώμα τους», προσθέτει.

Unsplash/ Leandros PapakarmezisΤο το ColorADD και στις παραλίες της Χαλκιδικής

Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Λολίδης, στρατηγικός συνεργάτης της ColorADD παγκοσμίως, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι πέρσι το ColorADD εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στις σημαίες του ναυαγοσώστη στην παραλία Μύρτος της Κεφαλονιάς και γνωστοποιεί ότι ο Οργανισμός ColorADD μπορεί να διαθέσει δωρεάν σε παραλιακούς δήμους -για παράδειγμα τους δήμους της Χαλκιδικής- τις τέσσερις χρωματιστές σημαίες των ναυαγοσωστών με ενσωματωμένα τα σήματα του κωδικαλφάβητου, για κάθε παραλία.

«Ο κώδικας μπορεί, επίσης, να εφαρμοστεί σε πάρκινγκ, γήπεδα, γυμναστήρια και χώρους άθλησης, κλινικές, νοσοκομεία, μουσεία και εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους όπως η Βεργίνα, η Πέλλα, ο Λευκός Πύργος, οι Φίλιπποι κ.α», προσθέτει ο κ. Λολίδης.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Η Θεσσαλονίκη έγινε ο πρώτος προορισμός για ανθρώπους με αχρωματοψία στην Ελλάδα! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα