«Γινόμαστε οι 5 πιο κοντινοί μας άνθρωποι;» Μύθος ή αλήθεια; Και τι λέει η επιστήμη γι’ αυτό;

20:44 21/4/2022 - Πηγή: iPop

Γινόμαστε οι 5 πιο κοντινοί μας άνθρωποι; Μύθος ή αλήθεια; Ίσως και εσύ έχεις ακούσει αυτό το ρητό που κυκλοφορεί. Τι λένε όμως οι επιστήμονες και τι έχουν διαπιστώσει τα brain scans που έχουν γίνει μέσα στα χρόνια; Δικαιολογεί η επιστήμη αυτήν την άποψη ή είναι άλλος ένας αστικός μύθος που περιφέρεται από στόμα σε στόμα χωρίς καμία βάση;

FreepikΓινόμαστε οι 5 πιο κοντινοί μας άνθρωποι;

Η απάντηση βρίσκεται στους κατοπτρικούς νευρώνες του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνοι για την εξέλιξή μας ως είδος μέσα στους αιώνες. Χάρη σε αυτούς οι άνθρωποι των σπηλαίων

μιμούνταν ο ένας τον άλλο και με αυτόν τον τρόπο μάθαιναν πράγματα, έμαθαν να μιλούν που ήταν και η αρχή της δημιουργίας πολιτισμού και φυσικά δημιούργησαν σχέσεις.

Το Mirroring είναι μια διαδικασία που μπορεί να έχεις βιώσει και εσύ στην επικοινωνία σου με κάποιους συγκεκριμένους ανθρώπους, όπως για παράδειγμα σε μια συζήτηση σε κάποια συνεδρία ή σε φιλικές και επαγγελματικές σχέσεις. Τη στιγμή που μιλάτε η επικοινωνία μοιάζει με μια χορογραφία. Ταιριάζουν οι κινήσεις σας και οι λέξεις που λέτε, ταιριάζουν όλα αυτά που υποστηρίζεται. Οι κατοπτρικοί νευρώνες του εγκεφάλου το κάνουν αυτό το καθρέφτισμα.

Τι γίνεται όμως με τους ανθρώπους που έχεις στη ζωή σου; Τους πιο κοντινούς σου; Μπορεί το κριτήριο της φιλίας μας να είναι διαφορετικό σε όλες τις φάσεις της ζωής μας, πχ στο νήπιο μπορεί να διάλεξες το παιδάκι που παίζατε καλύτερα στο διάλειμμα, αλλά αυτό δεν σου έφτανε στο λύκειο ή τώρα που είσαι σε μια δουλειά κάνεις παρέα με τους συναδέλφους που κολλάς περισσότερο και όχι με όλους. Και αυτό είναι πολύ φυσικό. Δεν ταιριάζουμε με όλους.

Θέλεις να αρέσεις σ’ όλους; Μπορείς να το καταφέρεις μ’ αυτές τις 4 συμβουλές! Bonus ένα μυστικό που κανείς δεν θα σου πει

Ο χρόνος σου είναι πολύτιμος

Τώρα είναι η ώρα να δεις λίγο έξω από εσένα, να κάνεις την αξιολόγησή σου και τις επιλογές που είναι πολύ καθοριστικές για το μέλλον σου. «Δείξε μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι», λέει χρόνια ο σοφός λαός και όντως έχει βάση.

Οι 5 πιο κοντινοί σου άνθρωποι τελικά ποιοι είναι; Τι κάνουν στη ζωή τους, πώς διαθέτουν τον ελεύθερο χρόνο τους; Όσο περισσότερο περνάς χρόνο μαζί τους, τόσο οι νευρώνες σου καθρεφτίζουν συμπεριφορές και καταστάσεις.

Έχουν στόχους, έχουν εξέλιξη ή παραμένουν οι ίδιοι όσα χρόνια τους γνωρίζεις; Το ξέρω ότι είναι λίγο δύσκολη αυτή η αξιολόγηση γιατί μπλέκεται στη μέση το συναίσθημα, η αγάπη, το νοιάξιμο και πολλές φορές δεν είμαστε αντικειμενικοί αλλά έτσι όπως τα βλέπεις σήμερα τα πράγματα, αν συνεχίσετε με αυτόν τον ρυθμό πώς θα είστε σε 5 ή 10 χρόνια;

Πριν πάρεις την οποιαδήποτε απόφαση που θα περιέχει μέσα της το πού θα διαθέσεις τον χρόνο και την ενέργειά σου, να σε ρωτάς πάντα: «Υποστηρίζει αυτή μου η επιλογή τον άνθρωπο που θέλω να γίνω»; Φυσικά για να απαντήσεις στην ερώτηση αυτή προϋποθέτει να γνωρίζεις ποιος άνθρωπος στοχεύεις να γίνεις σε όλα τα επίπεδα γιατί η επιτυχία ποτέ δεν έρχεται κατά τύχη.

Ποιος άνθρωπος είσαι μέσα στο δωμάτιο;

Υπάρχει μια απίστευτη ιδέα που κάπου είχα διαβάσει και μου άρεσε πολύ και τη μοιράζομαι μαζί σου. Λέει λοιπόν: «Αν είσαι ο πιο έξυπνος άνθρωπος σε ένα δωμάτιο, είσαι σε λάθος δωμάτιο». Πρόσεξε πολύ τα δωμάτια που μπαίνεις και τους ανθρώπους που επιλέγεις να γίνουν κομμάτι της καθημερινότητάς σου. Με αυτούς τους ανθρώπους θα περνάτε χρόνο στις διακοπές, ή στο οκτάωρο της δουλειάς, θα αφιερώνετε χρόνο και ενέργεια, θα μεγαλώσετε μαζί και αυτός ο χρόνος είναι μια αληθινή επένδυση. Αν αποδεχτούμε την άποψη ότι ο χρόνος είναι ό,τι πολυτιμοτιμότερο έχουμε, μετά από την υγεία μας, καταλαβαίνεις τι εννοώ.

Να επιδιώκεις την παρέα ανθρώπων που θα ήθελες να μοιάσεις, να κάνεις παρέα με ανθρώπους όλων των ηλικιών γιατί ο καθένας έχει κάτι να σου πει και να αφήσει το προσωπικό του αποτύπωμα στη ζωή σου.

Όλα αυτά όμως προϋποθέτουν, ενδοσκόπηση και διάθεση για βελτίωση και την διάθεση να δώσεις την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου σε όλα τα επίπεδα. Θέλει δουλειά, θέλει αφοσίωση και επίσης να ξέρουμε ποιοι είμαστε και τι ακριβώς θέλουμε από τη ζωή μας. Μια ερώτηση που ακούγεται εύκολη αλλά η αλήθεια είναι ότι είναι από τις πιο δύσκολες ερωτήσεις που μπορούμε να θέσουμε στον εαυτό μας.

Αν μετά από αυτήν την διαπίστωση δεις ότι οι 5 πιο κοντινοί σου άνθρωποι δεν μπορούν να σε συντροφεύσουν στο ταξίδι της ζωής σου, ο χρόνος θα δείξει αν είστε όντως πλασμένοι για να συμπορευτείτε στη ζωή ή όχι, καθώς μεγαλώνουμε φεύγουν άνθρωποι που μέχρι πρώτα ονομάζαμε κολλητούς, συντρόφους, αγαπημένους συναδέλφους. Ο χρόνος ξέρει. Και αυτό είναι πολύ οκ, ίσως ήταν αυτό που χρειαζόταν για να κάνεις το άλμα σου!

Πες μου τι σκέψεις κάνεις, να σου πω τι προ(σ)καλείς

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο «Γινόμαστε οι 5 πιο κοντινοί μας άνθρωποι;» Μύθος ή αλήθεια; Και τι λέει η επιστήμη γι’ αυτό; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα