«Γίνε εσύ η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο»

19:10 8/11/2022 - Πηγή: iPop

«Γίνε η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο» λέει ο ποιητής και είναι μια άποψη που συμμερίζομαι με μεγάλη θέρμη. Έχει όραμα, έχει βλέψεις για το μέλλον. Σκέφτομαι λοιπόν ότι το μέλλον αυτού του κόσμου τούτη τη στιγμή έχουμε την τιμή να το έχουμε στην αγκαλιά μας. Το μέλλον αυτού του κόσμου σήμερα είναι ένα μικρό παιδάκι που πάει σχολείο, παίζει, γελάει, μαθαίνει, απελπίζεται. Το παιδί αυτό, το δικό μου, το δικό σου, όλα τα παιδιά αυτού του κόσμου, σε λίγα χρόνια θα πάρουν τη σκυτάλη από τα χέρια μας και θα τρέχουν με τις δικές τους ταχύτητες. Θα παλεύουν να σώσουν ό,τι τους αφήσουμε, απ’ αυτά

που πήραμε και εμείς με τη σειρά μας από τους προηγούμενους.

Γίνε η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο

Βλέπω ανθρώπους που είναι μεγαλύτεροι από εμάς. Θα μπορούσες να πεις πώς οδεύουν προς τη δύση της ζωής τους και όμως, ενώ θα μπορούσαν να έχουν παραιτηθεί και πάλι εκείνοι κάνουν πράξεις αγάπης και καλοσύνης προς τον πλανήτη και προς τους ανθρώπους που θα τα πάρουν στα χέρια τους αύριο, αυτά που θα τους αφήσουμε.

Κάνουν ανακύκλωση. Μια τόσο δα μικρή πράξη σεβασμού, απλώς ξεχωρίζοντας τα σκουπίδια τους και πετώντας την ανακύκλωση στον μπλε κάδο. Μια μικρή κίνηση που κάνει τη διαφορά. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν εγγόνια στα οποία δίνουν το καλό παράδειγμα, χωρίς ποτέ να πουν κάτι ή να νουθετήσουν κανένα. Δίνουν το παράδειγμα μόνο όντας ο εαυτός τους.

Περιορίζουν όσο μπορούν τη χρήση πλαστικού, χρησιμοποιώντας σακούλες πολλαπλών χρήσεων ή ακόμα και με το ποτήρι για τον καφέ τους που δεν είναι μιας χρήσης.

Pexels Να αφήσεις τον κόσμο λίγο καλύτερο από όσο τον βρήκες

Περαστικοί είμαστε όλοι και όμως, το αποτύπωμα που αφήνουμε σ’ αυτόν τον πλανήτη θα μείνει στη γη ακόμα και όταν εμείς δεν θα υπάρχουμε πια. Όταν δεν θα είμαστε ούτε καν σαν ανάμνηση στο μυαλό κάποιου αφού όλοι όσοι μας ήξεραν κάποτε θα έχουν και εκείνοι φύγει. 

Τα παιδιά μας μαθαίνουν στο σχολείο τους από πολύ μικρά για την ανακύκλωση. Τα λέει η δασκάλα τους, τους δείχνει τις εικόνες και αυτό γίνεται μια πραγματικότητα για εκείνα. Ο μπλε κάδος είναι παντού και εκείνα γνωρίζουν πολύ καλά τι πρέπει να κάνουν. 

Βλέπουν εσένα στο σπίτι που χωρίζεις τα σκουπίδια, βλέπουν τον παππού και τη γιαγιά να κάνουν το ίδιο. Θα μου πεις είμαι μόνο ένας, πώς μπορώ να κάνω τη διαφορά; Τα νούμερα είναι σκληρά και οι αλήθειες που λένε πονάνε.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι μια αλήθεια, όπως και το γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή είναι πια η πραγματικότητα που βιώνει η δική μας γενιά. Πώς μπορώ να κάνω τη διαφορά μόνο με την ανακύκλωση, με τη χρήση πολλών χρήσεων αντικειμένων, με το αλουμινένιο καλαμάκι. Πώς μπορώ να φροντίσω το αποτύπωμά όταν είμαι μόνο ένας.

Αν έκανε το ίδιο ένα ολόκληρο χωριό, μια πόλη, μια χώρα. Αν γινόταν μια αλυσίδα που όλοι φρόντιζαν το αποτύπωμά τους σε όποια ηλικία και αν ήταν σήμερα τι θα γινόταν; 

Μικρές αλλαγές που φέρνουν μεγάλα αποτελέσματαΜαθαίνω ότι υπάρχει ένα γκρουπ μαμάδων που φέτος επιλέγει να μην ντύσει τα σχολικά βιβλία των παιδιών με το πλαστικό αυτοκόλλητο. Δίνοντας με αυτόν τον τρόπο το μήνυμα ότι σεβόμαστε το περιβάλλον. Αγοράζω ποτήρι πολλαπλών χρήσεων για τον καφέ μου και καλαμάκι και το προσφέρω στην καφετέρια για να μου βάλουν εκεί τον καφέ μου. Αν πίνεις έναν καφέ απ’εξω την ημέρα μπορείς να δεις πόσο πλαστικό σώζεται μόνο χάρη σε έναν άνθρωπο.Στο σούπερ μάρκετ χρησιμοποιώ τη σακούλα πολλαπλών χρήσεων.Κάνουμε διαλογή των απορριμμάτων μας και αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει και με τα παιδιά, δηλαδή να υπάρχει ένας κάδος για ανακύκλωση και να πετούν εκεί ό,τι μπορεί να πάει στον μπλε κάδο.Δεν αγοράζουμε αλόγιστα πράγματα. Δεν τα χρειαζόμαστε όλα αυτά που αγοράζουμε συνεχώς. 

Μικρές δράσεις μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά ακόμα και αν θεωρούμε ότι η μονάδα από μόνη της δεν μπορεί να φέρει αλλαγή.

Αυτό το κείμενο γράφτηκε με αφορμή ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να φροντίσει να αφήσει στο μέλλον κάτι πίσω. Ακόμα και αν εκείνοι δεν θα είναι εδώ για να το δουν, φροντίζουν για να τα βρει η συνέχειά τους και αυτό είναι κάτι που συγκινεί, αν κάτσουμε να το σκεφτούμε.

7 αξίες που πρέπει να διδάσκουμε στα παιδιά μας για να είναι έτοιμα για όσα θα αντιμετωπίσουν στην ενήλικη ζωή τους

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο «Γίνε εσύ η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο» εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα