Η ψυχανάλυση: Ένα ταξίδι μέσα μας

18:32 2/8/2019 - Πηγή: iPop

Με αφορμή τη διοργάνωση του 1ου Διεθνούς Ψυχαναλυτικού Συμποσίου “Freud on the Acropolis”, ζητήσαμε από τον κο Σταύρο Κεβόπουλο, Ψυχολόγο και επιστημονικό υπεύθυνο της εταιρείας «Άερτον Ψυχολογικές Υπηρεσίες» να μας μιλήσει για τη σημασία της ψυχανάλυσης στη ζωή μας.

Παρακάτω όσα μας είπε για την ψυχανάλυση στη σημερινή εποχή, αλλά και το πώς γεννήθηκε η ιδέα για το 1ο Διεθνές Ψυχαναλυτικό Συμπόσιο που θα γίνει τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα.

Στη σημερινή εποχή της κρίσης… η ψυχανάλυση είναι μια πολυτέλεια?Ποτέ η ψυχανάλυση
δεν ήταν πολυτέλεια. Ίσως παλαιότερα που οι ψυχαναλυτές ήταν λιγότεροι η ψυχανάλυση να είχε ένα αυξημένο κόστος. Σήμερα, μπορεί κανείς να κάνει ψυχανάλυση με εξατομικευμένο κόστος, είτε σε ιδιωτικό πλαίσιο είτε απευθυνόμενος σε ειδικά προγράμματα του Ινστιτούτου Κλασσικής Ψυχανάλυσης και της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας.Πολλοί πιστεύουν ότι η ψυχανάλυση διαρκεί για πάντα…Είναι αλήθεια ότι η ψυχανάλυση χρειάζεται αρκετό χρόνο. Αυτό όμως, όπως καταλαβαίνετε, είναι απαραίτητο γιατί οι αλλαγές επί του ψυχικού οργάνου επιτελούνται ενόσω το ψυχικό όργανο βρίσκεται εν λειτουργία. Θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε αυτή τη διαδικασία με μια ανακατασκευή ενός σπιτιού το οποίο όμως ταυτόχρονα κατοικείται καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών.Ασυνείδητο: Μήπως τελικά είναι καλύτερα να μην γνωρίζουμε;Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι καλύτερα να μην γνωρίζουν. Αυτό που δεν γνωρίζουμε όμως διαφεντεύει τη ζωή μας. Με την ψυχανάλυση φωτίζουμε τις σκοτεινές πλευρές του εαυτού μας, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε ένα μεγάλο κομμάτι συνειδητότητας στην υπηρεσία της καθημερινότητάς μας. Όπως λέει και ο Ο.Ελύτης «Λάμπει μέσα μου εκείνο που αγνοώ, μα ωστόσο λάμπει».

View this post on Instagram

Το Συμπόσιο ‘‘Ο Φρόυντ στην Ακρόπολη’’ θα πραγματοποιηθει στο Μουσείο της Ακρόπολης το οποίο θεμελιώθηκε το 2003 και άνοιξε για το κοινό στις 21 Ιουλίου 2009. Φιλοξενεί Ημερίδες, Εταιρικές Παρουσιάσεις, Συνεντεύξεις Τύπου, Γενικές Συνελεύσεις, Σεμινάρια, Δείπνα, Γεύματα, Παρουσιάσεις Βιβλίων. Περισσότερα: https://freudontheacropolis.com

A post shared by Freud on the Acropolis (@freud.on.the.acropolis) on Jul 4, 2019 at 7:51am PDT

Γιατί τόση έμφαση στη σεξουαλικότητα;Είναι εξαιρετικά απλό. Από τη στιγμή που απαγορεύτηκε η ελεύθερη σεξουαλική λειτουργία στον άνθρωπο, το σεξ κατέστη ιδιαίτερα σημαντικό. Φανταστείτε να είχε απαγορευθεί ένα από τα υπόλοιπα ανθρώπινα ένστικτα, πείνα κλπ…Το σεξουαλικό ένστικτο ζητά εναγωνίως άμεση ικανοποίηση ενώ προσπαθεί να προσαρμοστεί στις επιταγές του πολιτισμού. Είναι ένας αδιάκοπος  αγώνας. Γι’ αυτό και επικρατεί η αίσθηση ότι το σεξ κινεί τον κόσμο.Πολλοί πιστεύουν ότι η σχέση ψυχαναλυτή-θεραπευόμενου είναι κάπως απρόσωπη. Πώς θα περιγράφατε τη σχέση αυτή;Ο ψυχαναλυτής είναι ένας απλός άνθρωπος. Μέσα από τη δική του ψυχανάλυση καταφέρνει να έχει ένα ικανοποιητικά λειτουργικό εγώ. Στα πλαίσια της ψυχανάλυσης, αυτό επιδιώκει να πετύχει και για τον αναλυόμενό του. Ουσιαστικά ο στόχος του αναλυτή είναι να μεταφέρει τον αναλυόμενό του από τη φαντασίωση στην πραγματικότητα. Απαιτείται, για αυτό, μια πολύ δυνατή σχέση μεταξύ τους.

View this post on Instagram

Η @lectus.adv και η aerton.gr διοργανώνουν το 1ο Διεθνές Ψυχαναλυτικό Συμπόσιο “Ο Φρόυντ στην Ακρόπολη”. 28-29 Σεπτεμβρίου στο Mουσείο της Ακρόπολης @theacropolismuseum

A post shared by Freud on the Acropolis (@freud.on.the.acropolis) on Jun 19, 2019 at 6:42am PDT

Πόσο χρήσιμη είναι η ψυχανάλυση στη σημερινή εποχή;Όσο χρήσιμο είναι να γνωρίζει κανείς τον εαυτό του. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς τους ανθρώπους να γνωρίζουμε σε βάθος τις αδυναμίες και τα πλεονεκτήματά μας. Η γνώση αυτή μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο να αποφασίζουμε πάντα υπέρ του εαυτού μας.Και τώρα;…«Freud on the Acropolis»?Το Freud on the Acropolis είναι μια ιδέα που γεννήθηκε στους κόλπους της Άερτον Ψυχολογικές Υπηρεσίες, αντλώντας έμπνευση από τη μοναδική επίσκεψη του Φρόυντ στην Ακρόπολη το 1904. Το συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου, στο Μουσείο της Ακρόπολης. Στόχος μας είναι, μέσα από το Συμπόσιο, η Ελλάδα να γίνει ένας χώρος μελέτης του Φροϋδικού έργου και ανάδειξης του έγκριτου ψυχαναλυτικού λόγου. Η φιλοδοξία μας είναι κάθε χρόνο  να παρουσιάζονται στο Συμπόσιο πολύ ενδιαφέρουσες εργασίες σε σχέση  με την ψυχαναλυτική θεωρία, έτσι ώστε το Freud on the Acropolis να αναδειχθεί σε έναν παγκόσμιο ψυχαναλυτικό θεσμό.  Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή μας να φιλοξενούμε διακεκριμένους ξένους και Έλληνες ψυχαναλυτές. Πρόκειται για μια εκδήλωση υψηλού επιστημονικού ενδιαφέροντος αλλά και μια εξαιρετική διοργάνωση με πολύτιμο αρωγό σε αυτό το εγχείρημα τη Lectus Advertising και την κ. Σόνιας Σαλτσίδη που πήρε την πρωτοβουλία να υλοποιήσει  το όραμά μας. Η ποιότητα με την οποία αγκαλιάζει το Συμπόσιο η Lectus adv μας κάνει περήφανους όχι μόνο για την επιστημονική αρτιότητα αλλά και για την εξαιρετική οργάνωση του Συμποσίου. Είμαστε βέβαιοι ότι το κοινό του συμποσίου θα απολαύσει τις ομιλίες αλλά και τη βιωματική εμπειρία που θα ακολουθήσει κατά την ανάβαση στο βράχο της Ακρόπολης.

View this post on Instagram

Η @lectus.adv και η aerton.gr διοργανώνουν το 1ο Διεθνές Ψυχαναλυτικό Συμπόσιο “Ο Φρόυντ στην Ακρόπολη”. 28-29 Σεπτεμβρίου στο Mουσείο της Ακρόπολης @theacropolismuseum

A post shared by Freud on the Acropolis (@freud.on.the.acropolis) on Jun 14, 2019 at 6:05am PDT

Info!

1ο Διεθνές Ψυχαναλυτικό Συμπόσιο “Freud on the Acropolis”

Πότε; 28 & 29 Σεπτεμβρίου 2019

Πού; Μουσείο Ακρόπολης

Κάντε εδώ την εγγραφή σας για το Ψυχαναλυτικό Συμπόσιο

Το άρθρο Η ψυχανάλυση: Ένα ταξίδι μέσα μας εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα