Τι είναι η «Mικρονόβα» που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στο σύμπαν;

16:04 21/4/2022 - Πηγή: iPop

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν ένα νέο είδος έκρηξης αστεριών που ονομάζεται Μικρονόβα. Αν και μπορεί να είναι μικρότερο από τις γιγάντιες εκρήξεις σουπερνόβα που κόβουν τη ζωή στα αστέρια, αυτό το «εμπρηστικό» γεγονός εξακολουθεί να έχει ιδιαίτερη σημασία.

Κάθε Μικρονόβα μπορεί να κάψει «περίπου 3,5 δισεκατομμύρια Μεγάλες Πυραμίδες της Γκίζας» μέσα σε λίγες μόνο ώρες, σύμφωνα με τους ερευνητές. Αυτά τα εξαιρετικά ισχυρά ξεσπάσματα μπορεί να συμβούν στην επιφάνεια νεκρών αστεριών περίπου του μεγέθους του πλανήτη μας.

Σπουδαία νέα! Αυτός είναι ο τρόπος να ταξιδέψεις στο διάστημα! – Εσύ

ακόμα να κλείσεις το εισιτήριό σου;

Τι είναι η «Mικρονόβα» και γιατί μιλούν όλοι γι’ αυτήν;

Η ομάδα των αστρονόμων, χρησιμοποιώντας το πολύ μεγάλο τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου στην έρημο Ατακάμα της Χιλής, δήλωσε: «Ανακαλύψαμε και εντοπίσαμε για πρώτη φορά αυτό που ονομάζουμε Μικρονόβα», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Simone Scaringi, αστρονόμος και επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Durham στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Το φαινόμενο αμφισβητεί όλα όσα ξέραμε για το πώς συμβαίνουν οι θερμοπυρηνικές εκρήξεις στα αστέρια. Νομίζαμε ότι το γνωρίζαμε αυτό, αλλά αυτή η ανακάλυψη προτείνει έναν εντελώς νέο τρόπο για να τις επιτύχουμε», συμπλήρωσε. Η μελέτη που περιγράφει λεπτομερώς τα ευρήματα, δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, 20/4, στο περιοδικό Nature.

Οι λευκοί νανό αστέρες που βρίσκονται σε συνδυασμό με άλλα αστέρια αντλούν υδρογόνο από τους συντρόφους τους. Όταν το αέριο συναντά την καυτή επιφάνεια των σωληνώσεων του λευκού νάνου, τα άτομα υδρογόνου προκαλούν την έκρηξη. Αυτά τα γεγονότα είναι γνωστά ως novae.

Κινέζοι αστροναύτες επέστρεψαν στην Γη μετά από 183 μέρες σημειώνοντας νέο ρεκόρ παραμονής στο διάστημα!

«Τέτοιες εκρήξεις κάνουν ολόκληρη την επιφάνεια να καίγεται και να λάμπει έντονα για αρκετές εβδομάδες», δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Nathalie Degenaar, αστρονόμος και επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ.

«Αυτό οδηγεί σε εκρήξεις, οι οποίες έχουν περίπου το ένα εκατομμυριοστό της ισχύος μιας έκρηξης nova, εξ ου και το όνομα micronova», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Paul Groot, αστρονόμος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Radboud στην Ολλανδία, σε δήλωση.

Ταξίδι στο διάστημα μέσα από ένα test

Η ερευνητική ομάδα εντόπισε τις μικροεκρήξεις αφού εξέτασε δεδομένα που συλλέχθηκαν από το Transiting Exoplanet Survey Satellite ή την αποστολή TESS της NASA. Ο δορυφόρος χρησιμοποιείται για την αναζήτηση εξωπλανητών, αλλά ερευνά και κοντινά αστέρια για την αναζήτηση πλανητών που βρίσκονται γύρω τους.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Τι είναι η «Mικρονόβα» που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στο σύμπαν; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα