Γιατί αισθανόμαστε εθνική υπερηφάνεια όταν ένας αθλητής της χώρας μας κερδίζει μετάλλιο;

20:41 30/7/2021 - Πηγή: iPop

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ ποιος είναι ο λόγος που όταν ένας αθλητής της χώρας μας κερδίζει μετάλλιο, όταν ανεβαίνει στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου και ακούμε τον εθνικό μας ύμνο νιώθουμε εθνική υπερηφάνεια, ανατριχιάζουμε σύγκορμοι και αισθανόμαστε τόσο ευχάριστα λες και κερδίσαμε εμείς οι ίδιοι το μετάλλιο ή κάποιος πολύ δικός μας άνθρωπος. Η εθνική υπερηφάνεια όταν κερδίζει ένας αθλητής μας είναι κάτι κοινό που αισθάνονται οι περισσότεροι άνθρωποι!

Ποια είναι η επίδραση της επιτυχίας του αθλητισμού στον άνθρωπο; Η εθνική υπερηφάνεια είναι μια επίδραση της επιτυχίας του αθλητισμού και μια

πολύ σύνθετη έννοια, που σχετίζεται με την ταυτότητα, την αυτοεκτίμηση την πίστη, καθώς και με την ευχαρίστηση. Για ένα έθνος, η εθνική υπερηφάνεια είναι το ίδιο με τον αυτοσεβασμό για το άτομο.

Pexels

Σύμφωνα με τον Rorty (1998): «Η εθνική υπερηφάνεια είναι για τις χώρες ότι είναι ο αυτοσεβασμός για τα άτομα: Μια απαραίτητη προϋπόθεση για την αυτοβελτίωση. Η υπερβολική εθνική υπερηφάνεια μπορεί να οδηγήσει σε πολεμικότητα και ιμπεριαλισμό, όπως και ο υπερβολικός αυτοσεβασμός μπορεί να προκαλέσει αλαζονεία. Εάν αισθάνεστε υπερήφανοι, είστε ευτυχείς που είστε μέρος του «αυτού», που είναι επίσης μέρος του «εαυτού» σας».

Η θεμελιώδης ανάγκη του ανήκειν

Η υπερηφάνεια είναι μέρος της «ανάγκης του ανθρώπου να ανήκει» που περιλαμβάνει έναν αριθμό σχετικών ανησυχιών όπως τη φροντίδα των απογόνων, των συντρόφων, μιας μικρότερης ή ευρύτερης κοινωνικής ομάδας και θεσμών όπως η χώρα κάποιου ή η κοινότητα των πιστών του ( Frijda, 2007 ).

Υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι ο αθλητισμός ενώνει τους ανθρώπους και είναι ικανός να γεννήσει κοινό πάθος και αίσθηση εθνικής ταυτότητας (Evans and Kelley, 2002; Houlihan, 1997; Smith and Kim, 2006; Wann, 2006; Wong, 2002).

Αθλητές όπως λέμε ήρωες

Οι αθλητές ανέκαθεν ήταν πρότυπα για τους υπόλοιπους ανθρώπους. Γιατί κατορθώνουν το «αδύνατον», γιατί μας αποδεικνύουν εμπράκτως ότι τελικά δεν υπάρχει αδύνατο. Έχουμε την ανάγκη να ταυτιστούμε μαζί τους, να μιλήσουμε για όλους σε αυτούς, να καμαρώσουμε, να φωτιστούμε λίγο από τη λάμψη τους. Να θαυμάσουμε το ανθρώπινο μεγαλείο και να λάβουμε την έμπνευση που χρειαζόμαστε στη δική μας ζωή και στους δικούς μας μικρότερους αγώνες.

Ο αθλητισμός μας ενώνει

Ο αθλητισμός μας ενώνει και νιώθουμε εθνική υπερηφάνεια, έστω και για λίγο καταφέρνουμε να ξεχαστούμε από τα καθημερινά και απ’ όλα αυτά που μπορεί να μας απασχολούν είτε σε εθνικό επίπεδο είτε σε ατομικό.

Να ευχηθούμε καλή επιτυχία σε όλους τους αθλητές της ελληνικής αποστολής και περιμένουμε με χαρά να ακούσουμε τον εθνικό μας ύμνο ξανά και να νιώσουμε καμάρι και εθνική υπερηφάνεια.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Γιατί αισθανόμαστε εθνική υπερηφάνεια όταν ένας αθλητής της χώρας μας κερδίζει μετάλλιο; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γιατί αισθανόμαστε εθνική υπερηφάνεια όταν ένας αθλητής της χώρας μας κερδίζει μετάλλιο;,