Γιατί νιώθεις κόπωση ενώ είσαι όλη μέρα στο σπίτι;

15:47 9/4/2020 - Πηγή: iPop

Είσαι σπίτι όλη μέρα, πιθανότατα δουλεύεις με τις πιτζάμες σου ή με ό,τι πιο άνετο έχεις, κοιμάσαι λίγο περισσότερο αφού δεν χρειάζεται να ξυπνήσεις νωρίτερα για να πας στη δουλειά… Γιατί νιώθεις κόπωση ενώ είσαι όλη μέρα στο σπίτι;

Η ψυχοθεραπεύτρια Lucy Beresford εξηγεί στη βρετανική Huffington Post ότι ο εγκλεισμός σε συνδυασμό με την έλλειψη αρμοδιοτήτων και δομημένης καθημερινότητας, μπορούν όντως να προκαλέσουν εξάντληση σε κάποιους ανθρώπους.

Γιατί νιώθεις κόπωση;

«Ψυχολογικά, είμαστε

“σχεδιασμένοι” για συνεχή εξέλιξη στη ζωή μας», σημειώνει η Lucy Beresford και συνεχίζει τονίζοντας πως «αν δεν υπάρχει δομή, ενδιαφέρον, ακόμα και αγάπη στον εαυτό μας στην ημέρα, τότε οι ώρες φαίνονται πιο μεγάλες, επίπονες και αισθανόμαστε ηττημένοι, ληθαργικοί, ακόμα και καταθλιπτικοί. Και όσο λιγότερα πράγματα κάνουμε, τόσο ηττημένοι θα νιώθουμε».

Απ’ την πλευρά του, ο Dr Roger Henderson, προσθέτει πως το χρόνιο στρες μας εξαντλεί ψυχικά και σίγουρα η κατάσταση με τον κορονοϊό που βιώνουμε τώρα είναι στρεσογόνα.

Τα αυξανόμενα επίπεδα των ορμονών του άγχους όπως η αδρεναλίνη στο σώμα μπορούν -αν και ενδεχομένως είναι χρήσιμα σε σύντομη και ελαφριά διαταραχή άγχους- να έχουν αντίκτυπο στο σώμα σε χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας και να προκαλέσουν σωματική και ψυχική κούραση

Τι να φας για να καταπολεμήσεις την κούραση.

Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η καθιστική ζωή επιδρά μ’ έναν τρόπο στο σώμα που μας κάνει να νιώθουμε υπνηλία. Επιπλέον, το άγχος μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ποσότητα αλλά και την ποιότητα του ύπνου, με αποτέλεσμα μετά να αισθανόμαστε κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της μέρας.

Τι μπορούμε να κάνουμε;Να φροντίσουμε τον ύπνο μας και να έχουμε ένα ήρεμο περιβάλλον πριν πέσουμε για ύπνο.Να έχουμε έναν προγραμματισμό και μια συνέπεια στην ώρα που κοιμόμαστε και ξυπνάμε.Να κάνουμε καθημερινά δραστηριότητες που μας ενεργοποιούν σωματικά, συναισθηματικά και πνευματικά.Να μιλάμε με τους αγαπημένους μας ανθρώπους ομαδικά αλλά και με τον καθένα ξεχωριστά.Να έχουμε ισορροπία μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής.Δες ακόμα:

Όταν η υπερκόπωση χτυπάει το καμπανάκι!

Photo: Pexels

Το άρθρο Γιατί νιώθεις κόπωση ενώ είσαι όλη μέρα στο σπίτι; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα