Η έμπνευση που χρειάζεσαι σήμερα: Η ιστορία του ομόφυλου ζευγαριού στην Ταϊβάν που κατάφερε να υιοθετήσει νόμιμα παιδί

12:51 3/7/2022 - Πηγή: iPop

Ο Wang Chen-wei, ο Chen Chun-ju κατάφεραν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα: Το ομόφυλο ζευγάρι στην Ταϊβάν υιοθέτησε παιδί με το οποίο κανένας από τους δύο δεν έχει συγγένεια και αυτός είναι ένας υπέροχος λόγος για να γιορτάζει κανείς, μιας και οι ίδιοι αποτελούν το πρώτο ζευγάρι στη χώρα που καταφέρνουν κάτι τέτοιο, σε μια εποχή που ακόμη συζητιέται το αυτονόητο: αν δικαιούνται οι ομοφυλόφιλοι να γίνουν γονείς μέσω της υιοθεσίας.

Η Ταϊβάν νομιμοποίησε τους γάμους ομοφυλόφιλων το 2019, και έγινε η πρώτη περιοχή στην Ασία που το έκανε, αλλά δεν εξάλειψε όλες τις ανισότητες για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

Όλα αυτά που θα ήθελαν να σου πουν οι LGBTQ+ συνάδελφοί σου

Ομόφυλο ζευγάρι στην Ταϊβάν υιοθέτησε παιδί: Τα γλυκόπικρα συναισθήματά τουςCNN

Τώρα ζουν το οικογενειακό τους όνειρο με 4 ετών κόρη τους Joujou, στην πόλη Kaohsiung, σε ένα διαμέρισμα διακοσμημένο με σημαίες ουράνιου τόξου και οικογενειακές φωτογραφίες. Ωστόσο, ενώ η οικογενειακή τους ζωή είναι γαλήνια, η νίκη τους στο δικαστήριο τους άφησε μία γλυκόπικρη γεύση.

Ενώ το δικαστήριο έκανε εξαίρεση για το ζευγάρι, ο νόμος παραμένει και συνεχίζει να περιορίζει τις πολιτικές ελευθερίες άλλων ομόφυλων ζευγαριών.

«Δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα χαρούμενοι για τη νίκη μας, γιατί πολλοί φίλοι μας εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες στο να κάνουν οικογένεια», είπε ο Chen, 35 ετών.

«Ακόμη και μετά τη νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, δεν νιώθαμε ευπρόσδεκτοι να κάνουμε παιδιά μαζί ως οικογένεια», πρόσθεσε ο Wang. «Μας αντιμετώπιζαν σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας».

Ενώ η Ταϊβάν το 2019 έγινε η πρώτη στην περιοχή που νομιμοποίησε τους γάμους ομοφυλόφιλων, η νομική μεταρρύθμιση δεν παρείχε πλήρη δικαιώματα υιοθεσίας σε ομοφυλόφιλα ζευγάρια.

Αυτό έχει δημιουργήσει ένα παράξενο νομικό κενό στο οποίο τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια και οι ελεύθεροι όλων των σεξουαλικών προσανατολισμών επιτρέπεται να υιοθετούν παιδιά με τα οποία δεν έχουν βιολογική σχέση, αλλά τα ζευγάρια του ίδιου φύλου δεν μπορούν. Μέχρι σήμερα, ο Wang και ο Chen παραμένουν το μόνο παντρεμένο ζευγάρι ομοφυλοφίλων στο νησί που έχουν υιοθετήσει παιδί.

«Ελπίζω ότι η πρώτη μας ιστορία νίκης ως γκέι ζευγάρι θα χρησιμεύσει ως βάση για την πλήρη πρακτική της δίκαιης, ίσης μεταχείρισης για άλλες ΛΟΑΤΚΙ+ οικογένειες», έχει αναφέρει χαρακτηριστικά ο Chen.

Πώς είναι να είσαι σε μια LGBTQ+ σχέση στην Ελλάδα του σήμερα; Η Βαλέρια και η Άννα μας λένε την ιστορία τους

Ένα βήμα πίσω για τα προοδευτικά βήματα στην Ταϊβάν

Οι ακτιβιστές λένε ότι αυτό το κενό δείχνει ότι παρά τα βήματα που έχει κάνει η Ταϊβάν όσον αφορά την αναγνώριση των δικαιωμάτων LGBTQ, η χώρα έχει πολύ δρόμο ακόμη να διανύσει προτού τα ομόφυλα ζευγάρια αποκτήσουν πραγματική ισότητα.

Το νομικό κενό της υιοθεσίας δεν είναι το μόνο πρόβλημα που έχει απομείνει από το 2019. Η νομική αλλαγή επίσης απέτυχε να αναγνωρίσει πλήρως τους διακρατικούς γάμους ομοφυλόφιλων. Οι αλλοδαποί σύζυγοι αναγνωρίζονται μόνο εάν ο γάμος ομοφύλων είναι επίσης νόμιμος στη δικαιοδοσία της χώρας τους.

Ο Freddy Lim, ανεξάρτητος βουλευτής στην Ταϊβάν που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των LGBTQ, είπε ότι το κενό προέκυψε επειδή τη στιγμή που άλλαξε ο νόμος, η κοινωνία εξακολουθούσε να «αντιμετωπίζει μεγάλη αντίθεση από ομάδες κατά των LGBTQ» , οπότε η κυβέρνηση επικεντρώθηκε «μόνο στη νομιμοποίηση του γάμου, αλλά όχι για τα δικαιώματα που σχετίζονται με την υιοθεσία παιδιών».

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Η έμπνευση που χρειάζεσαι σήμερα: Η ιστορία του ομόφυλου ζευγαριού στην Ταϊβάν που κατάφερε να υιοθετήσει νόμιμα παιδί εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα