Κάθε στιγμή μετράει – Η αγάπη, ο θάνατος, η ελπίδα και η παραίτηση πρωταγωνιστούν σε μία συγκλονιστική έκθεση για το AIDS

13:27 9/2/2022 - Πηγή: iPop

Η έκθεση Every Moment Counts — AIDS and its Feelings παρουσιάζει 60 διεθνείς καλλιτέχνες και περισσότερα από 200 έργα. Είναι κάτι πολύ σημαντικότερο από μία απλή έκθεση, καθώς παράλληλα εγείρει τη συζήτηση γύρω από τη σύνθετη αναπαράσταση του HIV και του AIDS.

Ο τίτλος της έκθεσης προέρχεται από τη σειρά έγχρωμων φωτογραφιών της Rotimi Fani-Kayode (1955–1989) και παρουσιάζει έργα από το 1982 μέχρι σήμερα. Στην

έκθεση περιλαμβάνονται αρκετές νέες παραγωγές. Εκτός από το να ρίχνει φως στην queer κουλτούρα, το Every Moment Counts – Emotions of AIDS παρουσιάζει σημαντικά έργα τέχνης που δημιουργήθηκαν σε περιόδους έντονων κοινωνικών και πολιτικών κρίσεων.

AIDS: Η νόσος για την οποία δεν μιλάμε ανοιχτά, η παραπληροφόρηση και το στίγμα

 Every Moment Counts — AIDS and its Feelings: Μία έκθεση για κάθε συναίσθημα του AIDS

Επιπλέον, η έκθεση παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη γκάμα «συναισθηματικών ιδιοτήτων» και ένα μείγμα αισθητικής έρευνας, πολιτικού ακτιβισμού, προσωπικών εμπειριών και θεωρητικής ανάλυσης.

Τα εκτιθέμενα έργα δείχνουν πώς οι καλλιτέχνες ανταποκρίθηκαν στην πανδημία του AIDS με θέματα που περιλαμβάνουν την αγάπη και τον θάνατο, την ελπίδα και την παραίτηση, την οικειότητα και το σώμα. Η έκθεση ασχολείται επίσης με την οργή και την επιθυμία, τη φροντίδα και τη βελτίωση, την πνευματικότητα και την προστασία, τη θλίψη και τη μνήμη, την ευαλωτότητα και την εξουσία, το σεξ, την πολιτική και τον ακτιβισμό.

«Κάθε στιγμή μετράει – Το AIDS και τα συναισθήματά του» δηλώνει στον τίτλο της η έκθεση και αποτυπώνει την ισχυρή αίσθηση του επείγοντος που βίωσαν οι καλλιτέχνες ως απάντηση στην τραγωδία του AIDS, αλλά, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, την ποιητική της ζωής και τα συναισθήματά της που εκφράζονται από τα έργα τους. Καθώς αντιμετωπίζουμε μια άλλη πανδημία σήμερα, πολλά από τα ζητήματα που παρουσιάζονται στα έργα έχουν τη δυνατότητα να προσθέσουν νέα επίπεδα νοήματος.

Το έτος 2022 είναι συμβολικό καθώς συμπληρώνονται 50 χρόνια από την αποποινικοποίηση του σεξ μεταξύ ανδρών, όταν καταργήθηκε το άρθρο 213 του Ποινικού Κώδικα. Αυτό οδήγησε πολλά νορβηγικά ιδρύματα τέχνης να καταπιαστούν με σχετικά ζητήματα στο πλαίσιο ενός εθνικού έτους Queer Culture.

Αυτό είναι το σκληρό πρόσωπο του AIDS

Στη Νορβηγία, ο νόμος ίσχυε μόνο για τη σεξουαλική επαφή μεταξύ ανδρών. Ωστόσο, η άρση της απαγόρευσης πριν από 50 χρόνια είχε σημαντικές πολιτιστικές, κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες. Η αλλαγή του νόμου ήρθε πριν από την πανδημία του AIDS στη δεκαετία του 1980. Και παρόλο που η κατάργηση του νόμου σήμαινε αναγνώριση του μεγαλύτερου ποσοστού του πληθυσμού, η διαχείριση της πανδημίας εκείνη την εποχή βοήθησε να στιγματιστούν οι «ομάδες κινδύνου» με εκκλήσεις για πιο ολοκληρωμένα προγράμματα αντισύλληψης τη δεκαετία του 1990.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Κάθε στιγμή μετράει – Η αγάπη, ο θάνατος, η ελπίδα και η παραίτηση πρωταγωνιστούν σε μία συγκλονιστική έκθεση για το AIDS εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα