Γιατί νιώθεις άγχος που το παιδί σου πηγαίνει πρώτη μέρα στο σχολείο;

16:05 27/8/2019 - Πηγή: iPop

Σε λίγες μέρες ξεκινάνε τα σχολεία. Οι διακοπές τελείωσαν και άρχισαν τα ψώνια, τετράδια, τσάντες, μολύβια, κασετίνες. Εσύ, όμως, μανούλα νιώθεις άγχος που το παιδί πηγαίνει πρώτη μέρα στο σχολείο και δεν ξέρεις πώς να το διαχειριστείς και γιατί το βιώνεις έτσι…

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους η πρώτη μέρα στο σχολείο μπορεί να είναι πηγή άγχους τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά!

Αν είσαι και εσύ μία από τις μανούλες που νιώθουν λίγο παραπάνω στρες στην έναρξη της σχολικής χρονιάς να ξέρεις δεν είσαι

μόνη! Στην πραγματικότητα το συγκεκριμένο συναίσθημα είναι αρκετά κοινό!

Τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας η οποία διεξήχθη από το Kiddie Academy, έδειξαν πώς στο 65% των περιπτώσεων οι μητέρες ήταν εκείνες που περνούσαν πιο δύσκολες στιγμές κατά την πρώτη μέρα του σχολείου ενώ μόνο στο 27% των περιπτώσεων το παιδί περνούσε πιο δύσκολα.

Αυτό το αποτέλεσμα, σύμφωνα με την Michele Levin, οικογενειακή σύμβουλο και συν-ιδιοκτήτρια του Blueprint Mental Health…

Είναι φυσιολογικό για τους γονείς να περνούν δύσκολα ψυχολογικά καθώς βιώνουν και οι ίδιοι μία αλλαγή όταν τα παιδιά τους αρχίζουν το νηπιαγωγείο. Για πολλές οικογένειες, αυτή είναι η πρώτη φορά που βιώνουμε την απώλεια του ελέγχου

Πώς θα ξεπεράσεις το άγχος που το παιδί σου πηγαίνει πρώτη μέρα στο σχολείο;

Η παιδίατρος και εκπρόσωπος του American Academy of Pediatrics (AAP), Dr. Sara Bode, προτείνει οι μαμάδες που μπορεί να είναι αγχωμένες κατά τις πρώτες μέρες που το παιδί τους πηγαίνει στο σχολείο να περάσουν λίγο χρόνο και να σκεφτούν τι είναι αυτό που τους οδηγεί σ’ αυτό το συναίσθημα και τι κάνουν για να το μειώσουν.

Ίσως αυτό σημαίνει να πρέπει η μητέρα να ζητήσει συνάντηση με τον δάσκαλο ή τους διοικητικούς υπαλλήλους του σχολείου ώστε να συζητήσει της ανυσηχίες της ώστε να αισθανθεί ότι είναι proactive

Αυτό επεκτείνεται και στη διαμόρφωση νέων ρουτινών τις ημέρες πριν την αρχή του σχολικού έτους.

Δηλαδή να δημιουργηθούν νέες συνήθειες όπως το να ξυπνήσουν τα παιδιά νωρίτερα, να πάρουν τα ρούχα που θέλουν να φορέσουν για την ημέρα ή να τρώνε πρωινό σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές. Όλα αυτά  μπορούν να διευκολύνουν τη μετάβαση όταν φτάσει η πρώτη μέρα του σχολείου.

Για πολλούς γονείς, ένα μεγάλο μέρος του άγχους τους πηγάζει από την ανησυχία για την εμπειρία που θα έχουν τα παιδιά τους όταν ξεκινούν το σχολείο και το άγχος που αισθάνονται σ’ ένα άγνωστο μέρος. Αλλά η Levin εξηγεί ότι είναι σημαντικό οι γονείς να θυμούνται ότι δεν μπορούν να ελέγξουν την εμπειρία για τα παιδιά τους. «Μπορείτε να ελέγξετε μόνο πώς θα ανταποκριθείτε σε αυτό».

Tips για πιο εύκολους αποχωρισμούς!

Το να πεις «αντίο» στην πόρτα του σχολείου είναι επίπονο για όλους, μπορείς όμως με μερικά tips να το κάνεις ευκολότερο για όλους.

Η σχέση με την δασκάλα!

Ξανασύστησε την δασκάλα στο παιδί! Επέτρεψε τους να δημιουργήσουν μία δική τους σχέση. Κάνε ξεκάθαρο στο παιδί ότι εμπιστεύεσαι την δασκάλα ώστε να είναι πιο εύκολο για το παιδί να την εμπιστευτεί και εκείνο!

Για να νιώσεις και εσύ καλύτερα με την δασκάλα, μπορείς να κανονίσεις λίγες μέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς μία συνάντηση μαζί της όπου θα ζητήσεις να σου λύσει όλες τις απορίες- όπως πώς αντιδράει το σχολείο όταν το παιδί κλαίει που είναι μακριά από τους γονείς του, πώς περνάει ο δημιουργικός χρόνος όσο είναι εκεί το παιδί, να συζητήσεις τις αλλεργίες του παιδιού και το τι του αρέσει και τι όχι!

Δημιούργησε το δικό σας τελετουργικό!

Όταν έρθει η ώρα να απομακρυνθείς παό την πόρτα πρέπει να το κάνεις με αυτοπεποίθηση, να μην νιώσει το παιδί ότι αισθάνεσαι άβολα μ αυτό! Για να γίνει πιο εύκολο μπορείς να δημιουργήσεις το δικό σας τελετουργικό μ΄έναν ιδιαίτερο χαιρετισμό ή μία πιο ιδιαίτερη αγκαλιά!

Κλάψε… όταν είσαι μόνη!

Ανεξάρτητα από το πόσα βιβλία – ή άρθρα όπως ακριβώς αυτό – διαβάσεις, θα αισθανθείς ακόμα ένα κτύπημα στην καρδιά σου καθώς περπατάς χέρι-χέρι με το παιδί σου και ετοιμάζεσαι να το αφήσεις στην τάξη. Νιώθεις έτοιμη να κλάψεις, αλλά καλό θα ήταν να κρατηθείς.. για λίγο! Η Stephanie O’Leary, Ph.D, κλινικός ψυχολόγος, εξηγεί πώς όχι απλά επιτρέπεται να κλάψεις αλλά σχεδόν επιβάλεται! «Δώσε στον εαυτό σου λίγο χρόνο για να είσαι συναισθηματική. Είναι φυσικό και αναμένεται να βιώσεις ένα κύμα συναισθημάτων, καθώς το μικρό σου προετοιμάζεται να αρχίσει το σχολείο για πρώτη φορά και είναι σημαντικό να τιμάς τα συναισθήματά σου «εξηγεί. Οπότε, μην νιώσεις ντροπή! Απλά πρόσεξε να μην σε δει το παιδί σου για να μην μεγαλώσουν τα άσχημα συναισθήματα που νιώθει και εκείνο!

Μετάτρεψε το άγχος σε ενθουσιασμό

Είναι απόλυτα φυσιολογικό να αισθάνεσαι άγχος για το πώς το παιδί σου θα ταιριάξει με τα άλλα παιδιά, αν θα κάνει φίλους, αν θα πέσει θύμα εκφοβισμού. Υπάρχουν όλα τα είδη σκέψεων που αγωνίζονται μέσα στο μυαλό σου, και μάντεψε… είναι 100% φυσιολογικό!

Ο Adam Pletter, Psy.D, παιδοψυχολόγος προτείνει να αγκαλιάζεις τις ανησυχίες, αντί να τις διώχνεις, αλλά με μια χρήσιμη συστροφή: ματάτρεψε τις ανησυχίες σε ενθουσιασμό. «Υπάρχει αυξανόμενη έρευνα ότι η αίσθηση του ενθουσιασμού ενεργοποιεί το τμήμα του εγκεφάλου που βοηθά το άτομο να βρει λύση στο πρόβλημα και να το αντιμετωπίσει. Η αποδοχή της νευρικότητας ως συνήθης και η μετατόπιση στην αίσθηση ενθουσιασμού για τις πτυχές του μεταβαλλόμενου ρόλου ως γονέα θα βοηθήσει όλους τους εμπλεκόμενους να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα το αγχος του αποχωρισμού και αυτός είναι ο στόχος: να αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την αλλαγή και την αίσθηση του ελέγχου «, εξηγεί ο ίδιος.

Μείνει απασχολημένη!

Αν έχεις μικρότερο παιδί σίγουρα τα χέρια σου θα είναι απασχολημένα, αν όμως είναι το μοναχοπαίδι σου και μόλις το αφήσεις στο σχολείο εύ θα γυρίσεις στο άδειο σπίτι η κατάσταση είναι διαφορετική! Εκεί θα πρέπει να βρεις κάτι να απασχολήσεις τον εαυτό σου ώστε να διατηρήσεις την ηρεμία σου, σύμφωνα με την Dr. O’Leary . «Ο πιο δύσκολος τρόπος για να περάσει ο χρόνος είναι να κοιτάς το ρολόι και να ανυπομονείς να περάσει η σχολική μέρα. Εάς είναι σπίτι ανέλαβε μία δουλειά ή σχεδίασε να περάσεις χρόνο με φίλους. Εάν δουλεύεις μείνε συγκεντρωμένη στο project που δουλεύεις και μην κοιτάς συνεχώς το κινητό σου»!

Τέλος… θυμίζου πώς ήταν η δική σου πρώτη μέρα, που είχε άγχος, αλλά σήμερα είναι μία από τις πιο όμορφες αναμνήσεις σου! Αυτή η σκέψη θα σε ηρεμήσει και θα σε κάνει να καταλάβεις πώς τώρα το παιδί σου ξεκινάει την δική του ζωή και σε θέλει δίπλα του υγειή, ήρεμη και να του δίνεις πολλές αγκαλιές!

Διάβασε επίσης:

Αλλαγή ώρας στα σχολεία | Όσα αποφάσισε το Υπουργείο

Το άρθρο Γιατί νιώθεις άγχος που το παιδί σου πηγαίνει πρώτη μέρα στο σχολείο; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα